Στη δημοσιότητα δίνεται το πόρισμα για τη Φουκουσίμα

Το πόρισμα της έρευνας για το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ πρόκειται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα από μια επιτροπή διορισμένη από την ιαπωνική κυβέρνηση. Η επιτροπή διεξάγει έρευνα για το ατύχημα τον Μάρτιο του 2011 στον Σταθμό Πυρηνικής Ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Το πόρισμα της έρευνας για το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ πρόκειται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα από μια επιτροπή διορισμένη από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Η επιτροπή, η οποία διεξάγει έρευνα για το ατύχημα τον Μάρτιο του 2011 στον Σταθμό Πυρηνικής Ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δημοσιοποίησε μια προκαταρκτική έκθεση τον Δεκέμβριο στην οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση και την ιδιωτική εταιρία που διαχειριζόταν το εργοστάσιο των έξι αντιδραστήρων.

Διαπίστωσε ότι οι αρμόδιες αρχές και η εταιρία Tokyo Electric Power (TEPCO) ήταν απροετοίμαστες για μια καταστροφή τόσο μεγάλη όσο ο σεισμός των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ήταν ανεπαρκής και εφαρμόστηκε πλημμελώς, αποφάνθηκε η επιτροπή, της οποίας προήδρευσε ο Γιοτάρο Χαταμούρα, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Στις αρχές Ιουλίου, μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας διαπίστωσε σε έκθεσή της ότι το πυρηνικό ατύχημα στο οποίο προκλήθηκε τήξη τριών από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου, οφείλεται «σαφώς σε ανθρώπινα λάθη» και κατήγγειλε τόσο την διαχειρίστρια εταιρία όσο και την κυβέρνηση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος