Λιώσιμο «εξπρές» στη Γροιλανδία

Σοκ προκάλεσαν στην επιστημονική κοινότητα οι δορυφορικές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την εξαφάνιση ενός μεγάλου τμήματος του ανώτερου στρώματος των μόνιμων πάγων στην Γροιλανδία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Υπάρχει σχεδόν ολική εξαφάνιση της «επιδερμίδας» του μόνιμου στρώματος πάγων στη Γροιλανδία. Το επιφανειακό στρώμα εξεφανίστηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Σοκ προκάλεσαν στην επιστημονική κοινότητα οι δορυφορικές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την εξαφάνιση ενός μεγάλου τμήματος του ανώτερου στρώματος των μόνιμων πάγων στην Γροιλανδία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Υπάρχει σχεδόν ολική εξαφάνιση της «επιδερμίδας» του μόνιμου στρώματος πάγων στη Γροιλανδία. Το επιφανειακό στρώμα εξαφανίστηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Το φαινόμενο

Οι πάγοι του ανώτερου στρώματος των μόνιμων πάγων της Γροιλανδίας άρχισαν να λιώνουν πολύ γρήγορα αμέσως μόλις μπήκε ο Ιούλιος και μέχρι τις 8 Ιουλίου είχαν εξαφανιστεί σε ποσοστό 40%. Τις επόμενες τέσσερις μέρες οι επιφανειακοί πάγοι έλιωσαν σε ποσοστό που έφτασε το 97%! Κάθε καλοκαίρι λιώνει περίπου το 50% του ανώτερου στρώματος πάγων της Γροιλανδίας αλλά εφέτος τόσο το εύρος όσο και – κυρίως – η ταχύτητα εξέλιξης του φαινομένου έχει εκπλήξει τους ειδικούς οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα εντελώς «εξαιρετικό» φαινόμενο.

«Οταν βλέπεις να λιώνουν οι πάγοι σε περιοχές όπου δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο ανησυχείς και αναρωτιέσαι τι μπορεί να συμβαίνει. Είναι σίγουρα ένα ισχυρό σήμα τις συνέπειες του οποίου θα εκτιμήσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια»
δηλώνει ο Βάλιντ Αμπνταλάτι, στέλεχος της NASA.

Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι επειδή έχει συμβεί κάποιες φορές στο παρελθόν να λιώσει μεγάλο μέρος των επιφανειακών πάγων στη Γροιλανδία θα πρέπει να γίνουν και άλλες παρατηρήσεις και αναλύσεις για να διαπιστωθεί αν αυτό που συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι είναι ένα σπάνιο φυσικό συμβάν ή αν συμβάλλουν σε αυτό οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk