Κατώτατο και μετενέργεια συζήτησαν Βρούτσης – κοινωνικοί εταίροι

Σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έχει το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο του διαλόγου για το μισθολογικό και τη μετενέργεια των συμβάσεων. Από τις προηγούμενες επαφές του υπουργού Εργασίας είχε διαπιστωθεί ένα βασικό πλαίσιο συμφωνίας για επαναφορά του μισθού στα επίπεδα πριν από τη μείωση του 22% και διατήρηση της μετανέργειας.

Οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για τους μισθούς και τα εργασιακά, αλλά θα πρέπει και η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον κοινωνικό διάλογο, τόνισαν σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και των συνδικάτων.

Οι κοινωνικοί εταίροι επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συζητήσουν την αύξηση του σημερινού βασικού μισθού, διατύπωσαν όμως αμφιβολία για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να το επιβάλλει. Ο βασικός μισθός βρίσκεται στο επίπεδο των 590 ευρώ, μετά τη μείωσή του κατά 22% τον περασμένο Φεβρουάριο με τον εφαρμοστικό νόμο της δανειακής σύμβασης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι οι κοινωνικοί εταίροι κατανοούν την «κρισιμότητα των στιγμών και το ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική κοινωνία» και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα συμφιλιωτικό περιβάλλον στον κοινωνικό διάλογο που να οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι κάθε φορά που οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν, όπως έδειξαν και οι κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των νοσηλευτών που υπογράφηκαν πρόσφατα, ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εκείνο που προέχει είναι να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος, δήλωσε ότι πέραν του μισθολογικού η συζήτηση επεκτάθηκε στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν την αγορά εργασίας, την αδήλωτη εργασία, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τις προνοιακές παροχές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κροκίδης, ζήτησε την επαναφορά του βασικού μισθού στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2009, δηλαδή στα 701 ευρώ, και υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό «θα αλλάξει η οριακή ροπή της κατανάλωσης και θα εισρεύσουν την επόμενη διετία 2,4 δις ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και 4,7 δις ευρώ συνολικά στην αγορά».

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι τα συνδικάτα είναι έτοιμα να εργασθούν με συνέπεια για την καταπολέμηση της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και την ανάπτυξη, ενώ τάχθηκε κατά της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αν δεν ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής. Έκανε λόγο επίσης για «αποτυχία της τρόικας» σημειώνοντας, ότι «παρά την κατάρρευση των μισθών η αδήλωτη εργασία αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες».

«Δεν είμαστε ιθαγενείς, αλλά ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, που ζήτησε «να αναζητηθούν καινοτόμες λύσεις που να οδηγούν στην ανάπτυξη, προκειμένου να καταπολεμηθεί το αδηφάγο τέρας της ανεργίας». «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε το παρόν ώστε να υπάρξει και μέλλον για τους εργαζόμενους της χώρας», κατέληξε ο κ. Κιουτσούκης.

Στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων συμμετείχε εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Κυριαζής, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις.

Σε ανακοίνωσή του πάντως ο ΣΕΒ αναφέρει ότι «η όποια συζήτηση για τα εργασιακά θέματα δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία». «Στη βάση αυτή» αναφέρει ο σύνδεσμος «απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που σηματοδοτούν την ερημοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας στο βωμό του ουσιαστικά άθικτου πελατειακού κράτους. Στους ανέργους αυτούς περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που η κρίση τους ανάγκασε να βάλουν λουκέτο».

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρει, μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας.

Έτσι, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι προέχει η συμφωνία στην «άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που υπέρμετρα επιβαρύνουν μεταξύ άλλων και το μισθολογικό κόστος και συρρικνώνουν την επιχειρηματική δράση και την προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από την οξυνόμενη κρίση και με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές έως και 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων συμφώνησαν να συγκροτηθεί ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων που θα υποστηρίζεται από όλους, με σκοπό τη μελέτη διαφόρων παραμέτρων του μοναδιαίου κόστους εργασίας όπως η παραγωγικότητα, η έκταση της αδήλωτης εργασίας κ.λ.π.

Ο υπουργός Εργασίας αργά το απόγευμα συναντάται με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk