Προς το Αύριο

Μια νέα μέθοδο για να προβλέπουν την ενέργεια που «κουβαλούν» τα κύματα ανέπτυξαν ειδικοί από τα πανεπιστήμια του Εξετερ, στη Βρετανία, και του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ. Οπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Renewable Energy», με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν ακόμη και να διπλασιάσουν την παραγόμενη ενέργεια από τους ωκεανούς.

Μια νέα μέθοδο για να προβλέπουν την ενέργεια που «κουβαλούν» τα κύματα ανέπτυξαν ειδικοί από τα πανεπιστήμια του Εξετερ, στη Βρετανία, και του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ. Οπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Renewable Energy», με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν ακόμη και να διπλασιάσουν την παραγόμενη ενέργεια από τους ωκεανούς.
Συγκεκριμένα, μαθηματικοί και μηχανικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανέπτυξαν έναν τρόπο ακριβούς πρόβλεψης της ενέργειας του κάθε κύματος με τη βοήθεια πλωτών συσκευών.
Παρά το γεγονός ότι η εκμετάλλευση της «δύναμης» της θάλασσας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο, συγκριτικά με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μια ενεργειακή πηγή-«θησαυρό».
«Η παραγωγή ενέργειας από τη δύναμη των κυμάτων συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη, ωστόσο η εξέλιξη της απαιτούμενης τεχνολογίας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση» εκτιμά ο δρ Γκουάνγκ Λι, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστια πρόοδο ως προς τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας μέσω των θαλασσών».

Ρομπότ με… τρόπους!
Ενα «savoir vivre» ειδικά σχεδιασμένο για… ρομπότ σκέφτηκε να αναπτύξει η ερευνήτρια Λέιλα Τακαγιάμα από το αμερικανικό εργαστήριο Ρομποτικής Willow Garage.
Στόχος της ειδικού είναι η «διδασκαλία» καλών τρόπων στα androids, ώστε η συμπεριφορά τους να συμβαδίζει ακόμη περισσότερο με εκείνη των ανθρώπων. Μερικά από τα βασικά «μαθήματα» που δημιούργησε η ίδια έχουν να κάνουν με την παραχώρηση του διαδρόμου ή του κεντρικού χώρου του ασανσέρ από πλευράς του ρομπότ σε κάποιον που πλησιάζει.
Με τα ρομπότ να μπαίνουν ολοένα περισσότερο στη ζωή μας – από ρομποτικούς βοηθούς σε νοσοκομεία ως και ρομποτικά παιχνίδια – η ειδικός πιστεύει ότι η υψηλή τους νοημοσύνη είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από καλούς τρόπους.
Στον αγώνα για τον ρομποτικό… εκπολιτισμό μαζί με τους ειδικούς έχουν ριχτεί και σχεδιαστές της Pixar Animation Studios και ανθρωπολόγοι για ένα ακόμη πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.
«Για εμάς τους ανθρώπους η μεταφορά ενός μπολ καυτής σούπας με προσοχή θεωρείται δεδομένη. Για να το «αντιληφθεί» αυτό όμως ένα ρομπότ χρειάζεται πολύ μεγάλη ερευνητική προσπάθεια, καθώς διαθέτει μηδενική κοινή λογική» εξηγεί χαρακτηριστικά η Τακαγιάμα.
Οθόνη «μετράει» τη σωστή στάση του σώματος
Για όσους τείνουν να καμπουριάζουν ύστερα από λίγη ώρα μπροστά στον υπολογιστή, τώρα υπάρχει ένα σύστημα που θα μπορεί να τους επαναφέρει στη… σωστή στάση.
Ο λόγος για την «έξυπνη» οθόνη ErgoSensor της Philips η οποία προειδοποιεί τον χρήστη κάθε φορά που λαμβάνει λανθασμένη στάση σώματος. Το μυστικό κρύβεται σε έναν αισθητήρα ο οποίος ουσιαστικά μετράει την απόσταση του χρήστη από την οθόνη, ενημερώνοντάς τον σε περίπτωση που παραβεί τα επιτρεπτά όρια απόστασης.
Στόχος της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο να εκπαιδεύει τον χρήστη ώστε να στήνει και να χρησιμοποιεί το μόνιτορ με εργονομικό τρόπο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται και η σωστή στάση του σώματος αλλά και το ιδανικό οπτικό αποτέλεσμα.
Μέχρι στιγμής η ολλανδική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πληροφορίες σχετικά με την πιθανή τιμή της οθόνης.

«Μουσικός» σαρωτής
Μοιάζει με χοντρό, τετράγωνο στυλό. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για το Gocen, μια συσκευή ικανή να σαρώνει και να αναπαράγει χειρόγραφες μουσικές παρτιτούρες.

Πρόκειται για μια καινοτόμο συσκευή που μπορεί να «διαβάζει» χειρόγραφες συνθέσεις σε πεντάγραμμο και στη συνέχεια να τις αναπαράγει. Η λογική που ακολουθεί είναι απλή: η συσκευή περνάει πάνω από τις νότες λαμβάνοντας εικόνα την οποία στέλνει σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εκεί, η εικόνα αναλύεται με τη βοήθεια ενός λογισμικού που ανέπτυξαν οι επινοητές του Gocen και ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Τόκιο. Μετά την ταχύτατη ανάλυση των δεδομένων, το προηγμένο μουσικό σύστημα αναπαράγει αυτό που μόλις ανέγνωσε.
Στόχος των ειδικών ήταν η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού «εργαλείου» που θα μπορούσε να απλοποιήσει τη διαδικασία της εκμάθησης μουσικής.
Ο «μουσικός» σαρωτής αναμένεται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο ηλεκτρονικής γραφιστικής SIGGRAPH 2012 που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως τις 9 Αυγούστου στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Science
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk