Συμμετοχή του Κοινού για Υπεύθυνους Πολίτες

Συμμετοχή του Κοινού για Υπεύθυνους Πολίτες | tovima.gr

Η συμμετοχή του κοινού είναι μια διαδικασία που παρέχει στους πολίτες την δυνατότητα να επηρεάζουν την λήψη των δημόσιων αποφάσεων. Οι ρίζες της συμμετοχής μπορούν να εντοπιστούν στην αρχαία Ελλάδα και στην αποικιακή Νέα Αγγλία πριν το 1960. Στην Ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση η συμμετοχή του κοινού και ιδιαίτερα η διαβούλευσή του σε ζητήματα που αφορούν την ευημερία της κοινωνίας, θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί από τους κυνικούς του κοινωνικού συστήματος ως κωδικές λέξεις για δημοκρατική νομιμότητα, η οποία γίνεται ολοένα και πιο εύθραυστη όταν η ανακατανομή του κοινωνικού συμβολαίου λειτουργεί με λανθασμένες αξίες, διεφθαρμένους ανθρώπους και άστοχους σκοπούς.

Τι είναι συμμετοχή του κοινού; Η άποψη του Mike Geddes είναι ότι το συμμετοχικό κοινό βασίζεται σε ενεργά σώματα πολιτών με γνώσεις, ικανά να πάρουν αποφάσεις και να διατηρήσουν άμεσο και συνεχή ενδιαφέρον στις διαδικασίες που ρυθμίζουν λ.χ σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης. Αλλά για να γίνει πραγματικότητα η συμμετοχή, ο Geddes προτείνει ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτό και διαφανές θεσμικό σύστημα, υπεύθυνη κοινωνία, και δεσμευμένες ομάδες πολιτών οι οποίες θα εστιάζουν την συμμετοχή τους στις δημοκρατικές δομές της πολιτείας λ.χ η σχέση πολιτών με αντιπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Mariam Barnes υποστηρίζει ότι η συμμετοχή είναι μια διαδικασία συλλογικής δράσης με βάση το ενδιαφέρον των πολιτών προς τον δήμο. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν ενεργά ως συμπαραγωγοί τόσο σε επίπεδο χάραξης κοινωνικής πολιτικής λ.χ σχεδιασμός κατανομής φορολογικών πόρων, όσο και στην εφαρμογή της καθημερινής πρακτικής όπως λ.χ η παρακολούθηση διαχείρησης στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Η Sherry Arnstein ερμηνεύει την συμμετοχή ως ανακατανομή της εξουσίας που θα επιτρέπει στους ‘μη-έχοντες’ να συμπεριληφθούν εσκεμμένα στις διαδικασίες πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό το σκεπτικό ότι η συμμετοχή τους θα μετατραπεί σε στρατηγική ένταξης στο κοινωνικό σύνολο η οποία θα παράγει στόχους μεταρύθμισης. Με άλλα λόγια, η Arnstein θεωρεί ότι η ανακατανομή εξουσίας στη λήψη αποφάσεων προυποθέτει και την συμμετοχή των ‘μη-έχοντες’ ώστε να ενεργοποιηθούν και να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στον σχεδιασμό του μέλλοντος.

Γιατί είναι αναγκαία η συμμετοχή του κοινού; Ο James Creighton δηλώνει ότι η συμμετοχή δημιουργήθηκε ως πρόγραμμα κοινωνικής αλλαγής, όταν δεν τηρείται η συνέναιση μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών σχετικά με τις κοινωνικές αξίες.

Οι στόχοι της συμμετοχής κατά τον James R Hanchey σε γενικές γραμμές συμπεριλαμβάνουν την Νομιμοποίηση Ρόλου του Κοινού στο Σχεδιασμό Πολιτικής, Ανάπτυξη Εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτιών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διάγνωση Αναγκών και Προβλημάτων, Αξιολόγηση και Επιπτώσεις των Λύσεων, Επιδίωξη Συνέναισης, Αποφυγή Ακραίων Θέσεων κα.

Τέλος, η συμμετοχή του κοινού δεν συμβαδίζει με τον κομματικό παράγοντα που εξυπηρετεί συντεχνιακά και συνδικαλιστικά συμφέροντα τα οποία αντιστέκονται στις μεταρυθμίσεις για κοινωνική βελτίωση. Αντίθετα, η συμμετοχή αποτελεί το εφαλτήριο μιας αλλιώτικης πολιτικής πρακτικής από την τωρινή. Απαιτεί επικοινωνιακή και συνεργατική οργάνωση με προοπτικές που θα υποστηρίζουν και θα χτίζουν στις αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των επιχειρηματικών οργανώσεων, των υπηρεσιών του δημοσίου και των ομάδων κοινωνικής υπεράσπισης.

Αυτές οι πολιτές και οι πρακτικές θα αναδυθούν από τα θεσμικά στρώματα της κοινωνίας, τους τοπικούς θεσμούς και τις κοινωνικές οργανώσεις. Επίσης, η διαιώνιση του ‘Διονυσιακού αλισφερίσι’ μεταξύ πολιτών και πολιτικών που φέρνει την απώλεια θέσεων εργασίας, την χρεοκοπία του πολιτεύματος, και οδηγεί τοπικές κοινωνίες στο μαρασμό και την απομόνωση, είναι αδύνατον να βρει έλξη αισθημάτων στο συμμετοχικό κοινό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk