«Γιώργο, με εξευτελίζεις»

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ το ρεπορτάζ του «ΒΗmagazino» της προηγούμενης Κυριακής με τίτλο «Πώς έπεσε ο Γιώργος». Κατέστη εμφανές ότι οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απομακρύνθηκε από την εξουσία απασχολούν έντονα τα περισσότερα στελέχη του κόμματος.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ το ρεπορτάζ του «ΒΗmagazino» της προηγούμενης Κυριακής με τίτλο «Πώς έπεσε ο Γιώργος». Κατέστη εμφανές ότι οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απομακρύνθηκε από την εξουσία απασχολούν έντονα τα περισσότερα στελέχη του κόμματος. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος με συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 την περασμένη Τρίτη, 17 Ιουλίου, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ ότι ο ίδιος γνώριζε την πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να ανακοινώσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Διέψευσε και το γεγονός ότι υποστήριξε την αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος, παρά το γεγονός ότι το κείμενο της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ στις 31 Οκτωβρίου 2011 αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο περί του αντιθέτου. «Πιστεύω πως η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η προσφυγή στην άμεση βούληση του ελληνικού λαού, είναι η λύτρωση από το δράμα που βιώνει η χώρα και εμείς μαζί με τη χώρα» είπε ο κ. Βενιζέλος σε εκείνη τη συνεδρίαση. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ερμηνεύει την υποστήριξη αυτή ως έναν απαραίτητο ελιγμό στον οποίο προέβη προκειμένου να διασωθεί η χώρα. «Ημουν πάντα εναντίον της ιδέας του δημοψηφίσματος, δεν είχα ενημερωθεί, δεν είχα πάρει μέρος σε καμία σύσκεψη, κατελήφθην εξ απήνης όταν το άκουσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προσπάθησα να αντιδράσω με πολύ μεγάλη ψυχραιμία και να διασώσω το κύρος της χώρας» διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος στον ΒΗΜΑ FM. Παρ’ όλα αυτά η υποβόσκουσα αντίθεση ανάμεσα σε πρώην υπουργούς και υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου και σε στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο με επίκεντρο τα γεγονότα των πέντε ημερών μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 2011 παραμένει σφοδρή καθώς οι μεν καταγγέλλουν «βελούδινη αποστασία» ενώ οι δε υποστηρίζουν μετά πάθους ότι χάρη στον κ. Βενιζέλο διεσώθησαν η παράταξη και η χώρα από τους αυτοσχεδιασμούς του κ. Παπανδρέου.

«George, tu me ridicule» («Γιώργο, με εξευτελίζεις») ήταν η φράση με την οποία ο Νικολά Σαρκοζί «υποδέχθηκε» στις Κάννες τον κ. Γ. Παπανδρέου στις 2 Νοεμβρίου 2011, σύμφωνα με ανώτατη πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση ανάμεσα στον τότε έλληνα πρωθυπουργό, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας και την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ. «Η χώρα υπέστη διασυρμό σε εκείνη τη συνάντηση» υποστηρίζεται από επίσημα χείλη του σημερινού ΠαΣοΚ.

Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Παπανδρέου διαφωνούν. «Εχω υπομείνει πολύ χειρότερη αντιμετώπιση από εκείνη των Καννών για να υπερασπίσω την Ελλάδα» φέρεται να έχει πει ο κ. Παπανδρέου. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υπογραμμίζουν ότι στη συνάντηση των Καννών έγινε σεβαστή από τους ξένους ηγέτες (παρά την ενόχλησή τους…) η απόφαση της Ελλάδας για δημοψήφισμα, η οποία ωστόσο δεν υλοποιήθηκε.

«Ξύπνα τον Παπούλια τώρα!»
Η ματαίωση του δημοψηφίσματος αποδίδεται στην έξαρση των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, οι οποίες έλαβαν χώρα στο «πρόσφορο έδαφος» ενός κοινωνικού αναβρασμού που είχε οδηγήσει σε γεγονότα αποδοκιμασίας πολιτικών στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, λίγες ημέρες νωρίτερα. Ο κ. Βενιζέλος επιθυμούσε τη ματαίωση του δημοψηφίσματος για εθνικούς λόγους.
«Στο αεροδρόμιο των Καννών, εντός του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, λίγα λεπτά πριν από την απογείωση είπα στον Γιώργο, «Ξύπνα τον Παπούλια τώρα»» φέρεται να έχει αποκαλύψει ο κ. Βενιζέλος σε συνομιλητές του. «Πρέπει να του ζητήσεις να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ως τις 9 το πρωί για να μαζέψεις το θέμα» συμπλήρωσε και εξήγησε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να διαμορφωθούν συνθήκες μαζικής φυγής καταθέσεων που θα ανάγκαζαν τη χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Εκείνη την Πέμπτη τα ξημερώματα το τηλεφώνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έγινε, αλλά η απόφαση του κ. Παπανδρέου για την εγκατάλειψη της πρωθυπουργίας ως «αντίτιμο» για την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης στην επίμαχη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν πλέον θέμα ωρών.
Η «βελούδινη αποστασία»
Ωστόσο, η απόφαση του κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία ελήφθη οριστικά μόλις την τελευταία στιγμή, κατά το κρίσιμο δίωρο της καθυστέρησης έναρξης της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Παρασκευή το βράδυ. Υπουργοί και στενοί συνεργάτες του τον επισκέπτονταν στο γραφείο του στη Βουλή και τον παρακινούσαν να καταγγείλει εξώθηση σε παραίτηση και απροκάλυπτη ανατροπή από τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επέμεναν ότι έπρεπε να πέσει μαχόμενος ζητώντας από τους βουλευτές «να τον ρίξουν με την ψήφο τους».
Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε και σκέφθηκε αρκετά την εκδοχή της σύγκρουσης. Οι λογογράφοι του είχαν προετοιμάσει σκληρές διατυπώσεις την ίδια ώρα που λίγα μέτρα πιο πέρα, στο Εντευκτήριο της Βουλής, ένα πλήθος από βουλευτές, δημοσιογράφους και κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να διαγνώσουν τις αιτίες της καθυστέρησης της ομιλίας του.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ο πρώην πρωθυπουργός διατηρούσε την αυτοκυριαρχία του, αλλά στη φωνή του διέκρινε κανείς τη φόρτιση των στιγμών. Πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος προσπαθούσαν να τον πείσουν να μην παραιτηθεί. Εκείνο το δραματικό δίωρο ο κ. Παπανδρέου αναγνώριζε ότι η αποδοκιμασία της πολιτικής του ήταν σφοδρή.
Συμφωνούσε παράλληλα με όσους συνεργάτες του πίστευαν ότι εξωθείται σε παραίτηση από οικονομικούς παράγοντες που βρίσκονταν σε σύμπλευση με κάποιους από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ. Οι βουλευτές αυτοί είχαν απειλήσει δημοσίως ότι δεν θα προσέφεραν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς τη δέσμευση του κ. Παπανδρέου ότι θα παραιτηθεί. Οι οικονομικοί παράγοντες αυτοί, σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, διαφωνούσαν με την πρωθυπουργική απόφαση – η οποία είχε αποκρυσταλλωθεί σε σχετικό νομοσχέδιο με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βενιζέλου – να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές, να περάσουν δηλαδή οι ιδιωτικές τράπεζες υπό την ιδιοκτησία του κράτους. Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν συμμετείχε ενεργά στο σχέδιο ανατροπής του κ. Παπανδρέου, αλλά δεν ανέλαβε δράση προκειμένου να το αποτρέψει.
Για πολλούς πρώην υπουργούς η απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην καταγγείλει δημόσια ότι βρισκόταν σε εξέλιξη σχέδιο ανατροπής του εξακολουθεί να αποτελεί αίνιγμα. «Δεν θα συγκρουστώ γιατί θα προκαλέσω πολύ μεγάλη ένταση στην κοινωνία, θα χάσω την ψηφοφορία και θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε εκλογές» φέρεται να απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε υπουργό του που τον προέτρεπε να συγκρουστεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, λίγη ώρα προτού μιλήσει στην Ολομέλεια. «Φοβάμαι ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί οι εταίροι μας να σχηματίσουν την εντύπωση ότι δεν μας δεσμεύει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να καταστραφούν όλα».
Για τους συνομιλητές του κ. Βενιζέλου ωστόσο όλα τα παραπάνω αποτελούν υπεκφυγές σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης μιας αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης που κόντεψε να στοιχίσει στην Ελλάδα τη συμμετοχή στην ευρωζώνη.
Πώς ο Παπανδρέου αποφάσισε το δημοψήφισμα και όλοι οι αποκαλυπτικοί διάλογοι στη σύσκεψη της 30ής Οκτωβρίου
Εμαθε στις Κάννες με SMS ότι «εχουμε χάσει τη δεδηλωμένη»

«Διαμόρφωσέ μου το θεσμικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα» ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου στον κ. Χ. Καστανίδη όταν τον τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών τον Ιούνιο του 2011. «Το δημοψήφισμα θα αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» είχε αποκαλύψει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο ο κ. Καστανίδης προκαλώντας αντιδράσεις και εντυπώσεις που προσπάθησε να ελέγξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος.
Ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του τους κκ. Μπαρόζο, Ρομπάι και Γιούνκερ ήδη από τον Ιούλιο. Παράλληλα, έχει δώσει εντολή στο γραφείο του να επιλεγούν ονόματα για τη συγκρότηση δεκαμελούς επιτροπής για το δημοψήφισμα – αποτελούμενης από πολιτικά πρόσωπα και ακαδημαϊκούς. Ηθελε να ανακοινώσει την επιτροπή αυτή τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ήταν όλα έτοιμα, ζητεί τη ματαίωση της ανακοίνωσης.
Το σοκ και
οι διαφωνίες
Η κοινωνική αναταραχή με τους αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν στα υπουργεία μαίνεται τον Οκτώβριο. Η αποδοκιμασία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 28 Οκτωβρίου σοκάρει τον κ. Παπανδρέου. Από την Κρήτη όπου βρίσκεται συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στη Βουλή για την Κυριακή 30 Οκτωβρίου – και όχι στο Καστρί, όπως εγράφη σε δημοσιεύματα της επομένης. Είναι η δεύτερη σύσκεψη της ημέρας. Στην πρώτη σύσκεψη – για οικονομικά θέματα – συμμετέχει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μαθαίνει για την πρόθεση του κ. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν μαθαίνει για το δημοψήφισμα.
Είναι όμως προϊδεασμένος. «Γνώριζα ότι κάποια στιγμή ήθελε να κάνει δημοψήφισμα, αλλά δεν γνώριζα τις λεπτομέρειες» φέρεται να έχει πει σε ανώτατο στέλεχος του ΠαΣοΚ. «Μου είχε κάνει νύξεις ο Παπανδρέου» έχει εξηγήσει ο κ. Βενιζέλος σε συνομιλητές του, «και κάθε φορά του είχα απαντήσει εκφράζοντας τη διαφωνία μου με το δημοψήφισμα».
Στη δεύτερη σύσκεψη υπό τον κ. Παπανδρέου – η οποία έχει αντικείμενο το δημοψήφισμα – συμμετέχουν η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη και οι κκ. Φ. Πετσάλνικος, Χ. Καστανίδης και Δ. Ρέππας. Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:
Παπανδρέου: «Το πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς δημοψήφισμα».
Βάρτζελη: «Δεν έχουμε στρώσει το χαλί, πρόεδρε. Η κοινή γνώμη θα αιφνιδιαστεί».
Παπανδρέου: «Ρεγγίνα, είμαι αποφασισμένος να πάμε σε δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου».
Καστανίδης: «Το ασφαλέστερο θα ήταν να καταθέσουμε τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή και να ζητήσουμε την κύρωσή της από 180 βουλευτές. Αν δεν ψηφιστεί από 180 τότε πάμε σε δημοψήφισμα. Είναι πιο ασφαλές αυτό». (Σ.σ.: Το ίδιο υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος στις τοποθετήσεις του την επομένη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και σε τηλεοπτικό σταθμό.)
Παπανδρέου: «Θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να πάω σε δημοψήφισμα και πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή. Χάρη, μπορείς να το εξασφαλίσεις;».
Καστανίδης: «Ναι, μπορώ».
Ρέππας: «Εχει ενημερωθεί ο διεθνής παράγοντας;».
Παπανδρέου: «Εχω ενημερώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες τη Μέρκελ η οποία μου είπε «ναι», αλλά ζήτησε να το κρατήσω ως τις 26 Οκτωβρίου».
Πετσάλνικος: «Εχετε υπολογίσει αν θα έχουμε τους 151 βουλευτές, οι οποίοι χρειάζονται για να αποφασίσει η Βουλή δημοψήφισμα; Μπορεί ορισμένοι να μην ψηφίσουν».
Καστανίδης: «Πράγματι. Οπότε η μόνη λύση, πρόεδρε, είναι να ζητήσεις από τώρα ψήφο εμπιστοσύνης».
Παπανδρέου: «Πράγματι, αυτή είναι η λύση. Αύριο θα ανακοινώσω δημοψήφισμα και θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης έτσι ώστε μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης οι βουλευτές να δεσμευτούν ότι θα ψηφίσουν και το δημοψήφισμα».

Τα απόρρητα e-mail του κ. Βενιζέλου
Ακολούθησε ο παπανδρεϊκός «κεραυνός εν αιθρία» της Δευτέρας στην ΚΟ του ΠαΣοΚ. Ξημερώματα Τρίτης (στις 3.47) ο κ. Βενιζέλος έστειλε e-mail στον κ. Παπανδρέου εκφράζοντας τη διαφωνία του. Το πρωί έφθασε στο γραφείο του κ. Πετσάλνικου η επιστολή ανεξαρτητοποίησης της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη και στη συνέχεια, ανά μία ώρα, επιστολές από τις βουλευτές κυρίες Εύα Καϊλή και Χαρά Κεφαλίδου οι οποίες προειδοποιούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν την κυβέρνηση, αν επιμείνει σε δημοψήφισμα. Παράλληλα, η κυρία Βάσω Παπανδρέου και πολλοί υπουργοί εξέφραζαν την έντονη διαφωνία τους με το δημοψήφισμα.
Ο κ. Βενιζέλος επικοινωνεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε ο οποίος δηλώνει ενοχλημένος από τις πρωτοβουλίες της Αθήνας. Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημερώνει με δεύτερο e-mail τον πρωθυπουργό. «Ο Σόιμπλε ισχυρίζεται ότι η Μέρκελ του τηλεφώνησε και του είπε ότι είναι έκπληκτη» γράφει στο e-mail. Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στις Κάννες, σε συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, λίγη ώρα προτού συναντήσει την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί συνοδεία του κ. Βενιζέλου και των κκ. Φ. Σαχινίδη και Γ. Ζαννιά. Στην Αθήνα η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πλέον εκτός ελέγχου. Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί πια να υπολογίζει στην ψήφο 152 βουλευτών. Το Γραφείο Πρωθυπουργού προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον κ. Παπανδρέου, αλλά δεν είναι εφικτό. Τότε ο πρωθυπουργός, ενώ συνομιλεί με τον κ. Μπαρόζο, δέχεται ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του: «Εχουμε χάσει τη δεδηλωμένη»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk