Σταδιακή ισχυροποίηση του κ. Σαμαρά στο οικονομικό γίγνεσθαι

Σταδιακή ισχυροποίηση του κ. Σαμαρά στο οικονομικό γίγνεσθαι | tovima.gr

Ενώ τις πρώτες ημέρες φαινόταν ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, οι δύο βδομάδες προσαρμογής δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και πλέον η κυβέρνηση έχει μπει σε τροχιά ανασυγκρότησης των δεδομένων σε οικονομία και δημόσια διοίκηση.

Βέβαια, το μεγάλο βήμα θα γίνει όταν οριστικοποιηθούν οι θέσεις στους Προέδρους των ΔΕΚΟ που αυτή τη στιγμή λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου υπήρχε ένα κενό στη διοίκηση, όχι μόνο αυτών αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Με την τοποθέτηση και των τελευταίων προσώπων σε θέσεις αιχμής θα έχει μπει η κυβέρνηση σε πλήρη τροχιά ομαλοποίησης με τον Αύγουστο να αποτελεί μήνα χάριτος αν και συγκεκριμένη κυβέρνηση λόγω ιδιάζουσας κατάστασης έχει μεγαλύτερα περιθώρια. Αν από την πλευρά της η Τρόικα, αναγνωρίζοντας και τις ευθύνες της για την κατάσταση της χώρας αναθεωρήσει κάποια σημεία της πολιτικής της και δώσει μια ανάσα στην Ελλάδα χωρίς την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων, τότε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, αφού τα μέτρα είναι πλέον γνωστά και οι πολίτες έχουν προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα.

Στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί ο κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη διετία, ενώ απ’ ότι φαίνεται απομακρύνεται ο κίνδυνος επιβολής νέων μέτρων αλλά θα προχωρήσουν ακάθεκτα ορισμένες από τις αποκρατικοποιήσεις. Η ενέργεια είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση, ενώ το θέμα της φορολογικής πολιτικής έχει ήδη μπει σε σχεδιασμό και μέχρι το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί. Αυτό που θα απασχολήσει τους επιτελείς της κυβέρνησης και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο πως διαχειριστούν το έλλειμμα και το χρέος.

Η επιμήκυνση είναι μια προσωρινή λύση, ενώ για το έλλειμμα λογικά θα πρέπει να υπάρξουν ακόμη περισσότερες περικοπές στη γενική κυβέρνηση. Μεγάλο ερωτηματικό η ενδυνάμωση της οικονομίας που οφείλεται εν μέρει και στην ψυχολογία των πολιτών και των επενδυτών όμως μεγάλο ρόλο θα παίξει η πολιτική σταθεροποίηση και η αποστροφή των αρνητικών πολιτικών που φημολογείται ότι θα εφαρμόσει η πλευρά του ΣυΡιζΑ αν έλθει κάποια στιγμή στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk