Ασφυκτική η πίεση των αγορών προς την Ισπανία

Ασφυκτικότερη γίνεται μέρα με την ημέρα η πίεση των αγορών στην Ισπανία, η οποία δίνει απεγνωσμένα αγώνα να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και το τραπεζικό της σύστημα, αποφεύγοντας μία συνολική προσφυγή στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Ασφυκτικότερη γίνεται μέρα με την ημέρα η πίεση των αγορών στην Ισπανία, η οποία δίνει απεγνωσμένα αγώνα να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και το τραπεζικό της σύστημα, αποφεύγοντας μία συνολική προσφυγή στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Την Τρίτη η Μαδρίτη αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκιο ρεκόρ -από την εποχή της δημιουργίας του ευρώ- για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, γεγονός που μεταφράζεται ως πεποίθηση των αγορών ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα έχουν αυξηθεί.

Ειδικότερα, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να εκτοξεύεται στο επίπεδο του 3,7%. Την ίδια ώρα, το επιτόκιο των πενταετών ισπανικών ομολόγων έχει ανέλθει πάνω από εκείνο των δεκαετών.

Τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται σήμερα η Ισπανία από τις αγορές «δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας της, ούτε τις δυνατότητες ανάπτυξης, ούτε την ικανότητά της να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της» αναφέρει κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς δε Γκίνδος.

Την ίδια ώρα, η πλούσια Καταλονία ενδεχομένως να προστεθεί στη λίστα των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας που απευθύνεται στη Μαδρίτη για να λάβει οικονομική βοήθεια. Είχαν προηγηθεί τα αντίστοιχα αιτήματα της Βαλένθια και της Μούρθια.

Δήλωση φάντασμα

Το μεσημέρι, σύγχυση δημιουργήθηκε με αφορμή δημοσίευμα του Reuters που αναφερόταν σε ανακοίνωση στο δικτυακό τόπο του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για κοινή δήλωση Ισπανίας, Ιταλίας αλλά και Γαλλίας για την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 29ης-30ής Ιουνίου.

Η ύπαρξη κοινής δήλωσης διαψεύστηκε άμεσα από τη Ρώμη και το Παρίσι και τελικά το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών απέσυρε την ανακοίνωση. Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου, καθώς οι πιέσεις των αγορών στον ευρωπαϊκό Νότο είναι πλέον ασφυκτικές και τα επιτόκια με τα οποία είναι αγναγκασμένες να δανείζονται η Ιταλία και η Ισπανία είναι πλέον οριακά, αν όχι απαγορευτικά.

Εν μέσω της διπλωματικής σύγχυσης που δημιουργήθηκε με την «κοινή δήλωση», ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς δε Γκίνδος θα μεταβεί την Τετάρτη στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.

Πάντως, το ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του Ισπανού ΥΠΟΙΚ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρεται στο ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν γρήγορα οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής και κυρίως όσες αφορούν «την πλήρη θεσμοθέτηση μιας αποτελεσματικής τραπεζικής ένωσης με μία εποπτεύουσα τραπεζική αρχή».

Σε δεινή θέση

Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ, μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, περιέγραψε με γλαφυρότητα τα προβλήματα, αν και επιχείρησε να αποσείσει τις δικές του ευθύνες.

«Μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο υποστήκαμε τιμωρίες, εξαιτίας της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης τόσο για την Ισπανία, όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημά της, σε επίπεδα προ επταμήνου μόλις αδιανόητα» είπε ο Ορντόνιεθ.

«Ειδικά σήμερα πλέον, είμαστε σε χειρότερη άποψη όχι μόνον σε σχέση με την Ιταλία, αλλά και με την Ιρλανδία, ένα κράτος που η Ευρωπαϊκή Ένωση δανείζει. Το σοβαρότερο, απ όλα, είναι ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη για τις μεγάλες τράπεζές μας», αν και τα οικονομικά τους είναι στέρεα.

«Και η κυβέρνησή μας και η κοινωνία μας θα γνωρίσουν τους αμέσως επόμενους μήνες μια κατάσταση πολύ περίπλοκη», προέβλεψε ο Ισπανός πρώην κεντρικός τραπεζίτης.

Οι πέντε «πληγές»

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν από το 2009 διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ισπανία για να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά της χώρας, τα προβλήματα της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομία της Ευρωζώνης παραμένουν και είναι συχνά επικαλυπτόμενα.

Την περίοδο της «έκρηξης» στην ισπανική αγορά ακινήτων, οι 17 ημιαυτόνομες περιοχές της Ισπανίας είχαν καταφέρει να αποκομίσουν τεράστια έσοδα από οικοδομικές άδειες και μισθώσεις. Οι περισσότερες μπήκαν στον πειρασμό να δρομολογήσουν μεγάλα έργα υποδομής, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Με το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων, όμως, πολλές περιφέρειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η Ισπανία βρίσκεται για δεύτερη φορά σε ύφεση μέσα σε τρία χρόνια και οι επίσημες προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες για ανάκαμψη πριν από το 2013. Την ίδια ώρα, ένα στους τέσσερις Ισπανούς είναι άνεργος, ενώ το ποσοστό της ανεργίας στους νέους έως 25 ετών έχει εκτοξευτεί άνω του 50%.

Η ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα της χώρας προϋπήρχαν, αλλά έγιναν ιδιαίτερα έντονες το Μάιο μετά την ανακοίνωση της Bankia -της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας- ότι θα χρειαστεί 19 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει επισφάλειες. Ένα μήνα αργότερα, η Ευρωζώνη ενέκρινε πακέτο βοήθειας δεκάδων δισεκατομμυρίων για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα.

Η ευρω-βοήθεια για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα κάθε άλλο παρά καθησύχασε τις αγορές. Τα δύο τρίτα του ισπανικού χρέους σε ομόλογα βρίσκεται πλέον στα χέρια των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και εταιρειών της χώρας. Πρόκειται για ία αύξηση 50% μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός που φανερώνει ότι η ξένη ζήτηση για το ισπανικό χρέος είναι περιορισμένη.

Από την άνοδό της στην εξουσία, πέρυσι, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει αναγκαστεί να λάβει σειρά αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας. Όπως και στην Ελλάδα, τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και οι φόβοι πολιτικής αστάθειας καθιστούν τις αγορές ακόμη πιο επιφυλακτικές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk