Μαχαίρι στο πελατειακό κράτος…

Επί δύο χρόνια τουλάχιστον ακούμε σχέδια επί σχεδίων για την αναγκαιότητα μείωσης του υπερτροφικού δημόσιου

Μαχαίρι στο πελατειακό κράτος… | tovima.gr

Επί δύο χρόνια τουλάχιστον ακούμε σχέδια επί σχεδίων για την αναγκαιότητα μείωσης του υπερτροφικού δημόσιου τομέα, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Χθες, υπό την πίεση προφανώς του ερχομού της τρόικας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρώτο πακέτο συγχωνεύσεων και καταργήσεων που περιλαμβάνει 213 νομικά πρόσωπα.

Μόνο η ανάγνωση του καταλόγου δείχνει ξεκάθαρα πόσο δίκιο έχουν αυτοί που φωνάζουν χρόνια τώρα, ότι έχει δημιουργηθεί ένας κυκεώνας άχρηστων η αναποτελεσματικών οργανισμών μόνο και μόνο για να βολεύονται διάφοροι ημέτεροι της εκάστοτε κυβέρνησης. Τι νόημα είχε για παράδειγμα η ύπαρξη 65 ταμείων φοτροεκφορτωτών -ενός κλάδου που είναι υπό εξαφάνιση- ή 63 εταιριών προστασίας ανηλίκων, για να αναφερθούμε σε σε δύο μόνο περιπτώσεις, εκτός ίσως από από την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας…

Η χθεσινή απόφαση αποτελεί ένα βήμα, που όμως δεν είναι αρκετό. Αφενός γιατί πρέπει να συνοδευτεί από μια ευρύτερη ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα με δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και αφετέρου γιατί δεν ξεκαθαρίζεται πώς επί της ουσίας θα αξιοποιηθεί το προσωπικό που πλεονάζει. Γιατί αν είναι να κλείσουν κάποιοι φορείς για να δημιουργηθούν απλώς κάποιοι μεγαλύτεροι που επί της ουσίας θα διαιωνίζουν το προηγούμενο φαύλο καθεστώς, ούτε το κόστος μειώνεται, ούτε οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα.

Υποτίθεται ότι επί μήνες εργάζονταν υπηρεσίες ξένων συμβούλων για να αξιολογήσουν, να ελέγξουν όλον αυτόν τον κυκεώνα υπηρεσιών και να προτείνουν συγκεκριμένες αλλαγές. Η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση. Είναι όμως αναγκαία. Και στην κατάσταση που βρισκόμαστε, με την κυβέρνηση να αγωνιά κάθε λίγο και λιγάκι αν θα βρει χρήματα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις η για αλλαγές εντυπώσεων.

Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκαλο. Όσοι φορείς παράγουν έργο πρέπει να ενισχυθούν. Όσοι υπάρχουν απλώς για να βολεύονται κάποιοι καρεκλοκένταυροι και να συντηρούνται κάποιες υποτιθέμενες θέσεις εργασίας, πρέπει να καταργηθούν το συντομότερο.

Για να τελειώνουμε μια και καλή με τα κάθε λογής μαγαζάκια κομματικών εξυπηρετήσεων…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk