ΣΥΡΙΖΑ: η κυβέρνηση είχε απορρίψει πρόταση του ΔΝΤ για επιμήκυνση

Κλιμακώνει την επίθεση κατά της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή τις αντιφάσεις (κατά την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ) σε σχέση με την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής

Κλιμακώνει την επίθεση κατά της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή τις αντιφάσεις (κατά την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ) σε σχέση με την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επειτα από την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης, απ’ όπου λίγο πολύ προέκυψε πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει πάση θυσία την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και καταμερισμού των μέτρων που εκκρεμούν, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα σχεδίαζε και επιδίωκε η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο, λίγους μόλις μήνες νωρίτερα.

Οπως τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε – και επί υπουργίας κ. Ευ. Βενιζέλου – η επιμήκυνση όχι μόνο δεν συμπεριλαμβανόταν στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά είχε μάλιστα απορριφθεί παρά τη σχετική εισήγηση και πρόταση του ιδίου του ΔΝΤ, όπως προκύπτει από την έκθεση του Οργανισμού του προηγούμενου Μαρτίου.

Τη σχετική επισήμανση έκανε νωρίτερα την Πέμπτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε πως λίγους μήνες νωρίτερα, η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε απορρίψει την επιμήκυνση.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ Fm, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι στην έκθεση του ΔΝΤ του περασμένου Μαρτίου, στη σελίδα 18, παρ. 21 προκύπτει ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και πέραν του 2014 και η κυβέρνηση απέρριψε αυτή την πρόταση, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την αξιοπιστία της χώρας και την αφοσίωσή της στους στόχους του συμφώνου σταθερότητας».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Παπαδημούλης κατηγόρησε τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και την ΔΗΜΑΡ, ότι «εμφανίζουν ως δική τους διεκδίκηση την επιμήκυνση, την οποία απέρριψαν πριν από 5 μήνες, μετά από πρόταση του ίδιου του ΔΝΤ», ενώ υπογράμμισε: «για να ολοκληρωθεί ο «λογικός» παραλογισμός, έχουμε και το «δόγμα Στουρνάρα» που πρεσβεύει ότι προϋπόθεση για να συζητήσουμε στο μέλλον την αλλαγή του Μνημονίου, είναι η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του».

Σύμφωνα με το απόσπασμα της έκθεσης του ΔΝΤ του προηγούμενου Μαρτίου, το οποίο δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, «το προσωπικό (του ΔΝΤ) ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα στη ζήτηση από την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων όπως επίσης και οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη, είναι ενδείξεις ότι χρειάζεται μακρύτερη περίοδος προσαρμογής».

Στο πλαίσιο αυτό και αφότου διατυπώθηκε η σχετική εκτίμηση εκ μέρους του Οργανισμού, στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται: «Οι (σ.σ. ελληνικές) αρχές αποκρίθηκαν ότι η επέκταση της προσαρμογής πέραν του 2014 θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και δεδομένης της αντίστασης από τους Ευρωπαίους εταίρους ανησυχούν ότι αυτό θα φαινόταν ως έλλειψη αφοσίωσης στους στόχους του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk