Βηματοδότης

Βελτιώνεται σταθερά η κατάσταση του ματιού του κ. Αντ. Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός, που πέρασε και περνά δοκιμασία όχι εύκολη, δεν ταλαιπωρείται από επιπλοκές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των γιατρών του θα μπορεί να ταξιδέψει αεροπορικώς σε λίγες εβδομάδες και γι’ αυτό οι συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Βηματοδότης | tovima.gr
Βελτιώνεται σταθερά η κατάσταση του ματιού του κ. Αντ. Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός, που πέρασε και περνά δοκιμασία όχι εύκολη, δεν ταλαιπωρείται από επιπλοκές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των γιατρών του θα μπορεί να ταξιδέψει αεροπορικώς σε λίγες εβδομάδες και γι’ αυτό οι συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι – με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικώς την Παρασκευή – τοποθετούνται περί τα τέλη Αυγούστου. Περί τα τέλη Αυγούστου λοιπόν θα επιστρέψει και στην απόλαυση της ανάγνωσης (για 100ή φορά…) των βιβλίων του αγαπημένου του Οδυσσέα Ελύτη. Ελπίζω πάντως την Παρασκευή στο τηλέφωνο να μίλησε αυστηρά και να έβαλε στη θέση του τον κ. Ντράγκι για την απόφασή του να διακόψει προσωρινά την αποδοχή ενεχύρων από τις ελληνικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να ασκηθεί ο μέγιστος εκβιασμός στην κυβέρνηση εν όψει της επιστροφής της τρόικας.

**

Ο κ. Ι. Βρούτσης εξελίσσεται σε σπουδαίο σαιξπηρικό ερμηνευτή. Δεν είναι μόνο ότι προκάλεσε με τη στάση του τον κ. Ν. Νικολόπουλο να εξολοθρεύσει τον εαυτό του. Είναι και ότι φαίνεται να διαθέτει τον αυτοσαρκασμό που διακρίνει τους μεγάλους της πολιτικής. «Εμείς τα ψηφίσαμε όλα αυτά;» αναφώνησε όταν διαπίστωσε το εύρος των προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) που έχει αποφασίσει το Κοινοβούλιο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Του συνιστώ να μην ανησυχεί. Ούτως ή άλλως θα βρεθεί ένας τρόπος για να μην εφαρμοστεί τίποτε.

**

Λίγο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 164 βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ ψήφισαν «σχέδιο συμβιβασμού» με τη Siemens, το οποίο πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς αντέδρασε. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, οι κυρίες Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σοφία Σακοράφα και οι κκ. Π. Λαφαζάνης, Δ. Παπαδημούλης, Π. Κουρουμπλής, Θ. Δρίτσας και Αλ. Μητρόπουλος κατέθεσαν την Παρασκευή ερώτηση στη Βουλή με την οποία καλούν τον κ. Ι. Στουρνάρα να μην υπογράψει τίποτε.

Μια τέτοια υπογραφή – μεταδίδουν από την Κουμουνδούρου – θα ισοδυναμεί με παραίτηση του Δημοσίου από τη διεκδίκηση αποζημίωσης για τη ζημιά ύψους 2 δισ. ευρώ που – σύμφωνα με την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή – υπέστη το Δημόσιο εξαιτίας των στενών σχέσεών του με τη Siemens. Δεν γνωρίζω τι θα πράξει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Είμαι βέβαιος όμως ότι η ερώτηση θα τύχει ενδελεχούς μελέτης στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών…

**

Οπως ανέφερα εντός της εβδομάδας, ο κ. Α. Λυκουρέντζος πληρώνει από την τσέπη του για τους καφέδες στο υπουργείο Υγείας, ακόμη και για ένα τζάμι επάνω στο γραφείο του το οποίο είχε σπάσει επί υπουργίας του κ. Α. Λοβέρδου, προφανώς λόγω της έντασης του βλέμματος του Ανδρέα. Το καλύτερο είναι όμως η ψυχρολουσία που μαθαίνω ότι υπέστη ο υπουργός Υγείας μόλις συνειδητοποίησε το εύρος των περικοπών που πρέπει να «υπογράψει» εν όψει της έλευσης της τρόικας.

Ο κ. Λυκουρέντζος δυσκολεύεται να συλλάβει ότι για να επιτύχει τις απαιτούμενες εξοικονομήσεις θα πρέπει να αποδεχθεί πως θα μείνει στην Ιστορία ως ο υπουργός Υγείας που έκλεισε το 1/3 των νοσοκομείων. Και επιμένει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Του εύχομαι να τις ανακαλύψει.

**

Αψογη είναι η σχέση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ι. Στουρνάρα, κάτι που δεν αρέσει στον κ. Ευ. Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ φρονεί ότι ο Αντώνης συνεννοείται για όλα με τον Γιάννη χωρίς απαραιτήτως να τον ρωτούν, αλλά το κόστος το εισπράττει το ΠαΣοΚ, αφού ο κ. Στουρνάρας είχε συνεργαστεί ως τώρα μόνο με κυβερνήσεις ΠαΣοΚ. Με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί την κριτική αυτή μάλλον άδικη και υπενθυμίζει στους συνομιλητές του ότι το 2007 διέρρηξε τις σχέσεις του με τον κ. Γ. Παπανδρέου για να υποστηρίξει τον κ. Βενιζέλο στην τότε εσωκομματική σύρραξη (και το πλήρωσε).

Δεν ξέρω πάντως αν ρώτησε τον κ. Βενιζέλο για τα τρία ονόματα που μυστικά έδωσε την Παρασκευή στον κ. Σαμαρά – έπειτα από αίτημα του Πρωθυπουργού – ως πιθανούς αντικαταστάτες του κ. Κ. Μητρόπουλου στη θέση του επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
**

Ο «πατέρας» του ευρώ, διεθνής οικονομολόγος κ. Ρόμπερτ Μαντέλ ήταν καθηγητής του κ. Π. Δούκα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Ο παλαιός φοιτητής του τον καλεί στο Ζάππειο την προσεχή Πέμπτη για να μιλήσει για την υπέρβαση της κρίσης. Η ομιλία θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΜΠΡΟΣ (Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών) που ίδρυσαν ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Θανάσης Κανελλόπουλος.
**
Την αποκαλούν «δασκάλα» (λόγω ύφους). Θα γίνει καθηγήτρια. Ο λόγος για την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Η Αννα, η οποία δεν εξελέγη βουλευτής, δεν σκοπεύει να μείνει στο σπίτι της παρακολουθώντας τη διολίσθηση προς την εθνική ανυποληψία. Φίλοι της με πληροφορούν ότι θα περάσει αρκετές εβδομάδες την περίοδο 2012-2013 στις ΗΠΑ. Παρά τις φήμες, δεν θα θέσει (προς το παρόν…) υποψηφιότητα για το Κογκρέσο. Θα αρκεστεί στον ρόλο της επισκέπτριας καθηγήτριας σε πανεπιστήμιο της Ανατολικής Ακτής.

**

Το φάντασμα του κ. Θοδωρή Ρουσόπουλου επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο άνθρωπος που καλλιεργούσε την ψευδαίσθηση ότι «υπάρχει κυβέρνηση» την περίοδο Καραμανλή είχε μέθοδο, ένα στοιχείο της οποίας ήταν οι συσκέψεις τα χαράματα με εκπροσώπους υπουργείων για τον καθορισμό της ατζέντας της ημέρας. Η ίδια τακτική θα επαναληφθεί και στο εξής. Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί «μίνι Εχελον» που θα καταγράφει όλα όσα λέγονται για το Μαξίμου, όχι στο τηλέφωνο, αλλά στα μέσα ενημέρωσης. Οι ιθύνοντες του Μαξίμου ελπίζουν το «μοντέλο Ρουσόπουλου» να κρατήσει την κυβέρνηση ισχυρή για πέντε-έξι εβδομάδες…

**

Υστερα από δυόμισι χρόνια στον ρόλο του «μαστιγίου» (δηλαδή του γενικού γραμματέα) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο κ. Κ. Τασούλας αποχωρεί την Τρίτη για να δώσει τη θέση του στον αινιγματικό και μυστηριώδη κ. Αθ. Μπούρα. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μπούρας ήταν εκείνος που αποκάλεσε τον κ. Πολ Κρούγκμαν «κυρία Κρούγκμαν» μέσα στη Βουλή! Ποτέ δεν διευκρινίστηκε αν το είπε γιατί αγνοούσε το φύλο του νομπελίστα, αν πίστευε ότι οι νομπελίστες δεν έχουν φύλο ή αν γνώριζε κάποιο φοβερό μυστικό που αγνοεί ακόμη και η σύζυγος του κ. Κρούγκμαν. Ο,τι κι αν ισχύει, ελπίζω να μην επαναληφθούν τα ίδια και με βουλευτές της ΝΔ…

**

Διαζύγιο πήρε η κυρία Αλεξία Μπακογιάννη από τον κ. Μανώλη Βάρσο. Η θυγατέρα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ανέκτησε την ελευθερία της, ενώ απέκτησε δίδυμα – αγόρι και κορίτσι – που είναι σήμερα δύο ετών. Και με τον πρώην – πλέον – άνδρα της διατηρεί φιλικές σχέσεις. Οπότε δεν της λείπει απολύτως τίποτε και η μητέρα της δεν ανησυχεί. Γι’ αυτό και ταξιδεύει στο Λονδίνο καλεσμένη του κ. Ζακ Ρογκ για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων συνοδευόμενη από τον σύζυγό της κ. Ισίδωρο Κούβελο. Σημειώνω ότι ανάλογη πρόσκληση από τον κ. Ρογκ έλαβε και ασφαλώς θα τιμήσει και η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

**

Κατά τα άλλα ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη για διακοπές στα Χανιά, αλλά σε κατάσταση περισυλλογής μετά την απώλεια της Μαρίκας. Από την άλλη πλευρά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να πληρώνει τις παλιές συγκρούσεις του πατρός και της αδελφής του, αφού όχι μόνο δεν έγινε υπουργός, αλλά έχασε και την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών από τον κ. Αντ. Μπέζα.

**

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται ήδη στη Σέριφο, όπου έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή βιβλίου για την εμπειρία του στο υπουργείο Οικονομικών και στα θρίλερ του Eurogroup. Ο πρώην υπουργός διαπιστώνει όμως, όπως μου λένε συνομιλητές του, ότι τα καλύτερα περιστατικά που θα μπορούσε να περιγράψει στο βιβλίο του είναι εκείνα που δεν γράφονται παρά μόνο μετά την παρέλευση τριακονταετίας, διότι διαφορετικά μπορεί να υπονομευθεί το εθνικό συμφέρον ή να καταλήξουν μαλλί με μαλλί αρκετοί επιφανείς της πολιτικής τάξης. Τον προτρέπω να τα αποκαλύψει όλα σε φίλο του δημοσιογράφο για να τα γράψει την επόμενη Κυριακή χωρίς περιττές τύψεις…

**

«Το Βήμα της Κυριακής» έλαβε επιστολή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση κομματικών νεολαιών στους χώρους του Πανεπιστημίου. Επειδή η επιστολή ελήφθη ενώ ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία εκδόσεως της εφημερίδας, το κείμενο θα δημοσιευθεί στο φύλλο της επόμενης Κυριακής, με απάντηση του εκδότη.

**

Ενημερώνω τους ιθύνοντες του Μεγάρου Μαξίμου ότι πλανώνται εάν νομίζουν ότι δεν θα μαθαίνω όλες τις μυστικές συσκέψεις του Πρωθυπουργού. Μία ακόμη τέτοια σύσκεψη υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά έγινε την Παρασκευή το απόγευμα. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ι. Μουρμούρας, ο νέος διοικητής της Εθνικής κ. Αλ. Τουρκολιάς και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλης. Επρόκειτο για μια σύσκεψη για τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αφού το θέμα ήταν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να συνδράμει την εθνική οικονομία το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι. Συζητήθηκαν λογής πιθανές διευκολύνσεις που υπό προϋποθέσεις θα «έπειθαν» τους εφοπλιστές να υιοθετήσουν μαζικά την ελληνική σημαία. Ως γνωστόν, στο παρελθόν ο κ. Σαμαράς έχει τολμήσει να ονειρευτεί τον Πειραιά ως «νέο City του Λονδίνου» με «σημαιοφόρους» τους έλληνες εφοπλιστές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι λίγα 24ωρα πριν από την προσγείωση της τρόικας στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τέτοιου είδους συνεδριάσεις είναι ψυχολογικά απαραίτητες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk