Πόλεμος τιμών και σενάρια γάμων

Πόλεμος τιμών αλλά και… νεύρων βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς, ενόσω εντείνονται οι φημολογίες για συνεργασίες και συγχωνεύσεις εταιρειών, και αναζητείται η «χρυσή τομή» για τη χρήση νέων δικτύων υψηλών ταχυτήτων, οι πάροχοι προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικά πακέτα στους καταναλωτές σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στην αγορά.

Πόλεμος τιμών αλλά και… νεύρων βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς, ενόσω εντείνονται οι φημολογίες για συνεργασίες και συγχωνεύσεις εταιρειών, και αναζητείται η «χρυσή τομή» για τη χρήση νέων δικτύων υψηλών ταχυτήτων, οι πάροχοι προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικά πακέτα στους καταναλωτές σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τηλέφωνα των καταναλωτών χτυπούν καθημερινά από εκπροσώπους των εταιρειών, που επιχειρούν να τους πείσουν να αλλάξουν πάροχο, κάνοντας εντυπωσιακές προσφορές. Παράλληλα, και στην κινητή τόσο η Wind όσο και η Vodafone δίνουν μάχη σχεδόν σώμα με σώμα για να κερδίσουν μερίδια αγοράς από την Cosmote, η οποία παρέχει πια υπηρεσίες για τους μισούς καταναλωτές της κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο η κρίση και η οικονομική αβεβαιότητα δεν προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες. Οπως αναγνωρίζουν στελέχη των εταιρειών, η αγορά οδηγείται σε κορεσμό και προβλέπουν ότι αναπόφευκτα ο «χορός» των συγχωνεύσεων θα ανοίξει. Βασικό ρόλο διαδραματίζει η απώλεια εισοδημάτων των πολιτών, που έχει οδηγήσει την μεν αγορά της κινητής τηλεφωνίας πίσω στα μεγέθη του 2002, την δε αγορά της σταθερής σε άγρια σύγκρουση. Μάλιστα, ο ΟΤΕ κατήγγειλε προ ημερών την άσκηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους καταναλωτές από τους εναλλακτικούς παρόχους.
«Εκ των πραγμάτων η αγορά οδηγείται σε συγκέντρωση δυνάμεων, η οποία είναι προφανές ότι έχει καθυστερήσει, αφού εδώ και τρία χρόνια όλοι μιλούν με όλους, ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια επιτυχής κατάληξη» σημειώνουν κύκλοι των εταιρειών. Η αγορά βρίθει πολλαπλών σεναρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων τοποθετούν τη Forthnet στο επίκεντρο πιθανών «γάμων», αφού θεωρητικά τυχόν συγχώνευσή της είτε με την Hellas On Line (HOL) είτε με τη Wind θα δημιουργούσε ένα σχήμα ικανό να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα.
Και αυτό διότι ένας «γάμος» Forthnet – HOL θα δημιουργούσε μια πελατειακή βάση περίπου 1 εκατομμυρίου συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, στην οποία θα μπορούσε να προσφερθεί τόσο κινητή τηλεφωνία – μέσω του μετόχου της δεύτερης και στρατηγικού συνεργάτη, Vodafone – όσο και δορυφορική τηλεόραση, μέσω της Nova – ανήκει στην πρώτη. Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για πιθανή συγχώνευση Forthnet – Wind, η οποία θα συγκροτούσε πελατειακή βάση 880.000 πελατών ADSL, στους οποίους θα μπορούσαν παράλληλα να πουληθούν υπηρεσίες κινητής – μέσω της δεύτερης – και δορυφορικής τηλεόρασης – μέσω της Nova.
Βέβαια, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, όλα αυτά τα σενάρια αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου, κάποια εκ των οποίων είναι μάλλον υπερβολικά και θεωρούν ανεδαφικό το σενάριο που θέλει συγχώνευση της Wind με τη Forthnet. Αντίθετα, η Wind, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», θα ξεκινήσει εμπορική συνεργασία με τις εταιρείες του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού, Public και Multirama, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των μετώπου των πωλήσεων. Αλλωστε σχεδόν όλοι στην αγορά αποδέχονται ότι η εξαγορά του δικτύου «Γερμανός» από τον ΟΤΕ διαδραμάτισε κομβικό ρόλο για τη διεύρυνση του μεριδίου της Cosmote στην κινητή.

Η μεγάλη «καραμπόλα»
Πάντως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, είτε με το ένα σενάριο είτε με το άλλο, η μεγάλη «καραμπόλα» που θα δημιουργούνταν θα ήταν η de facto απορρύθμιση του ΟΤΕ, καθώς η συγκέντρωση ενός πολύ μεγάλου μεριδίου αγοράς από έναν πια εναλλακτικό πάροχο θα «απελευθέρωνε» το πρώην κρατικό μονοπώλιο από την ασφυκτική ρύθμιση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Μάλιστα για τον ΟΤΕ το ενδεχόμενο συγχώνευσης δύο «μεσαίων» παικτών της αγοράς θα αποτελούσε «λύτρωση», καθώς θα αποκτούσε την ελευθερία να κάνει την εμπορική του πολιτική δίχως περιορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ («Economic Policy Reforms 2012»), οι τηλεπικοινωνίες της χώρας μας ρυθμίζονται από την ΕΕΤΤ με μεγάλη αυστηρότητα, καθώς καταλαμβάνει την τρίτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ και μία από τις υψηλότερες στα κράτη-μέλη του ΟΑΣΑ στη σχετική λίστα.
Παράλληλα, στην αγορά όλοι τελούν εν αναμονή της εξέτασης του αιτήματος της Vodafone προς την ΕΕΤΤ για ρύθμιση της καρτοκινητής της Cosmote, με το σκεπτικό ότι η δεύτερη απέκτησε πια δεσπόζουσα θέση στην αγορά και ότι πρέπει να ακολουθηθούν αντίστοιχα παραδείγματα των ευρωπαϊκών αγορών.
Εκσυγχρονισμός και νέες υπηρεσίες
Οι εταιρείες καλούνται να συμφωνήσουν στην ισότιμη παροχή υπηρεσιών μέσω του δικτύου VDSL του ΟΤΕ
Το επόμενο διάστημα ο ΟΤΕ, οι εναλλακτικοί πάροχοι και η ΕΕΤΤ καλούνται να βρουν ένα modus vivendi για την ισότιμη παροχή υπηρεσιών μέσω του δικτύου VDSL του οργανισμού. Σημειωτέον ότι το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ είναι έτοιμο από πέρυσι, οι τιμές χονδρικής εγκρίθηκαν προ μηνών, αλλά όχι και οι τιμές λιανικής, με αποτέλεσμα ο όμιλος να μην μπορεί να αξιοποιήσει τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει εδώ και χρόνια, αφού η ρυθμιστική αρχή δεν επιτρέπει ακόμα την εκμετάλλευσή του. «Εάν τα τρία μέρη τα βρουν με έναν δίκαιο τρόπο», σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, «τότε θα βγουν όλοι κερδισμένοι, αφού οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν δίκτυα νέας γενιάς, ο ΟΤΕ θα κάνει απόσβεση της επένδυσής του και οι εναλλακτικοί θα μπορούν να παρέχουν ακόμη πιο σύγχρονες υπηρεσίες» καταλήγουν.
Η Vodafone ποντάρει στις υπηρεσίες δεδομένων, επενδύοντας στο δίκτυό της και δίνοντας έμφαση στις εφαρμογές και υπηρεσίες machine-to-machine, δηλαδή την επικοινωνία μεταξύ συσκευών, όπως το «Smart Ecometer», που λάνσαρε προ ημερών σε συνεργασία με την ΕΠΑ Αττικής.
Η Wind ολοκληρώνει τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της, το οποίο όπως έχει ανακοινώσει θα είναι το ταχύτερο και πλέον σύγχρονο της χώρας. Στελέχη της εταιρείας σημειώνουν ότι η ραγδαία αύξηση της χρήσης των κινητών συσκευών, μέσω ευφυών τηλεφώνων (smart- phones) και ταμπλετών αλλάζει πια το καταναλωτικό μοντέλο.
Στο μεταξύ, ο στρατηγικός εταίρος της Vodafone, η HOL, έριξε στην αγορά την τεχνολογία cloud, η οποία παρέχει οικονομικές λύσεις για τις επιχειρήσεις, ποντάροντας στη διαρκή προσπάθεια των εταιρειών για μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Η HOL, η οποία βελτιώνει τα οικονομικά της μεγέθη, θεωρεί ότι η νέα υπηρεσία θα γνωρίσει απήχηση στους εταιρικούς πελάτες οι οποίοι θα επιλέξουν τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες του υπολογιστικού νέφους.
Η μάχη του χρέους
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» του ΟΤΕ για την αναχρηματοδότηση του χρέους του που τον οδηγεί σε πώληση «ασημικών», όπως η Hellas Sat, η Globul και το δίκτυο του Γερμανού στη Βουλγαρία. Στελέχη τού οργανισμού σημειώνουν ότι από πλευράς δανεισμού το 2012 θα κυλήσει χωρίς προβλήματα, ενώ επισημαίνουν ότι το 2013 θα πρέπει να εξυπηρετηθούν δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι ο συνδυασμός των αποθεματικών του, των θετικών χρηματοροών του και η πώληση των συγκεκριμένων assets θα καταστήσει εύκολα εφικτή την εξυπηρέτηση των δανείων.
  • Αντίστοιχες «μάχες» όμως καλούνται να δώσουν και άλλοι πάροχοι. Η HOL έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 153 εκατ. ευρώ, ενώ η Forthnet 542 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η τελευταία προγραμματίζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους ως 30 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των υποχρεώσεών της, η οποία είχε «παγώσει» προ μηνών λόγω της αστάθειας της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η Forthnet εντυπωσίασε προ ημερών με την ανακοίνωση για την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home (οπτική ίνα στο σπίτι) στη Νέα Σμύρνη, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει πιλοτικά μέσα στο φθινόπωρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk