Νέα ιστορικά ρεκόρ στα ισπανικά επιτόκια

Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφαλώνουν τα spread των ισπανικών ομολόγων τη Δευτέρα, με τις αγορές να σφυροκοπούν τη Μαδρίτη, παρά την έγκριση του Eurogroup για την στήριξη της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, καθώς το αίτημα δύο ισπανικών περιφερειών για οικονομική στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση ενισχύουν τα σενάρια για συνολική προσφυγή στους μηχανισμούς στήριξης.

Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφαλώνουν τα spread των ισπανικών ομολόγων τη Δευτέρα, με τις αγορές να σφυροκοπούν τη Μαδρίτη, παρά την έγκριση του Eurogroup για την στήριξη της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, καθώς το αίτημα δύο ισπανικών περιφερειών για οικονομική στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση ενισχύουν τα σενάρια για συνολική προσφυγή στους μηχανισμούς στήριξης.

Η Μαδρίτη ελπίζει στην «πυροσβεστική» παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία απαντά εμμέσως πως δεν είναι σε θέση να λύνει δημοσιονομικά προβλήματα και επιμένει πως το ευρώ θα επιβιώσει.

H ανησυχία για την Ευρωζώνη, με την ισοτιμία του κοινού νομίσματος έναντι του γεν να υποχωρεί σημαντικά, διαχέεται και στην Ιταλία, που βλέπει τα spread και των δικών της ομολόγων να σκαρφαλώνουν.

Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη την Τρίτη με τη δοκιμασία της έκδοσης τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Το πρωί της Δευτέρας, τα spread των ισπανικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ανέβηκαν στις 634 μονάδες (με άνοδο 20 μονάδων σε μία ώρα), φτάνοντας σε επίπεδα που θα αντιστοιχούσαν σε επιτόκια 7,44%.

Το άσχημο κλίμα πλήττει και τα ιταλικά ομόλογα, τα spread των οποίων σκαρφάλωναν την ίδια ώρα στις 521 μονάδες.

Προσπαθώντας να πετύχει τους στόχους της για μείωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση Ραχόι προανήγγειλε πρόσφατα πακέτο λιτότητας «μαμούθ», με περικοπές και αυξήσεις φόρων που δεν αφήνουν αλώβητο σχεδόν κανένα τομέα της ισπανικής οικονομίας.

Έτσι, η νέα ισπανική κυβέρνηση έχει βγάλει στους δρόμους τους Ισπανούς -οι οποίοι έχουν νιώσει στο πετσί τους τις επιπτώσεις από το «βάλτωμα» της ισπανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και την υψηλή ανεργία.

H ανησυχία για την Ευρωζώνη, η οποία τροφοδοτείται και από τα περί το ελληνικό πρόγραμμα, αντικατοπτρίζεται και στην ισοτιμία του ευρώ: Το κοινό νόμισμα έπεσε σε χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου (κοντά στο 1,209 δολ.) και στο χαμηλότερό της επίπεδο από το 2000 έναντι του γεν (περί το 94,4).

«Η ΕΚΤ πρέπει να σβήσει τη φωτιά»

Η Μαδρίτη στρέφεται και πάλι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εν τω μεταξύ έχει βάλει σε «κώμα» το πρόγραμμά της για αγορά ομολόγων.

«Κάποιος πρέπει να στοιχηματίσει υπέρ του ευρώ, δεδομένου ότι η αρχιτεκτονική της Ευρώπης δεν έχει αλλάξει -και ποιος μπορεί να το κάνει αυτό αν όχι η ΕΚΤ» ανέφερε το Σάββατο ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Γκαρσία Μαργκάγιο στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Κάθε μεταρρύθμιση και μέτρο δημοσιονομικής εξυγίανσης στα οποία προχωρά η Μαδρίτη «ανταμείβονται με σκληρά χαστούκια στις αγορές» είπε, κατηγορώντας την ΕΚΤ πως «δεν κάνει τίποτε για να σβήσει την πυρκαγιά στα ισπανικά ομόλογα».

Την ίδια ώρα όμως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επαναλάμβανε σε συνέντευξή του στη Monde την πάγια θέση της Τράπεζας πως «η αρμοδιότητά μας δεν είναι η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων χωρών, αλλά η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας».

Ο Ντράγκι απέρριψε κατηγορηματικά ωστόσο τα περί απειλής για την επιβίωση του ευρώ: «Όχι, κατηγορηματικά όχι» απάντησε σε ερώτηση για το εάν κινδυνεύει το κοινό νόμισμα, λέγοντας πως τα σενάρια για κάτι τέτοιο «δεν αναγνωρίζουν το πολιτικό κεφάλαιο που έχουν επενδύσει οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και την στήριξη των Ευρωπαίων». Το ευρώ «είναι μη αναστρέψιμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία