Πάμε Λονδίνο με νέους και ελπίδες

«Νιόφερτη» στο ολυμπιακό πανηγύρι, «κουρεμένη» αλλά και ελπιδοφόρα όσον αφορά την κατάκτηση διακρίσεων. Το τρίπτυχο αυτό χαρακτηρίζει την ταυτότητα της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής, η οποία από το επόμενο Σάββατο μπαίνει στη μάχη του Λονδίνου. Με τα 65 από τα 105 μέλη της να παίρνουν για πρώτη φορά γεύση Ολυμπιακών Αγώνων η ελληνική αποστολή έχει έντονο άρωμα… πρωτάρας, αν και αρκετά από τα «νεόκοπα» μέλη της έχουν μπόλικα αθλητικά ένσημα στο ενεργητικό τους. Ταυτόχρονα ο αριθμός των μελών της είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το Πεκίνο 2008 όπου είχαν συμμετάσχει 153 έλληνες αθλητές. Το «κούρεμα» όμως των ολυμπιακών προκρίσεων δεν αφαιρεί ελπίδες για κατάκτηση μεταλλίων. Ισα-ίσα, που η παρούσα ολυμπιακή ομάδα δημιουργεί την αισιοδοξία ότι θα υπερβεί τα τέσσερα μετάλλια του Πεκίνου 2008.

Οι οικονομικές αντιξοότητες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η ολυμπιακή προετοιμασία και οι δυσκολίες ακόμη και στην εξεύρεση των κατάλληλων προπονητικών χώρων είχαν την αντανάκλασή τους στη μείωση του αριθμού των ελλήνων αθλητών που κατάφεραν τελικά να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον ολυμπιακό παράδεισο. Στα περισσότερα αθλήματα υπήρξε μείωση του αριθμού των προκρίσεων σε σχέση με το Πεκίνο ενώ δεν έλειψαν αυτά που έχασαν το ολυμπιακό ραντεβού του Λονδίνου όπως το μπάσκετ με τον αποκλεισμό της Εθνικής ανδρών στο προολυμπιακό τουρνουά του Καράκας, το τένις που είχε δύο εκπροσώπους το 2008, όπως και η πυγμαχία που επίσης θα απουσιάσει. Η Ελλάδα δεν θα εκπροσωπηθεί ακόμη στο ποδόσφαιρο, στο μπάντμιντον, στην ιππασία, στο χάντμπολ, στο χόκεϊ επί χόρτου, στο μοντέρνο πένταθλο, στο τρίαθλο και στο βόλεϊ σάλας, αλλά αυτές είναι απουσίες συνήθεις και δεν προκαλούν αίσθηση.
«Παρών» σε 20 σπορ
Οι έλληνες αθλητές θα δώσουν το «παρών» σε 20 αθλήματα. Σε 19 εξ αυτών η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί και στο Πεκίνο, ενώ στο Λονδίνο θα είναι παρούσα και η ελληνική ξιφασκία χάρη στη Βάσω Βουγιούκα.
Οπως συμβαίνει παραδοσιακά, τα αθλήματα που έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση είναι ο στίβος και η κολύμβηση με τις… παραφυάδες της (υδατοσφαίριση, συγχρονισμένη, καταδύσεις). Και τα δύο όμως εμφανίζουν πτωτικές τάσεις σε σχέση με το Πεκίνο 2008. Στον «βασιλιά» των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στίβο, η Ελλάδα θα εμφανίσει 25 αθλητές και αθλήτριες ενώ στην προηγούμενη διοργάνωση αγωνίστηκαν 33 εκπρόσωποι. Μάλιστα την πρόκριση είχαν κερδίσει ακόμη τρεις (Χαλκιά, Γκούσης, Θάνου) που αποκλείστηκαν όμως λόγω της εμπλοκής τους σε υποθέσεις ντόπινγκ.
Η αποστολή του στίβου είναι από τις πλέον έμπειρες αφού 11 από τα 25 μέλη της έχουν πάρει ήδη το βάπτισμα του (ολυμπιακού) πυρός. Μειωμένη όμως είναι και η αποστολή της κολύμβησης καθώς από τις 18 συμμετοχές του 2008 έπεσε εφέτος στις 14, ενώ μόλις 5 από τα μέλη της έχουν ξανακολυμπήσει σε ολυμπιακά ύδατα. Συγχρονισμένη κολύμβηση και καταδύσεις θα εκπροσωπηθούν με τον ίδιο αριθμό αθλητών όπως και στο Πεκίνο, δύο και έναν αντιστοίχως, ενώ στην υδατοσφαίριση υπήρξε κούρεμα 50% μετά την αποτυχία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Εθνικής γυναικών να κατακτήσει την πρόκριση. Η Εθνική πόλο ανδρών πάντως είναι το πλέον έμπειρο κομμάτι της ελληνικής αποστολής, με τους 7 από τους 13 διεθνείς να επιστρέφουν στις ολυμπιακές πισίνες.
«Ασήκωτη» πτώση
Σημαντικότερη είναι η πτώση στα λεγόμενα «βαριά αθλήματα» όπου η ελληνική εκπροσώπηση είναι οριακή. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άρση βαρών, άλλοτε αιχμή του δόρατος των ελληνικών ολυμπιακών επιτυχιών, η οποία θα εκπροσωπηθεί από έναν μόνο αθλητή, τον Δαβίδ Καβελασβίλι, χάρη στην κάρτα ελευθέρας συμμετοχής που έδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία στην Ελλάδα. Το τάε κβον ντο θα εκπροσωπηθεί μόνο από τον δις ασημένιο ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη ενώ στο Πεκίνο είχε τρεις παρουσίες. Μειωμένη και η παρουσία του τζούντο με δύο συμμετοχές έναντι τριών το 2008 και της πάλης με δύο αθλητές έναντι τριών στους προηγούμενους Ολυμπιακούς.
Σε αυτά τα πέτρινα χρόνια όμως που ακολούθησαν τους Αγώνες του Πεκίνου υπήρξαν και οι εξαιρέσεις των αθλημάτων που ακολούθησαν ανοδική πορεία. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα η κωπηλασία που διπλασίασε τη συμμετοχή της, από τους πέντε στους δέκα αθλητές, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε η «σημαία» της, ο δις ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος. Με 8 νιόφερτους και 2 (Αλεξάνδρα Τσιάβου, Γιάννης Χρήστου) που κωπηλάτησαν και στο Πεκίνο, τα ελληνικά κουπιά διεκδικούν δεσπόζουσα θέση εντός της ελληνικής αποστολής από πλευράς διακρίσεων. Στις εξαιρέσεις και η σκοποβολή που σημάδεψε 3 ολυμπιακά εισιτήρια ενώ στο Πεκίνο είχε μόλις μία παρουσία. Και οι τρεις σκοπευτές (Μίττας, Μαυρομμάτης, Δούκα) θα πάρουν το ολυμπιακό βάπτισμα του πυρός στο Λονδίνο.
Νέοι και «μαθουσάλες»
Αν και το νέο αίμα δεσπόζει στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα, με το 62% των μελών της να ζει για πρώτη φορά το ολυμπιακό της όνειρο, υπάρχουν αθλητές που γνωρίζουν τους Ολυμπιακούς σαν την τσέπη τους… Παρά την ηλικία τους συνεχίζουν να ζουν το ολυμπιακό όνειρό τους και να καταγράφουν νέα ολυμπιακά ένσημα. Τέσσερις από αυτούς μάλιστα θα καταγράψουν στο Λονδίνο την πέμπτη ολυμπιακή παρουσία τους. Πρόκειται για τον 40χρονο αθλητή του πινγκ πονγκ Καλίν Κρεάνκα, τον 39χρονο σφυροβόλο Αλέξανδρο Παπαδημητρίου, τον 39χρονο ιστιοπλόο Αιμίλιο Παπαθανασίου και τον 36χρονο πολίστα Γιώργο Αφρουδάκη οι οποίοι μπαίνουν στο κλαμπ των «5ρηδων» όπου ανήκουν ήδη ο πολίστας Γιώργος Μαυρωτάς, οι σκοπευτές Αλέξανδρος και Γιάννης Θεοφυλάκης (ασημένιο μετάλλιο το 1920) και οι ιστιοπλόοι Νίκος Κακλαμανάκης (χρυσός ολυμπιονίκης το 1996 και ασημένιος το 2004) και Ανδρέας Κοσματόπουλος. Το ερώτημα είναι ποιος από τους «μαθουσάλες» που συνεχίζουν θα καταφέρει να πιάσει στην κορυφή της ελληνικής ολυμπιακής λίστας τους Τάσο Μπουντούρη (ιστιοπλοΐα) και Αγη Κασούμη (σκοποβολή) που μετρούν 6 συμμετοχές.
Ειρωνεία της (αθλητικής) τύχης; Στην αποστολή υπάρχουν αθλητές που χρειάστηκε να περιμένουν πολλά χρόνια για να μπουν στον ολυμπιακό παράδεισο, όπως ο 35χρονος πολίστας Φίλιππος Καραμπέτσος και ο 33χρονος γυμναστής Βασίλης Τσολακίδης. Η «γιαγιά» της αποστολής είναι η 42χρονη ακοντίστρια Σάββα Λίκα, η οποία θα καταγράψει την τρίτη ολυμπιακή συμμετοχής της. Στον αντίποδα, οι βενιαμίν της ομάδας είναι ο 18χρονος κολυμβητής Ανδρέας Βαζαίος και οι 17χρονες αθλήτριες του ανσάμπλ Ελένη Δόικα, Βασιλεία Ζάχου, Ευδοκία Λουγκάκου και Αλεξία Κυριαζή.
Φιλοδοξούν να πάνε καλύτερα από το Πεκίνο
Ποιοι αθλητές και σε ποια αθλήματα διεκδικούν μία θέση στο ολυμπιακό βάθρο
Αν και ο αριθμός των μελών της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας έχει κατρακυλήσει κάτω και από την εποχή των Ολυμπιακών του 1996 στην Ατλάντα, όπου είχαν πάρει μέρος 121 αθλητές – στη Βαρκελώνη το 1992 είχαν αγωνιστεί 72 Ελληνες και Ελληνίδες -, οι προοπτικές για την κατάκτηση μεταλλίων εμφανίζονται καλύτερες από αυτές των προηγούμενων Αγώνων στο Πεκίνο. Από την κινεζική πρωτεύουσα η ελληνική αποστολή είχε επιστρέψει έχοντας μόνο τέσσερα μετάλλια, δύο ασημένια και δύο χάλκινα, παρά το γεγονός ότι ήταν από τις πλέον πολυάριθμες (153 μέλη) στην ολυμπιακή ιστορία της.
Η παρούσα ολυμπιακή ομάδα εμφανίζεται πιο ελπιδοφόρα όσον αφορά την κατάκτηση μεταλλίων, κάτι που έχει διατυπωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, ο οποίος δήλωσε ότι η συγκομιδή της Ελλάδας στο Λονδίνο θα είναι καλύτερη απ’ ό,τι στο Πεκίνο. Η πρόβλεψη εδράζεται στις επιτυχίες των ελλήνων αθλητών την περίοδο 2009 -2012 σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Πολλά φαβορί στο… νερό
Ως πλέον ελπιδοφόρο άθλημα εμφανίζεται η κωπηλασία, που διεκδικεί τρία μετάλλια. Οι παγκόσμιοι τίτλοι το προηγούμενο διάστημα καθιστούν το δίδυμο των Αλεξάνδρας Τσιάβου και Χριστίνας Γιατζιτζίδου ως ένα εκ των φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. «Μετακόμιση» από το παγκόσμιο στο ολυμπιακό βάθρο διεκδικούν ακόμη τα αδέλφια Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας στη δίκωπο, αλλά και οι Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου στην τετράκωπο.
Στον στίβο η μεγάλη ελπίδα είναι ο Δημήτρης Χονδροκούκης, παγκόσμιος πρωταθλητής εφέτος στον κλειστό στίβο. Το ολυμπιακό μετάλλιο, το μόνο που του λείπει από την πλούσια συλλογή του, θα διεκδικήσει στην τρίτη ολυμπιακή παρουσία του ο σπεσιαλίστας του μονόζυγου Βλάσης Μάρας. Για μια θέση στο βάθρο δικαιούται να ελπίζει και ο σπεσιαλίστας του δίζυγου Βασίλης Τσολακίδης.Στην κολύμβηση οι ελπίδες εστιάζονται στον «μαραθωνοδρόμο» του νερού Σπύρο Γιαννιώτη, παγκόσμιο πρωταθλητή στα 10 χλμ., αλλά και στη συναθλήτριά του Μαριάννα Λυμπερτά.
Ο τζουντόκα Ηλίας Ηλιάδης, χρυσός ολυμπιονίκης του 2004 και πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη, και ο δις ασημένιος ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης δεν κρύβουν ότι στόχος τους είναι η πρώτη θέση του βάθρου.
Η ιστιοπλοΐα, παραδοσιακή δεξαμενή ολυμπιακών μεταλλίων, εστιάζει τις ελπίδες της στον διάδοχο του Κακλαμανάκη, Βύρωνα Κοκκαλάνη, ο οποίος στα τρία τελευταία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κατέκτησε ισάριθμα ασημένια μετάλλια, ενώ υπάρχουν ακόμη οι Παναγιώτης Καμπουρίδης και Στάθης Παπαδόπουλος στα 470 αλλά και ο πρωταθλητής Ευρώπης στα Finn Γιάννης Μιτάκης.

