Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Λανγκάρντ και Ντράγκι

Τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

«Η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο» είναι το βασικό σύνθημα του Μεγάρου Μαξίμου και σε αυτή τη γραμμή, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Παρασκευής με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Σαμαράς, στην προσπάθειά του να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη αξιοπιστία της και να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για να τεθεί πιο ομαλά και με περισσότερες πιθανότητες σε δεύτερη φάση το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση, με κυρίαρχο αίτημα την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, συνομίλησε με τους κεντρικούς εκπροσώπους των δυο σημαντικών πιστωτών της χώρας μας.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση των εκπρόσωπων της τρόικας στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε και συζήτησε με την κυρία Λαγκάρντ και τον κ. Ντράγκι την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το πώς έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στην ευρωζώνη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά στην Ισπανία.

Ιδιαίτερα σημαντικό για το πρωθυπουργικό σχέδιο περί αλλαγής του κλίματος στο διεθνές σύστημα, είναι και οι συναντήσεις που αναμένεται να έχει με την κυρία Λαγκάρντ και τον κ. Ντράγκι τις προσεχείς εβδομάδες και συγκεκριμένα περί τα τέλη Αυγούστου και περιλαμβάνονται στην διπλωματική εκστρατεία που θα ξεκινήσει ο κ. Σαμαράς με βασικές επισκέψεις σε Παρίσι και Βερολίνο.

Η επαφή με τη Λαγκάρντ

Η συνομιλία του Πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε ξεχωριστή σημασία, καθώς ο κ. Σαμαράς θέλει να πείσει ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να δείξει πως από τα λόγια των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως λένε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, αρχίζουν και γίνονται πράξεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ως στόχο να πείσει την τρόικα ότι έχει τη διάθεση, τη θέληση, αλλά και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Εξάλλου, κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν πως εάν υπάρξει πρόοδος στους τομείς που ζητάει η τρόικα εντός των επόμενων δυο κρίσιμων μηνών, θα μπορέσει να διαμορφωθεί η κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει προσαρμογές στο οικονομικό πρόγραμμα κατά την επόμενη αξιολόγηση εκ μέρους των «τροϊκανών» του ΔΝΤ, της Επιτροπής και της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο.

Η συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, είτε θα γίνει σε ευρωπαϊκό έδαφος _πιθανότατα στις Βρυξέλλες_, είτε στην Ουάσινγκτον, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό σημείο που θα γίνει η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Εάν ο Πρωθυπουργός στα μέσα Σεπτεμβρίου επισκεφθεί τελικά, όπως έχει αποκαλύψει το Βήμα, τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει κατ’ ιδίαν επικοινωνία στην έδρα του ΔΝΤ με την κυρία Λαγκάρντ.

Στην περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή με το ταξίδι στις ΗΠΑ ή εάν η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα γίνει στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γ.Σ. του ΟΗΕ, τότε εκτός απρόοπτου ο κ. Σαμαράς θα συνομιλήσει με την κυρία Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, εκτός εάν η ίδια θελήσει να επισκεφθεί την Αθήνα.

Η άγνωστη σχέση με τον Ντράγκι

Ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη σημασία δίνει στη σχέση που έχει αναπτύξει με τον κ. Ντράγκι με τον οποίο είχε μια πρώτη συζήτηση για την κατάσταση στην Ευρώπη και το ελληνικό πρόβλημα.

Ο Πρωθυπουργός είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον κεντρικό τραπεζίτη εδώ και πάρα πολλούς μήνες, πριν ο κ. Ντράγκι αναλάβει την 1ης Νοεμβρίου 2011 τα κλειδιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η συμφωνία για συνάντησή τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του κεντρικού τραπεζίτη, συνδέεται πιθανότατα και με την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός θα μετακινηθεί από το Βερολίνο στη Φρανκφούρτη στην έδρα της ΕΚΤ για να συζητήσει με τον κ. Ντράγκι, με τον οποίο έχει πολλές κοινές απόψεις, ειδικά για την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Ο ρόλος του Ντράγκι

Στο επίκεντρο της συζήτησης των κκ. Σαμαρά και Ντράγκι βρέρθηκε και η ανακοίνωση της ΕΚΤ, ότι από τις 25 Ιουλίου τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντλούν ρευστότητα μόνο από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance – ELA).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, λόγω της λήξης, στις 25 Ιουλίου 2012, του σχήματος επαναγοράς τους, τα ομόλογα που εκδόθηκαν ή φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα καταστούν προσωρινά μη επιλέξιμα για χρήση ως ενέχυρο σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος.

Η επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων θα εξεταστεί από το Δ.Σ. της ΕΚΤ μετά την αξιολόγηση της προόδου που σημειώνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής από την τρόικα.

Προ ημερών ο κ. Ντράγκι πρότεινε και πέτυχε την «ομόφωνη απόφαση» του ΔΣ της ευρωτράπεζας για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,75% (ιστορικό χαμηλό) και εκτιμά ότι οι ενδείξεις για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν εξασθένηση της ανάπτυξης και αυξημένη αβεβαιότητα. Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι λέγεται ότι υποστηρίζει και νέα μείωση στο 0,50%, και έχει δηλώσει ότι η ευρωτράπεζα είναι πρόθυμη να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk