«Συναγερμός» για τα χημικά όπλα της Συρίας

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Συρίας, ιδίως στην έρημο της Ιορδανίας, για να αποτρέψουν την διασπορά χημικών όπλων

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Συρίας, ιδίως στην έρημο της Ιορδανίας, για να αποτρέψουν την διασπορά χημικών όπλων.

«Η σημαντική ποσότητα χημικών που διαθέτει η Συρία προσθέτει άλλη μια τρομακτική διάσταση στην κρίση, καθώς αυξάνονται οι φόβοι – τόσο στις γειτονικές όσο και σε δυτικές χώρες – για την ασφάλεια αυτών των όπλων, αν καταρρεύσει το καθετώς του Ασαντ», γράφει η Le Figaro.
Μια πλευρά του προβλήματος είναι η κλίμακα και οι δυνατότητες του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας.
Η χώρα έχει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια χημικών στον κόσμο. Σύμφωνα με αμυντικούς εμπειρογνώμονες, παράγει εδώ και χρόνια αέρια όπως το σαρίν, το VX και το αέριο μουστάρδας.
Πράγματι, το καθεστώς Ασαντ παραδέχτηκε σημερα γιά πρώτη φορά επίσημα πως διαθέτει χημικά όπλα, τονίζοντας μάλιστα – με αρκετά απειλητικό τρόπο – πως θα τα χρησιμοποιήσει μόνο εναντίον μιάς ξένης δύναμης εισβολης, και όχι κατά των πολιτών της.
Πιστεύεται ότι στη Συρία υπάρχει αριθμός μεγάλων εγκαταστάσεων χημικών όπλων, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου γίνονται συγκρούσεις, όπως στη Χομς και στη Χάμα. Οι βάσεις φυλάσσονται από επίλεκτες δυνάμεις, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί αν θα μείνουν στη θέση τους σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος.
Αντίθετα από τη Λιβύη, η οποία είχε υπογράψει την Συνθήκη για τα Χημικά Οπλα και βρισκόταν στη διαδικασία της καταστροφής του οπλοστασίου της όταν ανετράπη ο Καντάφι, η Συρία δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη και επομένως δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τί περιέχει το οπλοστάσιό της.
Εκτιμάται ότι η απειλή από τα χημικά όπλα της είναι σημαντική, και πραγματική.
«Θεωρητικώς, η κυβέρνηση Ασαντ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά τα αέρια εναντίον δυνάμεων των ανταρτών, ή ακόμη και εναντίον αμάχων, σε μια προσπάθεια να τους εκφοβίσει ώστε να υποταχθούν.
Από την άλλη πλευρά, αντάρτες θα μπορούσαν να εισβάλουν σε μία από τις εγκαταστάσεις χημικών όπλων και να απειλήσουν ότι θα χρησιμοποιήσουν κάποια από αυτά εναντίον του συριακού στρατού», λένε ειδικοί στη γαλλική εφημερίδα.
Το σενάριο που προκαλεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι η πιθανή απώλεια ελέγχου επί του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Σε αυτή την περίπτωση, χημικά όπλα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο, ή στην αλ-Κάιντα.
Στοιχεία και από τις δύο οργανώσεις επιχειρούν τώρα στη Συρία ως μία από τις ομάδες που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος.
Το γειτονικό Ισραήλ κάνει συχνά ασκήσεις ετοιμότητας για την περίπτωση επίθεσης με χημικά όπλα.
Φυσικά, αν πέσει το καθεστώς του Ασαντ, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα.
Θα συμφωνήσει μια νέα κυβέρνηση να υπογράψει την Συνθήκη και να καταστρέψει τα χημικά όπλα;
Η θα επιμείνει να τα διατηρήσει έναντι ενός πυρηνικού Ιράν και σαν διαπραγματευτικό όπλο σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τα υψώματα του Γκολάν;
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk