Η Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού περιμένοντας την αξιολόγηση των υπαλλήλων της τρόικας

Η Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου | tovima.gr

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού περιμένοντας την αξιολόγηση των υπαλλήλων της τρόικας, αλλά και η Ευρώπη ολόκληρη βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της αβύσσου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Η Ισπανία και σε δεύτερο βαθμό η Ιταλία βομβαρδίζονται καθημερινά από τις περιβόητες αγορές που έχουν εκτινάξει στα ύψη το κόστος του δανεισμού, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια εξόδου από το τούνελ.Την ώρα που η κυρία Μέρκελ απολαμβάνει τις διακοπές της, τα σήματα κινδύνου διαδέχονται το ένα μετά το άλλο…

Χθες 17 κορυφαίοι οικονομολόγοι, ανάμεσα τους και βασικοί σύμβουλοι της κυρίας Μέρκελ, όπως οι κ.κ. Μπόφινγκερ και Φέλτ προειδοποίησαν για «επερχόμενη οικονομική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα,όπως είναι η αύξηση των πόρων του μηχανισμού στήριξης».

Την ίδια ώρα ο ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωνε ότι οι ευρωπαίοι πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα, αν κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Από κοντά και το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι οι προσπάθειες να μειωθεί το κόστος δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία, ίσως αποδειχθούν μάταιες, χωρίς γενναία νέα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους…

Είναι προφανές πια ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι τα συνεχή προγράμματα λιτότητας δεν οδηγούν πουθενά. Όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης που πλήττονται σήμερα βαρύτατα από την κρίση χρειάζονται ένα επιπλέον περιθώριο χρόνου για να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μειώσουν τα ελλείμματα τους.

Η Ευρωζώνη, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, χρειάζεται να πάρει το μπαζούκας στα χέρια της… Τα συνεχή ημίμετρα, οι παλινωδίες και οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις αποδείχθηκε ότι δεν οδηγούν πουθενά. Μέχρι τώρα η δικαιολογία ήταν ότι φταίει η Ελλάδα, που δεν εφαρμόζει σχεδόν τίποτε από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η δραματική κατάσταση της Ισπανίας και της Ιταλίας, όμως, δείχνει ότι και η συνταγή που ακολουθήθηκε, αν δεν ήταν λάθος, ήταν τουλάχιστον αναποτελεσματική. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτη την κυρία Μέρκελ και τους συμμάχους της πρέπει να αποφασίσουν αν πραγματικά επενδύουν στην ενωμένη Ευρώπη, αν θεωρούν ότι το μέλλον και η οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους, είναι συνυφασμένα με το ευρώ. Και να συνειδητοποιήσουν επιτέλους, πείθοντας γι’ αυτό και τους πολίτες τους, ότι το κόστος μιας κατάρρευσης του κοινού νομίσματος, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το τίμημα της προστασίας τους….

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk