Ολα ανοιχτά για αλλαγές στα εργασιακά

Τελικώς ο κοινωνικός διάλογος ξεκίνησε για τον κατώτατο μισθό, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι όλα τα εργασιακά θέματα «άνοιξαν» – εκ νέου – στο τραπέζι των συνομιλιών. Η κυβέρνηση, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στο αίτημα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, κατάφερε να θέσει σε «κίνηση» όλα τα εργασιακά ζητήματα.

Τελικώς ο κοινωνικός διάλογος ξεκίνησε για τον κατώτατο μισθό, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι όλα τα εργασιακά θέματα «άνοιξαν» – εκ νέου – στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η κυβέρνηση, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στο αίτημα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, κατάφερε να θέσει σε «κίνηση» όλα τα εργασιακά ζητήματα.
Η πρώτη ουσιαστική συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) με τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση έθεσε την ατζέντα του διαλόγου, χωρίς ωστόσο να δοθούν απαντήσεις στο ενιαίο αίτημα εργοδοτών και εργαζομένων για την επαναφορά του κατώτατου μισθού.
Εργασιακές σχέσεις, κατώτατος μισθός και αναμόρφωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και μέτρα για την ανεργία και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχέρεια αποτελούν την άτυπη ατζέντα του διαλόγου.
Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας για ακόμη μία φορά δεν δεσμεύθηκε για τη νομοθέτηση τυχόν συμφωνίας των δύο πλευρών για τον κατώτατο μισθό. «Είναι θέμα διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών με την τρόικα» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη υπογραφής ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» στο σημερινό εξαιρετικά κρίσιμο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.
Ετσι, το τοπίο των συζητήσεων, που θα γίνουν αρχικώς σε διμερές επίπεδο και ακολούθως σε τριμερές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, διαμορφώνεται ως εξής:
Εργοδότες και εργαζόμενοι ζητούν την επαναφορά του κατώτατου μισθού, με μικρές μεταξύ τους αποκλίσεις, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει μια ενδεχόμενη κοινή πρόταση.
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί να επανέλθει ο μισθός στα όρια που ήταν πριν από την περικοπή του 22%, μειωμένος κατά 5% – 6%, δηλαδή γύρω στα 711 ευρώ. Ο πρόεδρος κ. Δ. Ασημακόπουλος επεσήμανε ότι οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συμφωνήσουν, αλλά η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει αν δύναται να νομοθετήσει.
Ο πρόεδρος των εμπόρων κ. Β. Κορκίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ούτε την έκρηξη της ανεργίας σταμάτησαν, ούτε την ύφεση μείωσαν, ούτε τα λουκέτα των επιχειρήσεων περιόρισαν». Πρότεινε μάλιστα να επανέλθει στα όρια του 2009, δηλαδή στα 701 ευρώ.
Οι έμποροι προτείνουν τον επανασχεδιασμό των εργασιακών θεμάτων «από μηδενική βάση» με τον επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, «διατηρώντας τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ΓΣΕΒΕΕ και έμποροι έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης της ΓΣΕΕ για την υπογραφή σύμβασης με περιεχόμενο την παλαιότερη συμφωνία τους που προέβλεπε τα εξής: Πρώτον, να διατηρηθεί ο – προ της μείωσης του 22% – κατώτατος μισθός. Δεύτερον, καμία παρέμβαση σε 13ο και 14ο μισθό. Τρίτον, επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.
Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία. Προτείνει να αρθούν τα εμπόδια που ορθώνονται στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τάσσεται υπέρ της μείωσης των «ευγενών» συμβάσεων «που προβλέπουν αμοιβές ως 100% πάνω από την εθνική σύμβαση».
Το υπουργείο Εργασίας δεν εξετάζει το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στον βασικό μισθό, αλλά ούτε ξεκαθαρίζει τη θέση του σχετικά με το αίτημα της επαναφοράς του στα προηγούμενα επίπεδα.
Σε συζήτηση τίθεται το θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή κατά πόσον οι κοινωνικοί εταίροι θα καθορίζουν το ύψος των κατώτατων αμοιβών ή αυτό θα γίνεται με απόφαση της κυβέρνησης.
Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στο δεύτερο μνημόνιο και αναφέρει ότι οι κατώτατες αμοιβές καθορίζονται από την κυβέρνηση αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Το τέλος των εφάπαξ προδιαγράφει η κυβέρνηση
Με την επερχόμενη νέα μείωση, 22,68%, για τους δημοσίους υπαλλήλους, αθροιστικά η απώλεια θα ξεπεράσει το 42%

Το τέλος των εφάπαξ προδιαγράφουν τα κυβερνητικά μέτρα που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Η αρχή έγινε με το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων για το οποίο ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης ανακοίνωσε στην ΑΔΕΔΥ επιπλέον μείωση κατά 22,68%, πέραν του 20% που ήδη έχει επέλθει. Η μείωση θα αφορά και τους 52.000 συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση από το 2010 και δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ.
Ανάλογες περικοπές σχεδιάζονται και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία χορήγησης εφάπαξ, τα οποία παρέχουν ποσά κατά πολύ υψηλότερα από το σύνολο των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.
Οι αναλογιστικές μελέτες που έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτουν ότι 23 Ταμεία δίνουν εφάπαξ υψηλότερο από τις εισφορές (φθάνει ως και το 83%), ενώ 12 μόνο Ταμεία καταβάλλουν χαμηλότερα εφάπαξ.
Ο υπουργός κ. Ι. Βρούτσης χαρακτηρίζει ειδικά το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων ως «μη βιώσιμο», ενώ επισημαίνει ότι όλες «οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη».
Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό ούτε επιβολή επιπλέον εισφορών που «θα επιβαρύνουν τη νέα γενιά εργαζομένων προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει».
Πάντως η ΑΔΕΔΥ αντιδρά έντονα στη νέα μείωση του εφάπαξ και χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου» την κυβερνητική ανακοίνωση για νέα περικοπή του ποσού.
Ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι το γεγονός ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για εφάπαξ, ενώ 650 συνταξιούχοι έχουν πεθάνει προτού βγει η σχετική απόφαση. Αυτή τη στιγμή εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010, ενώ, αν δεν βρεθεί λύση, όσοι υποβάλλουν σήμερα την αίτηση συνταξιοδότησης θα λάβουν το βοήθημα έπειτα από επτά χρόνια.
Μεγάλη απόκλιση μεταξύ εισφορών και παροχών διαπιστώνεται και στα Ταμεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, των νομικών, των εργοληπτών κ.ά. Στον αντίποδα, χαμηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές δίνουν οι ασφαλιστικοί φορείς των συμβολαιογράφων, του ΟΤΕ, αλλά και της Εμπορικής Τράπεζας.
Περικοπές αναμένεται να υπάρξουν και στα μερίσματα σε όσα Ταμεία είναι σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν υπάρχει σύνδεση εισφορών και παροχών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων – που χορηγεί μερίσματα σε 200.000 άτομα – και έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές.

Κούρεμα
  • Κατακόρυφη πτώση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εντός του 2012, εξαιτίας των μέτρων που επέβαλε η τρόικα. Οι μειώσεις έφθασαν το 23,7% και επιβλήθηκαν με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας σε περισσότερους από 100.000 εργαζομένους.
  • Μεσοσταθμικά το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας εκτιμά ότι οι μειώσεις το 2012 θα κυμανθούν γύρω στο 15%, ενώ από το 2010 και εντεύθεν, οι μειώσεις μισθών θα φθάσουν το 30% στο τέλος του έτους.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, σε ένα εξάμηνο έχουν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις σε 26.150 επιχειρήσεις, αφορούν 109.123 εργαζομένους και προβλέπουν μειώσεις 23,36% (μέσος όρος).
  • Στο ίδιο διάστημα έχουν υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση 57.614 άτομα. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν 496 επιχειρήσεις και οι μειώσεις μισθών κατά μέσον όρο είναι 24,26%. Oι ευέλικτες μορφές εργασίας εξαπλώνονται με ταχύτητα, ενώ σε ύψη ρεκόρ παραμένει η ανασφάλιστη εργασία.
  • Στις νέες συμβάσεις εργασίας (προσλήψεις) μόνο το 56,1% αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 34,9% θέσεις μερικής απασχόλησης και το 9% εκ περιτροπής εργασία.
  • Αυξημένες κατά 45,3% είναι το τελευταίο έτος οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε «ελαστικές» μορφές απασχόλησης. Mέσα σε ένα εξάμηνο μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας (πέρυσι ήταν 30.366 συμβάσεις).
  • Tο 35,9% άγγιξε η ανασφάλιστη εργασία, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι διαμορφωνόταν στο 29,9%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk