Ο ηρωισμός των ολίγων

Ο ηρωισμός των ολίγων | tovima.gr

Το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 η Τουρκία επιτίθεται εναντίον της Κύπρου. Η επιχείρηση «Αττίλας» τίθεται σε εφαρμογή. Το στρατιωτικό καθεστώς των Αθηνών αιφνιδιάζεται. Διατάσσεται επιστράτευση αλλά δεν κηρύσσεται ο πόλεμος στην Τουρκία. Τραγελαφικά γεγονότα ακολουθούν. Η βλακεία των υπευθύνων συναντά την προδοσία. Την ίδια στιγμή απλοί στρατιώτες και αξιωματικοί επιδίδονται σε πράξεις αταλάντευτου ηρωισμού.

Ενδεικτικά:

α) Οι επιστρατευθέντες πολίτες οδηγούνται σε ακατάλληλους χώρους συγκεντρώσεως χωρίς όπλα, χωρίς εφόδια και συχνά χωρίς διοικητή. Παραμένουν εκεί επί ημέρες, κάποιοι επί εβδομάδες. Κάτοικοι γειτονικών περιοχών φροντίζουν για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.

β) Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν εν υπηρεσία στην Κύπρο βομβαρδίζουν, με δική τους πρωτοβουλία, τουρκοκυπριακές θέσεις και εκτελούν ελιγμούς πλησίον του αποβατικού στόλου. Ως αποτέλεσμα και εξ’αιτίας της προκληθείσας σύγχυσης η Τουρκική Αεροπορία βομβαρδίζει ανελέητα και θέτει εκτός μάχης τρία τουρκικά αντιτορπιλικά (το ένα βυθίζεται αύτανδρο). Στην προσπάθειά τους να αμυνθούν τα αντιτορπιλικά αυτά καταρρίπτουν άγνωστο αριθμό τουρκικών αεροσκαφών.

γ) Στις 21 Ιουλίου ζεύγος μαχητικών F-5 της 111 Πτέρυγας Μάχης (από την 337 Μοίρα Αναχαιτίσεως Ημέρας, την επονομαζόμενη και Μοίρα «Φάντασμα») απογειώνεται από τη Νέα Αγχίαλο προς αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών. Κυβερνήτες ήταν ο Υποσμηναγός Ιώαννης Δινόπουλος και ο Ανθυποσμηναγός Θωμάς Σκαμπαρδώνης. Μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου αναγνωρίζουν δύο τουρκικά F-102. Στην αερομαχία που ακολούθησε το πρώτο τουρκικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε ενώ το δεύτερο τράπηκε σε φυγή και συνετρίβει λίγο αργότερα λόγω εξάντλησης καυσίμων. Οι δύο Έλληνες χειριστές συλλαμβάνονται με την επιστροφή τους στη Ν. Αγχίαλο.

δ) Η επιχείρηση «Νίκη» εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974 και ήταν η μοναδική αποστολή μεταφοράς ενισχύσεων στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, η χούντα θεωρεί πως η αποστολή Ειδικών Δυνάμεων θα επιφέρει τακτικό πλεονέκτημα χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί επίσημα η Ελλάδα σε πόλεμο. Μετά την ανεπιτυχή απόπειρα αποστολής της Β’ Μοίρας Καταδρομών με επιστρατευμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η Α’ Μοίρα Καταδρομών υπό τον Ταγματάρχη Γεώργιο Παπαμελετίου ενημερώνεται πως αντί για τα Δωδεκάνησα θα μεταφερθεί στην Κύπρο. Μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της Πολεμικής Αεροπορίας παραλαμβάνουν τους άνδρες και τον εξοπλισμό τους και κατευθύνονται προς την Λευκωσία. Η ελληνοκυπριακή φρουρά του αεροδρομίου δεν ενημερώνεται έγκαιρα και μόλις τα Noratlas προσεγγίζουν εξαπολύει εναντίον τους σφοδρό αντιαεροπορικό πυρ. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρριψη ενός (Νίκη 4) ενώ άλλα τρία προσγειώθηκαν με σοβαρές ζημιές. Σύνολο 4 αεροπόροι και 29 καταδρομείς φονεύθηκαν από φίλια πυρά ενώ άλλοι 10 καταδρομείς τραυματίστηκαν.

Μετά τις ανωτέρω απώλειες η μάχιμη δύναμη της Α’ΜΚ ανέρχεται σε μόλις 279 άνδρες. Όπως σε ανύποπτο χρόνο είπε ο Στρατηγός Νικόλαος Ντούβας (πρώην αρχηγός του Στρατού, ο οποίος πήρε μέρος ως νεαρός υπολοχαγός στην αποστολή «Νίκη»): «Για να φτάσει μια Μοίρα Καταδρομών να χάσει το 10% της δυναμής της πρέπει να πολεμάει επί ένα χρόνο». Στις μάχες που ακολούθησαν η Α’ΜΚ επέφερε καίρια πλήγματα στον εχθρό και κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Λευκωσίας. Οι πεσώντες και οι επιζώντες του πολέμου της Κύπρου δεν αναγνωρίστηκαν από την ελληνική πολιτεία. Οι δε τραυματίες εντάχθηκαν αργότερα στο καθεστώς του «τραυματία πολέμου 1940-1941».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες