ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει την Παρασκευή πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα καταθέσει την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ με κύριο χαρακτηριστικό την ολική ή μερική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες

Πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα καταθέσει την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ με κύριο χαρακτηριστικό την ολική ή μερική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, μιλώντας σε ανοιχτή διαβούλευση που έγινε την Τετάρτη, παρουσία εκπροσώπων κοινωνικών και καταναλωτικών οργανώσεων είπε: «Η πρόταση νόμου που επεξεργάστηκε η κοινοβουλευτική μας ομάδα προβλέπει μεταξύ άλλων την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού έως του 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης. Προνοεί επίσης για την ολική διαγραφή των χρεών ευπαθών ομάδων του λαού μας για όσους διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας για τους χρονίως πάσχοντες, για τους αναπήρους τους αστέγους που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δίνοντας το περίγραμμα της πρότασης τόνισε ότι «απαντά σε μια κοινωνική, οικονομική και πρακτική αναγκαιότητα, που είναι αυτή της ανακούφισης των υπερχρεωμένων δανειοληπτών κατά την τραπεζική ορολογία, οι οποίοι σήμερα ασφυκτιούν, στενάζουν αγκομαχούν υπό το βάρος δυσθεώρητων δανείων, τα οποία σύνηψαν, ανέλαβαν υπό άλλες συνθήκες».

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση νόμου θα περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις που θα συμπληρωθούν μετά τη διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς, «ώστε να αποτελεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πλαίσιο για μία νέα «Σεισάχθεια» που ανακουφίζει την κοινωνία, αυξάνει την ικανότητα της καταναλωτικής δαπάνης, αιμοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επιτηδευματίες και τους επαγγελματίες».

Προηγήθηκε διαβούλευση μίας εβδομάδας με τους κοινωνικούς εταίρους

Την πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών παρουσίασε την Τετάρτη 25 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας.

Το νομοσχέδιο τέθηκε για μία εβδομάδα σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην τακτική που έχει επιλέξει η ηγεσία της Κουμουνδούρου για την προώθηση των θέσεων και προτάσεών της εντός του Κοινοβουλίου ώστε στο πλαίσιο αυτό, να προκαλεί τη συζήτηση και να επιχειρεί τουλάχιστον να θέτει την ατζέντα για ζητήματα αιχμής.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει κατ’ ουσίαν ένα μεγάλο μέρος των σχετικών προεκλογικών εξαγγελιών για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, διανθισμένων με κάποιες τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες.

Με βάση αυτά, το γενικό πλαίσιο της πρότασης νόμου που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, θα περιέχει τους εξής πέντε βασικούς άξονες:
  • Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7.178 κατ’ άτομο και 15.073 για τετραμελή οικογένεια).
  • Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού εισοδήματός τους.
  • Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1/1/2010 μέχρι σήμερα.
  • Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
  • Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30%, της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά.
  • Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση και να αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.
  • Την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως.
  • Το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως.
  • Τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «σε ένα χρόνο από σήμερα ο Σαμαράς θα διαπραγματεύεται τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα» και κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζα ςτης Ελλάδας Γ. Προβόπουλο να «δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το δανεισμό των τραπεζών και την έκθεση της Blackrock»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk