Αίγυπτος: Εκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στον αιγυπτιακό αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ισραήλ και στην Ιορδανία, στην 15η επίθεση από την έναρξη της εξέγερσης στις αρχές του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στον αιγυπτιακό αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ισραήλ και στην Ιορδανία, την 15η επίθεση από την έναρξη της εξέγερσης στις αρχές του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην αλ Τουβάιλ, ανατολικά της παράκτιας πόλης αλ Αρίς, στο Σινά, πριν από το σημείο όπου ο αγωγός διακλαδώνεται σε δύο κατευθύνσεις, προς το Ισραήλ και προς την Ιορδανία, είπαν
αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Ένοπλοι που επέβαιναν σε ένα όχημα πλησίασαν τον αγωγό, έσκαψαν σε ένα σημείο και τοποθέτησαν εκρηκτικά τα οποία κατόπιν πυροδότησαν από απόσταση, είπε ένας αξιωματούχος και επιβεβαίωσαν αυτόπτες.

Ένας δυνατός κρότος ακούστηκε σε απόσταση έως και 30 χλμ., ενώ ήταν ορατές φλόγες από μακριά.

Ένα στέλεχος της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό είπε ότι οι εξαγωγές αερίου τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ιορδανία είχαν διακοπεί έπειτα από μια επίθεση τον Απρίλιο και ότι οι φλόγες οφείλονταν σε αέριο που είχε παραμείνει
στον αγωγό.

Κάτοικοι της αλ Αρίς πάντως είπαν ότι οι παραδόσεις ξανάρχισαν πριν από τρεις ημέρες. Μέσω του αγωγού το Ισραήλ προμηθευόταν στο παρελθόν περίπου το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Τον Απρίλιο η Αίγυπτος τερμάτισε τη συμφωνία για την προμήθεια αερίου στο Ισραήλ, λόγω μιας επιχειρηματικής διένεξης.

Η συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από 20 χρόνια, επί των ημερών του Μουμπάρακ, προκαλούσε αντιδράσεις από μέρους πολλών Αιγυπτίων. Οι επικριτές της έλεγαν ότι το Ισραήλ δεν κατέβαλλε επαρκές τίμημα για το καύσιμο.
Ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις ως σήμερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk