Κρίση και Δημοκρατία
Τριάντα οκτώ χρόνια πριν η Ελλάδα έκλεινε την πόρτα στην εφτάχρονη δικτατορία και

Τριάντα οκτώ χρόνια πριν η Ελλάδα έκλεινε την πόρτα στην εφτάχρονη δικτατορία και άνοιγε το δρόμο στη μεταπολιτευτική Δημοκρατία. Σε συνθήκες εθνικής κρίσης, με την Κύπρο στο στόχαστρο του Αττίλα, το πολιτικό σύστημα κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διαμορφώσει στα χρόνια που ακολούθησαν ένα πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, καθεστώς δημοκρατικής ομαλότητας. Για τρεις και πλέον δεκαετίες το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στη μεταπολίτευση, μπόρεσε να δώσει μια σημαντική ώθηση στη χώρα, να διαμορφώσει συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, να οδηγήσει την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης.
Η πορεία αυτή, ούτε ανέφελη, ούτε ευθύγραμμη ήταν. Υπήρξαν και ταλαντεύσεις και δυσκολίες προσαρμογής στα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονταν γύρω μας. Δυσκολίες που όσο περνούσαν τα χρόνια, εντείνονταν από την όλο και μεγαλύτερη ενσωμάτωση και αφομοίωση του πολιτικού προσωπικού στους μηχανισμούς της εξουσίας. Οι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η χώρα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ένταξης στο κλαμπ των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, χάθηκαν στο δρόμο. Τα κόμματα που άσκησαν εξουσία παγιδεύτηκαν σε ένα φαύλο κύκλο υπηρετώντας μικροκομματικές, πελατειακές και λαϊκίστικες λογικές.
Το αίτημα για μια νέα μεταπολίτευση είναι σχεδόν καθολικό. Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το κατέγραψαν, το επιβεβαίωσαν σε όλους τους τόνους. Οι πολιτικοί και τα κόμματα λοιπόν οφείλουν να απαντήσουν στο ηχηρό αυτό μήνυμα. Υποχρέωσή τους είναι να ανασυνταχθούν και να ανασυντάξουν τη χώρα. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παλινωδίες βάζοντας το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον.
Για αποδείξουμε σε όλους, όσους αμφισβητούν την ικανότητα μας να παραμείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης, ότι όπως τα καταφέραμε σε πολύ δυσκολότερες εποχές, μπορούμε να τα καταφέρουμε και σήμερα.