«Ανάσταση» με ρεκόρ στη σκοποβολή
Η ελληνική σκοποβολή έχει να πανηγυρίσει ολυμπιακό μετάλλιο από το 1920 και τους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας, αλλά στο Λονδίνο βλέπει στο πρόσωπο του Ευθύμη Μίττα τη μεγάλη ευκαιρία της για την επιστροφή στο βάθρο. Ο Μίττας προσφάτως πέτυχε το απόλυτο (150 στα 150) και ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ στο σκιτ, ενώ σημείωσε εξαιρετικά αποτελέσματα στους αγώνες της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Για 14η φορά και 9η σερί η Εθνική πόλο ανδρών θα εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς. Μάλιστα στο Λονδίνο το πόλο θα είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα με ελληνική συμμετοχή. Ο αρχηγός της ομάδας Γιώργος Αφρουδάκης δεν έκρυψε μιλώντας στο «Βήμα» την ελπίδα του για μια θέση στο βάθρο, καθώς «η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων έχει μικρύνει. Μπορεί η Σερβία, η Ουγγαρία και η Κροατία να έχουν ένα προβάδισμα, αλλά δεν υπάρχει ομάδα ανίκητη και εμείς έχουμε δουλέψει πολύ για το Λονδίνο».

Οι Αγώνες στην TV

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/7

ΗΠΑ – Γαλλία, ποδόσφαιρο
γυναικών, 19.00, ΕΤ3
Σουηδία – Ν. Αφρική, ποδόσφαιρο ανδρών, 21.45, ΕΤ3
ΠΕΜΠΤΗ 26/7
Ισπανία – Ιαπωνία, ποδόσφαιρο ανδρών, 16.45, ΕΤ3
Αίγυπτος – Βραζιλία, ποδόσφαιρο ανδρών, 21.45, ΕΤ3
Βρετανία – Σενεγάλη, ποδόσφαιρο ανδρών, 22.00, ΕΤ1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/7
Τελετή έναρξης, 23.00, ΝΕΤ
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/7
Μπιτς βόλεϊ, Κωπηλασία,
Ποδηλασία, Ξιφασκία,
Σκοποβολή, Ενόργανη γυμναστική, Τένις, 11.00 – 01.30, ΕΤ1
Κολύμβηση, 12.00, ΝΕΤ
ΗΠΑ – Κροατία, μπάσκετ γυναικών, 18.45, ΕΤ3
Κολύμβηση, 21.30, ΝΕΤ
ΗΠΑ – Ν. Κορέα, βόλεϊ γυναικών, 22.00, ΕΤ3
Βραζιλία – Τουρκία, βόλεϊ γυναικών, 24.00, ΕΤ3


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός