Αισιόδοξοι οι γιατροί για την όραση του Σάββα Ξηρού

Θετικοί εμφανίζονται οι γιατροί μετά την πρώτη μετεγχειρητική εξέταση που έκαναν στον Σάββα Ξηρό.

Θετικοί εμφανίζονται οι γιατροί μετά την πρώτη μετεγχειρητική εξέταση που έκαναν στον Σάββα Ξηρό.

Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην οργάνωση «17 Νοέμβρη» υποβλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Α΄Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, σε δύο επεμβάσεις στα μάτια λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των γιατρών ότι δεν θα μπορέσει να δει, σήμερα Παρασκευή εμφανίζονται θετικοί.

«Σήμερα κατά την πρώτη μετεγχειρητική εξέταση διαπιστώθηκε ότι ο δεξιός οφθαλμός ήταν ήρεμος και είχε οπτική οξύτητα 1/10 μετά τη διόρθωση, ενώ προεγχειρητικά είχε όραση τόση ώστε να μπορεί να μετρήσει τα δάχτυλά του από απόσταση 40 εκατοστών. Αυτό σημαίνει ότι η όρασή του βελτιώθηκε σε σημαντικό βαθμό και από κοντά μπόρεσε να διαβάσει γράμματα μεγαλύτερα από τα γράμματα εφημερίδας. Ο αριστερός οφθαλμός ήταν ήρεμος με βελτίωση της οπτικής οξύτητας και ο ασθενής δεν ανέφερε πλέον διπλωπία και φωτοφοβία μετά την ιριδοπλαστική στην οποία υποβλήθηκε»
ανέφερε στο ΑΠΕ ο διευθυντής της Α΄Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Παναγιώτης Οικονομίδης.

Παρά τη βελτίωση της όρασής του όμως το οπτικό πεδίο του ασθενούς δεν του δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί μόνος.

Την Πέμπτη και μετά τις δύο επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι ο Σάββας Ξηρός είναι πρακτικά τυφλός. «Οι βλάβες που έχει στα μάτια δεν δίνουν προοπτική να δει. Εμείς ως γιατροί έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο για τον ασθενή ανεξάρτητα από το ποιος είναι αυτός και από τις πολιτικές του πεποιθήσεις».

Οσον αφορά την προεγχειρητική κατάσταση των οφθαλμών του Σάββα Ξηρού και τις επεμβάσεις που έγιναν στη συνέχεια ο κ Οικονομίδης ανέφερε τα εξής:

«Μετά από τον πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο που έγινε και στους δύο οφθαλμούς διαπιστώθηκε ότι ο δεξιός οφθαλμός ήταν ακέραιος, είχε θραύσματα, που έμειναν μετά από έκρηξη βόμβας, στον κερατοειδή εκτός από τον οπτικό άξονα, γαλακτοποιημένη σιλικόνη στον πρόσθιο θάλαμο, εκτεταμένη ιριδεκτομή με παρεκτόπιση της κόρης και παρεκτόπιση του ενδοφακού μετά την αφαίρεση καταρράκτη, με εκτεταμένες μετατραυματικές ουλές στον αμφιβληστροειδή.

Στον αριστερό οφθαλμό, ο οποίος είχε υποβληθεί κατά το παρελθόν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς, το μόσχευμα ήταν διαυγές, για αυτό δεν κρίθηκε αναγκαίο να γίνει νέα μεταμόσχευση. Στον αριστερό οφθαλμό υπήρχε δευτερογενής καταρράκτης ο οποίος δημιουργήθηκε μετά την αφαίρεση καταρράκτη και αφαίρεση του ενδοφακού.

Ο ασθενής υποβλήθηκε στο δεξιό οφθαλμό, με τοπική αναισθησία, σε αφαίρεση της γαλακτοποιημένης σιλικόνης από τον πρόσθιο θάλαμο και ιριδοπλαστική λόγω της εκτεταμένης ιριδεκτομής από προηγούμενη επέμβαση. Για το λόγο αυτό ο ασθενής εμφάνιζε συμπτώματα διπλωπίας και φωτοφοβίας. Στο αριστερό μάτι έγινε αφαίρεση ραμμάτων από προηγούμενη μεταμόσχευση κερατοειδούς και οπίσθια καψουλεκτομή με λέιζερ λόγω του δευτερογενούς καταρράκτη» .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk