Η υπερχρεωμένη Βαλένθια ρίχνει τις αγορές

Τα διάσημα για τους χυμούς τους πορτοκάλια της Βαλένθια φαίνεται πως δεν αρκούν για να σώσουν την αυτόνομη ισπανική επαρχία από την χρεοκοπία.

Τα διάσημα για τους χυμούς τους πορτοκάλια της Βαλένθια φαίνεται πως δεν αρκούν για να σώσουν την αυτόνομη ισπανική επαρχία από την χρεοκοπία.

Οι σημερινές πληροφορίες από τη χώρα της Ιβηρικής, που φέρουν την Βαλένθια στην ίδια μοίρα με την ιταλική Σικελία, συνέβαλαν μαζί με την είδηση που ήλθε από την άλλη άκρη του πλανήτη, ότι η νομενκλατούρα του Πεκίνου είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει κι άλλο φούσκωμα των τιμών των ακινήτων στην Κίνα, συνετέλεσαν στη ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, συναλλάγματος και εμπορευμάτων.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, αλλά ταυτόχρονα αναθεώρησε δραματικά τις προβλέψεις για το άμεσο οικονομικό μέλλον της Ισπανίας. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο είπε συγκεκριμένα ότι το 2013 η ισπανική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί με τον έστω ισχνό ρυθμό 0,2%, όπως είχε προβλέψει η κυβέρνηση μόλις προ τριμήνου, αλλά θα συρρικνωθεί κατά 0,5%. Η επιστροφή δηλαδή στην πολυπόθητη ανάπτυξη αναβάλλεται για το 2014 κι αυτό εξ αιτίας των καταστροφικών οικονομικών επιπτώσεων που έχει η κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας σε επίπεδα σχεδόν ανυπόφορα.

«Το 2012 η κυβέρνηση θα πληρώσει επιπλέον τόκους 9,1 δισ. ευρώ», αποκάλυψε ο Μοντόρο. Την ίδια ώρα, η επαρχία της Βαλένθια ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ όλοι στην Ισπανία περιμένουν να σκάσει και το ακόμη μεγαλύτερο κανόνι της Καταλονίας, που είναι επίσης υπερχρεωμένη. Οι αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας πρέπει να πληρώσουν τοκοχρεολύσια συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι εξελίξεις, που επανέφεραν δυναμικά στο προσκήνιο τους φόβους για την έκβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας εν γένει, έριξαν τις τιμές στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων έπειτα από τρεις ημέρες ανόδου. Επανέφεραν επίσης τις πιέσεις στο ευρώ, ενώ συμπίεσαν και τις τιμές των εμπορευμάτων έπειτα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στις αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Στη Wall Street ο Dow Jones έπειτα από μία ώρα συναλλαγών υποχωρούσε κατά 0,66%, ο S&P 500 κατά 0,56% και ο Nasdaq κατά 0,73%. Αργά το απόγευμα στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε κατά 0,89%, στο Παρίσι ο CAC-40 διεύρυνε τις απώλειές του στο 1,81% και ο DAX στο 1,22%. Συνθήκες ξεπουλήματος επικράτησαν στη Μαδρίτη με τον ΙΒΕΧ να χάνει 4,70%, αλλά και στο Μιλάνο με τον ΜΙΒ να χάνει 4,04%.

Το ευρώ κατακρημνίστηκε στα 1,2144 δολάρια από τα 1,2281 που είχε ξεκινήσει το 24ωρο, ενώ στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 1,59 δολάρια στα 91,07 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 1,36 δολάρια στα 106,44 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία