«Διψούν» οι τράπεζες για την επόμενη δόση στήριξης

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, που βλέπουν για δεύτερη φορά μέσα στο 2012, μετά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, να καθυστερεί η ολοκλήρωση της απαραίτητης λόγω του PSI ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος. Η σχετική διαδικασία έχει μείνει στη μέση από τον περασμένο Μάιο, με την παροχή της προσωρινής στήριξης των 18 δισ. ευρώ στους τέσσερις μεγαλύτερους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) και πλέον η προθεσμία για αύξηση των Core Tier 1 στο 9% μέσω αυξήσεων κεφαλαίων έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι αδύνατον να πιαστεί.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, που βλέπουν για δεύτερη φορά μέσα στο 2012, μετά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, να καθυστερεί η ολοκλήρωση της απαραίτητης λόγω του PSI ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος. Η σχετική διαδικασία έχει μείνει στη μέση από τον περασμένο Μάιο, με την παροχή της προσωρινής στήριξης των 18 δισ. ευρώ στους τέσσερις μεγαλύτερους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) και πλέον η προθεσμία για αύξηση των Core Tier 1 στο 9% μέσω αυξήσεων κεφαλαίων έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι αδύνατον να πιαστεί.

Συνάντηση με τον υπουργό
Ο προβληματισμός για την κωλυσιεργία που παρατηρείται εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα από το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στην πρώτη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση του κλάδου συνδέεται άμεσα με την καταβολή στο Δημόσιο της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ, η οποία δεν αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
Από τα χρήματα αυτά, τα 25 δισ. ευρώ προορίζονται για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και είναι απαραίτητα για την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στα ελάχιστα επιτρεπτά επίπεδα και για την αναπλήρωση των απομειώσεων από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και τις επισφάλειες. Εάν δε, υπάρξει λόγω της μεγαλύτερης του αναμενόμενου ύφεσης, προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της Blackrock για τις καθυστερήσεις στα δάνεια, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί στα 30 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, δεν αποκλείται να χρειαστούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια.
Οι τραπεζίτες «βλέπουν» τον κλοιό απέναντι στην Ελλάδα να σφίγγει επικίνδυνα από την τρόικα, η οποία πιέζει για την εφαρμογή του μνημονίου προκειμένου να δώσει το «πράσινο» φως για τη χορήγηση των δανείων που προβλέπονται για το 2012. Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη διακοπή της απευθείας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες από τις 25 Ιουλίου θα μπορούν να λαμβάνουν ρευστότητα μόνον από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος είναι ακριβότερος.
Μάλιστα, η Ευρωτράπεζα συνδέει άμεσα τη συνέχιση στο μέλλον της δανειοδότησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί, με την έκθεση προόδου που θα ετοιμάσει η τρόικα το επόμενο διάστημα.

Κίνδυνος στάσης πληρωμών
Η θετική γνωμοδότηση των εκπροσώπων των διεθνών πιστωτών της χώρας, αλλά και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μία συμφωνία για τα μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ που αφορούν την περίοδο 2013-2014, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθούν από την ΕΕ και το ΔΝΤ επιπρόσθετες προσαρμογές σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι ο προϋπολογισμός της εφετινής χρονιάς πέφτει έξω.
«Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται πλέον στην εξασφάλιση της επόμενης χρηματοδοτικής δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, εν μέσω γενικευμένης στενότητας πόρων» σημειώνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, υπογραμμίζοντας ότι στις διαβουλεύσεις με την τρόικα θα πρέπει «να διαφυλαχθεί πάνω από όλα η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας τους επόμενους μήνες».
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, τον οποίο θεωρούν πλέον ορατό, σημειώνοντας ότι η δυνατότητα διοχέτευσης πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά, τουλάχιστον στο τρίμηνο που διανύουμε, είναι μάλλον μηδενική.
«Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί μία επανάληψη της χαοτικής κατάστασης που επικράτησε στο τελευταίο τετράμηνο πέρυσι και που οδήγησε στο PSI και το νέο μνημόνιο, με οδυνηρότατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» καταλήγουν οι αναλυτές της Alpha Bank.
Κάνουν οικονομία στο δίκτυο καταστημάτων
Κλείνουν μονάδες και μειώνουν τα ενοίκια κατά μέσο όρο 20%-25%
Σηµαντικά είναι τα αποτελέσµατα που έχουν πετύχει οι τράπεζες στη µάχη που δίνουν για την προσαρµογή του λειτουργικού τους κόστους στα νέα δεδοµένα της αγοράς, ύστερα από πέντε συνεχή έτη ύφεσης. Πρόκειται για µια προσπάθεια που ξεκίνησε δειλά το 2010 και πλέον αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυµάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), το δίκτυο του κλάδου στην Ελλάδα από τις 2.944 μονάδες το 2002, όταν η χώρα μπήκε στην ευρωζώνη, έφθασε το 2009 να απαριθμεί περισσότερα από 4.000 καταστήματα. Ηταν η εποχή που οι τράπεζες κυνηγούσαν τα μερίδια αγοράς στη λιανική τραπεζική και ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν υψηλά premium στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να εξασφαλίσουν μία θέση στην «καρδιά» κάθε εμπορικής αγοράς.
Πλέον, η εικόνα έχει αντιστραφεί πλήρως. Μέσα σε δυόμισι χρόνια έχουν κλείσει περισσότερα από 300 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ όσο περνούν οι μήνες οι κινήσεις αναδιάρθρωσης γίνονται όλο και πιο επιθετικές. Μόνο στο α’ τρίμηνο του 2012 έκλεισαν 61 υποκαταστήματα.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, εξοικονόμηση πόρων γίνεται τόσο με τη μείωση των ενοικίων όσο και με το κλείσιμο μονάδων.
«Τα ενοίκια έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 20%-25% σε σχέση με το 2010, ενώ έχουν σταματήσει οι αναπροσαρμογές που προβλέπονταν στα συμβόλαια» υπογραμμίζει σχετικά ο υπεύθυνος ανασυγκρότησης του δικτύου μεγάλης τράπεζας, προσθέτοντας ότι «οι μεγαλύτερες περικοπές καταγράφονται στους πιο ακριβούς δρόμους των πόλεων, όπου μπορεί να φθάνουν ακόμη και το 70%».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπήκαν περιοχές με υψηλά ενοίκια, στις οποίες υπήρχαν αρκετές μονάδες σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολη η συγχώνευση των εργασιών δύο ή περισσότερων καταστημάτων. Εξάλλου, οι τράπεζες αποχώρησαν από συνοικίες, όπως των δυτικών προαστίων της Αθήνας, που πριν από πέντε χρόνια αναπτύσσονταν δυναμικά και σήμερα λόγω της κρίσης οι προοπτικές προσέλκυσης καταθέσεων ή πώλησης δανείων έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Εξάλλου οι τράπεζες έχουν πετύχει μειώσεις ως και 30% στις λοιπές λειτουργικές δαπάνες (χρηματαποστολές, υπηρεσίες courier, αναλώσιμα, ενεργειακό κόστος), που μαζί με το ενοίκιο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του λειτουργικού κόστους μιας μονάδας τους.

Πρώτα τα λεφτά, μετά οι «γάμοι»
Οι καθυστερήσεις στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στη διαδικασία ανασυγκρότησης του κλάδου μέσω των συγχωνεύσεων. Μπορεί να έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνένωσης δυνάμεων, ωστόσο χωρίς την οριστικοποίηση βασικών πτυχών που αφορούν την παροχή της κεφαλαικής ενίσχυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς τις τράπεζες εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε κίνηση τελεί υπό την έγκριση του ΤΧΣ, το οποίο έχει χορηγήσει 18 δισ. ευρώ στο σύστημα, της Τράπεζας της Ελλάδος, ο εποπτικός ρόλος της οποίας έχει ενισχυθεί σημαντικά, του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μέσω του δανεισμού του Δημοσίου στηρίζει το σύστημα, και φυσικά της τρόικας.
Πιο γρήγορες εξελίξεις εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που έχουν πάρει παράταση για τη δημοσίευση των ισολογισμών τους ως και το τέλος Αυγούστου. Επίσπευση της διαδικασίας αναμένεται να υπάρξει μετά τις επαφές που θα έχει ο κ. Στουρνάρας την ερχόμενη εβδομάδα με την τρόικα, η οποία θέλει να «κλείσει» μια και καλή το θέμα των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών. Το πλέον πιθανό είναι ο διαχωρισμός του υγιούς μέρους του ενεργητικού τους και του παθητικού τους και η απορρόφησή τους από άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Ηδη η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την Αγροτική, ωστόσο πριν από την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών δεν αναμένεται κάποια απόφαση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk