ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην συγκυβέρνηση με σημαία τη διαφάνεια

Τρία μέτωπα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ -πέραν του οικονομικού και του κοινωνικού- εξαπολύοντας παράλληλα έμμεσες πλην σαφείς «προειδοποιήσεις» για την νομιμότητα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρία μέτωπα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ -πέραν του οικονομικού και του κοινωνικού- εξαπολύοντας παράλληλα έμμεσες πλην σαφείς «προειδοποιήσεις» για την νομιμότητα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Πίεση για την Siemens

Το πρώτο, που έχει ανοίξει ήδη, αφορά την υπόθεσή της Siemens και ειδικότερα του εξώδικου συμβιβασμού που συμφωνήθηκε επί κυβερνήσεως Παπαδήμου και θα πρέπει πιθανότατα να υπογραφεί από την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Για το θέμα κατατέθηκε ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών και, από την απάντηση που αναμένεται να δοθεί, θα κριθεί και ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης.

Κυρίαρχο στοιχείο της λογικής που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου είναι πως η όποια εξώδικη συμφωνία πλήττει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και οδηγεί σε αποτροπή των όποιων αποκαλύψεων για το σύνολο των πτυχών του σκανδάλου της Siemens.

Εκ προοιμίου σκάνδαλο θεωρούν την πώληση της ΑΤΕ

Το δεύτερο μέτωπο, που μέχρι στιγμής είχε εκδηλωθεί σε γενικόλογες φραστικές αναφορές και «απειλές» εκ μέρους του κ. Τσίπρα, αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Από τα όσα ανέφερε στην ομιλία του της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αιχμή του δόρατος για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να αποτελέσει κατ’ αρχάς το θέμα της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη ο κ. Τσίπρας μιλά για «προμελετημένο έγκλημα» που «δεν θα μείνει αναπάντητο», ενώ χρησιμοποιεί και φράσεις του Τύπου, «η διαπλοκή θα μας βρει απέναντι».

Δεν είναι δε τυχαίο πως στον ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να προσδώσουν και σαφή πολιτική χροιά στο θέμα της ΑΤΕ, συνδυάζοντας τον σχεδιαζόμενο διαχωρισμό της Τράπεζας σε «κακή» και «καλή», η οποία και θα εξαγοραστεί από άλλη τράπεζα, με απόπειρα διαγραφής των χρεών που έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα προς την Αγροτική.

«Απορίες» για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

Το τρίτο μέτωπο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση να κερδίσει τις εντυπώσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σχετίζεται με τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και τη διαχείριση που έχει γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σχετική ερώτηση προς τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, έχει μάλιστα ήδη καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα, η αρμόδια της ΚΟ για τα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών, κυρία Ρένα Δούρου.

Στην ερώτηση, σημειώνεται μεταξύ των άλλων ότι «από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το έτος 2012, δεν προκύπτει με σαφήνεια το ύψος της πιστώσεως που προορίζεται για δαπάνες απορρήτων εθνικών αναγκών του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τα προβλεπόμενα από το άρθρο 164 του Οργανισμού του ΥΠΕΞ (Ν. 3566/2007)».

Η κυρία Δούρου επικαλείται το ίδιο άρθρο, σημειώνοντας πως εκεί αναφέρεται ρητώς ότι «απαγορεύεται η διάθεση από την παραπάνω πίστωση οποιουδήποτε ποσού για άλλους σκοπούς, ιδίως για την παροχή επιμισθίων, αμοιβών ή αποζημιώσεων και για κάθε προσωπική παροχή προς υπαλλήλους ή όργανα του Κράτους. Η κατά παράβαση των ορισμών του παρόντος εγκρίνοντες ή λαμβάνοντες τέτοιες παροχές είναι εις ολόκληρον υπόχρεοι έναντι του Δημοσίου σε απόδοση των παρά την απαγόρευση πληρωθέντων».
Κατόπιν αυτών, ερωτά μεταξύ των άλλων τον κ. Αβραμόπουλο για το ύψος της σχετικής πίστωσης που παρέλαβε αναλαμαβάνοντας τα καθήκοντά του, καθώς και «ποιες εγγυήσεις μπορεί να παράσχει στην Βουλή ο κ. Υπουργός Εξωτερικών ότι τηρείται και ελέγχεται η απαγόρευση της παραγράφου 2 του άρθρου 164, δηλ. ότι δεν διατίθενται από την ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών ποσά επιμισθίων, αμοιβών, αποζημιώσεων και προσωπικών παροχών προς υπαλλήλους ή όργανα του Κράτους;».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk