Οι αποτυχόντες και οι φίλοι

Αναμφισβήτητα είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίλυση του άμεσου προβλήματος της εξοικονόμησης 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα, φορολογικά και άλλα, και χωρίς να θιγούν τα ειδικά μισθολόγια. Μια γρήγορη ματιά στον προϋπολογισμό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αναζήτηση των «ισοδύναμων» μέτρων με περικοπές των δαπανών προσκρούει στη διαπίστωση ότι η δεξαμενή – όπως έγραφε ο Β. Ζήρας στην «Καθημερινή» – «έχει στερέψει».

Οι αποτυχόντες  και οι φίλοι | tovima.gr
Αναμφισβήτητα είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίλυση του άμεσου προβλήματος της εξοικονόμησης 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα, φορολογικά και άλλα, και χωρίς να θιγούν τα ειδικά μισθολόγια. Μια γρήγορη ματιά στον προϋπολογισμό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αναζήτηση των «ισοδύναμων» μέτρων με περικοπές των δαπανών προσκρούει στη διαπίστωση ότι η δεξαμενή – όπως έγραφε ο Β. Ζήρας στην «Καθημερινή» – «έχει στερέψει».
Στο σύνολο δαπανών της γενικής κυβέρνησης 100 δισ. ευρώ, τα 12 είναι τόκοι, οι οποίοι μόνο με νέο «κούρεμα» περιορίζονται και το οποίο είναι ανέφικτο προς το παρόν. Από τις εναπομένουσες δαπάνες – πρωτογενείς – ύψους 88 δισ. ευρώ, 2,3 δισ. είναι η συμμετοχή μας στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ούτε το ποσό αυτό μπορεί να περικοπεί. Από τα υπόλοιπα 85,7 δισ. τα 18 είναι μισθοί, τα 31 συντάξεις και τα 14 προνοιακές μεταβιβάσεις. Σύνολο 63 δισ. Πόσα μπορούν να περικοπούν; Πίσω από αυτά τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι! Αλλα 14 δισ. είναι λειτουργικές δαπάνες σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, Ενόπλων Δυνάμεων και Αστυνομίας. Πόσο να συρρικνωθούν;
Είναι σαφές ότι μόνο με άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και άμεσες αποκρατικοποιήσεις μπορεί και πρέπει να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα, για να περιοριστούν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και να αποτραπούν νέα φορολογικά μέτρα.
Η «άσκηση» για περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς ανέδειξε τις «εγγενείς» αδυναμίες της συγκυβέρνησης και υπουργούς «απρόθυμους», εξαρτώμενους από «συντεχνίες» και τις «πατροπαράδοτες πελατειακές σχέσεις». Οχι μόνο δεν παρουσίασαν κάποιες περικοπές δαπανών, αλλά παρέπεμψαν στο μέλλον τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα εξοικονομούσαν δημόσιες δαπάνες.
Οι «εγγενείς» αδυναμίες της κυβέρνησης πολλαπλασιάστηκαν με τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Ακριβοδίκαιη η κατανομή των 52 γενικών γραμματέων υπουργείων: 32 η ΝΔ,14 το ΠαΣοΚ και 6 η ΔΗΜΑΡ. Είναι όμως όλοι κατάλληλοι, και μάλιστα στην κρίσιμη αυτή περίοδο; Στον κατάλογο της ΝΔ φιγουράρουν όχι και λίγοι αποτυχόντες βουλευτές, προσωπικοί φίλοι του αρχηγού και στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή. Χρήσιμο θα είναι να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα βιογραφικά τους για να πληροφορηθούν και οι πολίτες εάν έχουμε «νέα διακυβέρνηση» ή συνέχιση του φαύλου παρελθόντος. Να αναφέρεται και η κομματική προέλευση για να κριθούν και τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης για τις επιλογές τους. Οπως θα κριθούν και για τις επιλογές των υπουργών τους.
Μέγα λάθος είναι η «αξιοποίηση» αποτυχόντων βουλευτών. Είχα και στο παρελθόν επισημάνει ότι αυτή η πρακτική, την οποία είχε ακολουθήσει και το ΠαΣοΚ, ήταν άδικη και αντιπαραγωγική. Αδικη, διότι σε μια περιφέρεια εκλεγμένοι βουλευτές έμεναν εκτός κυβέρνησης και ο αποτυχών διοριζόταν γενικός γραμματέας ή πρόεδρος κάποιου οργανισμού. Ο εκλεγμένος βουλευτής έπρεπε να παρακαλεί για ένα «ρουσφέτι», ο αποτυχών είχε «και το πεπόνι και το μαχαίρι» και τη δυνατότητα συναλλαγής με συναδέλφους του σε άλλα υπουργεία.
Αυτή η τακτική ήταν και αντιπαραγωγική, διότι οι πολιτευόμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προτάσσουν το προσωπικό κομματικό συμφέρον, για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Και συνήθως την επιτυγχάνουν.
Ασφαλώς μεταξύ των αποτυχόντων βουλευτών υπάρχουν έμπειροι και ικανοί, που πρέπει να αξιοποιούνται, με μία βασική προϋπόθεση: ότι για την επόμενη πενταετία δεν έχουν το δικαίωμα να πολιτευθούν. Το μέτρο αυτό θα ισχύει για όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Είναι μια αρχή να σπάσει ο κύκλος των πελατειακών σχέσεων των κυβερνώντων, στον οποίο οφείλεται βασικά και η σημερινή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση.
Ισως δεν χρειάζεται και νόμος. Ας αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου με μια υπεύθυνη δήλωση. Θα μάθουμε τότε ποιοι θέλουν να υπηρετήσουν την Πατρίδα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk