Γαλλία και Ισπανία ζητούν ενεργοποίηση του πακέτου για τις τράπεζες

Η Γαλλία και η Ισπανία κάλεσαν από κοινού την Τετάρτη σε άμεση ενεργοποίηση του πακέτου ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, προκειμένου να καθησυχαστούν οι φόβοι των αγορών ότι η Ισπανία οδεύει σε συνολική προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Η Γαλλία και η Ισπανία κάλεσαν από κοινού την Τετάρτη σε άμεση ενεργοποίηση του πακέτου ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, προκειμένου να καθησυχαστούν οι φόβοι των αγορών ότι η Ισπανία οδεύει σε συνολική προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

«Η άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας είναι ουσιώδης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επαναδημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη» αναφέρει κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί με τον Ισπανό ομόλογό του Λούις δε Γκίνδος, ο οποίος επισκέφτηκε τη γαλλική πρωτεύουσα.

«Πιστεύουμε», συνεχίζει το ανακοινωθέν, «ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων στις αγορές δημόσιου χρέους, δεν αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη της ισπανικής οικονομίας, το αναπτυξιακό της δυναμικό και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της».

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν, μόλις οι αγορές διαπιστώσουν ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Προς το παρόν, πάντως, η ισπανική οικονομία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση: Το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο ανήλθε προσωρινά την Τετάρτη έως το 7,65% -επίπεδο με το οποίο η χώρα δεν μπορεί να δανείζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στο Παρίσι, προερχόμενος από το Βερολίνο, όπου την προηγούμενη ημέρα συνάντησε τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Μαδρίτη επιδιώκει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να χαλαρώσουν οι πιέσεις που δέχεται. Εντούτοις, το αίτημά της έχει συναντήσει μέχρι στιγμής αρνητική υποδοχή, κυρίως από τη γερμανική πλευρά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk