Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις αλλαγές σε ΓΕΣ και δημόσιο τομέα

Ένταση στις σχέσεις του ΠαΣοΚ με τη ΝΔ προκαλούν οι αλλαγές στελεχών σε κρίσιμους τομείς του δημόσιου τομέα αλλά και στο στράτευμα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην Οργανωτική Γραμματεία του κόμματος επισήμανε με αφορμή την αιφνιδιαστική παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ Κωνσταντίνου Ζιαζιά, ότι όσο ήταν ο ίδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε εγγυηθεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις κρίσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι είχε αφήσει στο υπουργείο ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την αξιολόγηση των αξιωματικών με αντικειμενικό τρόπο χωρίς κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια

Ένταση στις σχέσεις του ΠαΣοΚ με τη ΝΔ προκαλούν οι αλλαγές στελεχών σε κρίσιμους τομείς του δημόσιου τομέα αλλά και στο στράτευμα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην Οργανωτική Γραμματεία του κόμματος επισήμανε με αφορμή την αιφνιδιαστική παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ Κωνσταντίνου Ζιαζιά, ότι όσο ήταν ο ίδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε εγγυηθεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις κρίσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι είχε αφήσει στο υπουργείο ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα περί ιεραρχίας και προαγωγών ώστε κάθε στέλεχος να νιώθει ότι αξιολογείται αντικειμενικά η απόδοση του και ότι επικρατούν κριτήρια επαγγελματισμού, χωρίς κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια.
Η αιχμή είναι ευθεία, καθώς παρασκηνιακώς λέγεται ότι ο κ. Ζιαζιάς αντέδρασε σε υποδείξεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το ποιούς ανώτατους αξιωματικούς θα έπρεπε να επιλέξει ενόψει των κρίσεων στο στράτευμα.

Επιπλέον, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης εξέδωσε μια οξεία ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τη ΝΔ ότι αντικαθιστά άξια στελέχη του δημόσιου τομέα προωθώντας σε νευραλγικές θέσεις πρόσωπα των οποίων το προσόν είναι οι φιλικοί δεσμοί που διατηρούν με τη γαλάζια παράταξη, αντιμετωπίζοντας το κράτος ως φέουδο.

«Η Κυβέρνηση συνεργασίας έχει επωμιστεί, κατ΄ εντολήν της πλειοψηφίας των πολιτών, το έργο της διάσωσης της χώρας και της παραμονής της στον πυρήνα της Ε.Ε», σημειώνει στην ανακοίνωση του ο κ. Χρυσοχοίδης.

«Είναι αυτονόητο επομένως», συνεχίζει, «ότι, πρακτικές και αντιλήψεις που παραπέμπουν στον παλαιοκομματισμό και στο βόλεμα «ημετέρων» σε βάρος της αξιοκρατίας, δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα της συνεργασίας των κομμάτων, που πράγματι αποτελεί μία κατάκτηση, ούτε πολύ περισσότερο με το νόημα της εντολής των πολιτών.


Θεωρώ υποχρέωσή μου να υπενθυμίσω τα παραπάνω, τα οποία έθεσα άλλωστε και στην ομιλία μου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις απομάκρυνσης άξιων στελεχών της δημόσιας διοίκησης σε νευραλγικούς τομείς και αντικατάστασής τους από πρόσωπα που το βασικότερο χαρακτηριστικό τους είναι οι φιλικοί δεσμοί τους με τη Ν.Δ.


Ο από κοινού αγώνας μας για τη σωτηρία της χώρας αποκλείει με απόλυτο τρόπο κάθε συμπεριφορά και μεθόδευση που υπαγορεύεται από το θλιβερό κομματικό δόγμα ότι το κράτος είναι ένα φέουδο που πρέπει να κατακτηθεί. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς…»

Την ανακοίνωση αυτή,την προκάλεσε μια σειρά αντικαταστάσεων γενικών γραμματέων σε υπουργεία. Μεταξύ αυτών, της κυρίας Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, ειδικής γραμματέως ΕΣΠΑ, η οποία θεωρείται ιδιαιτέρως επιτυχημένη καθώς έπιασε όλους τους στόχους για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και του αξιωματικού της ΕΥΠ Φ. Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει συμβάλλει καθοριστικά σε πολλές υποθέσεις εξιχνίασης του οργανωμένου εγκλήματος και είναι από τα πιο εξειδικευμένα στελέχη σε ευρωπαικό επίπεδο.

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι παρακολουθεί με προσοχή το θέμα της παραίτησης του αρχηγού του ΓΕΣ. Όπως αναφέρει: «Η ανακοίνωση του ΓΕΣ, σύμφωνα με την οποία ο κ. Ζιαζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, «για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του, όσο και του Στρατεύματος», καθιστούν αναγκαίο να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι οι επιλογές των στελεχών πρέπει να γίνονται με αντικειμενικό τρόπο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι πολίτες ζητούν και προκρίνουν τη θεσμική αξιολόγηση με μοναδικό κριτήριο τα προσόντα των υποψήφιων για οποιαδήποτε δημόσια θέση, ιδιαίτερα δε στο στράτευμα και όχι οποιεσδήποτε άλλες «περγαμηνές»».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλά για ωμή παρέμβαση στα υπηρεσιακά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και ευθεία παράβαση των κείμενων διατάξεων, καταστρατηγώντας τις νόμιμες διαδικασίες και απαξιώνοντας τα συλλογικά όργανα των Γενικών Επιτελείων.

«Η επιστροφή σε μεθοδεύσεις του θλιβερού παρελθόντος, και η μεταμεσονύκτια διακίνηση καταλόγων με ημετέρους από τα υπουργικά γραφεία, εκπροσωπούν το χθες, με το οποίο η σημερινή συγκυβέρνηση συνενοχής, όχι μόνο συνομιλεί, αλλά και το αντιπροσωπεύει.

» […] Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να απόσχουν από κάθε παρέμβαση στην σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ώστε να αποτραπεί κάθε αδικία σε βάρος των εν ενεργεία στελεχών.»

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα γύρω από το θέμα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΣ και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το λαό σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες και τις αντιθέσεις που η παραίτηση εκφράζει.

Από τον ΛΑΟΣ, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γ.Γεωργίου, δήλωσε: «Η παραίτηση του Αρχηγού ΓΕΣ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι οι ΕΔ της χώρας γαλουχούν και φιλοξενούν εις τους κόλπους των, στελέχη ανυποχώρητα, ηγέτες με χαλύβδινη αφοσίωση στις αρχές και τις αξίες και τέλος, αξιωματικούς έτοιμους για την θυσία, πάντοτε επ’ αγαθώ της Πατρίδος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική