Ριζική ανανέωση προσώπων το κλειδί για την επάνοδο του ΠαΣοΚ

Ριζική ανανέωση προσώπων το κλειδί για την επάνοδο του ΠαΣοΚ | tovima.gr

Πολλοί θεωρούν ότι το ΠαΣοΚ ως πολιτικός φορέας έχει πεθάνει. Η λογική θα έλεγε ότι θα έχει την τύχης της Ένωσης Κέντρου ή άλλων κομμάτων που χάθηκαν πάνω στη διαχείριση των κρίσεων που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο όρος ΠαΣοΚ, όσο και αν στεναχώρησε τη βάση του κινήματος, παραμένει στη συνείδηση πολλών συμπολιτών μας που έχουν ενστερνιστεί και παιδευτεί πολιτικά με την ιδεολογική συγκρότηση του ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά.

Η μόνη διέξοδος για το ΠαΣοΚ είναι η ριζική ανανέωση προσώπων, το άνοιγμα στην κοινωνία και η στελέχωση του με άτομα άφθαρτα και ικανά να δημιουργήσουν μία νέα δυναμική με τους όρους και τα πιστεύω του 81 προσαρμοσμένα στις ταγές της εποχής. Όμως υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Πρώτα απ’ όλα πολλά από τα στελέχη που πλήγωσαν τη βάση δεν δέχονται να αποσυρθούν και δυστυχώς ένα από τα στελέχη που συνετέλεσαν στην απαξίωση του κινήματος είναι ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μέχρι να τον δικαιώσει η ιστορία, αν τον δικαιώσει οφείλει να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή προς όφελος του ιστορικού κινήματος. Η ενασχόληση του αυτή τη στιγμή δημιουργεί πολλά προβλήματα στο ΠαΣοΚ και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να συμβάλει στην επανασύσταση του.

Είναι βέβαιο ότι εάν το ΠαΣοΚ καλέσει σε επανασυστράτευση τους απλούς και ιδεολόγους ανθρώπους που ανήκαν στη βάση, πίστεψαν και πιστεύουν στο ΠαΣοΚ της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, τότε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα επαναφέρει τα ποσοστά του σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να δικαιωθεί ως προς τα έργα του. Η οικονομική πολιτική του ΠαΣοΚ που ήταν αποτέλεσμα πολιτικών άλλων κυβερνήσεων ουσιαστικά έφερε το κίνημα και τον κ. Βενιζέλο προ τετελεσμένων γεγονότων. Το ότι παρασύρθηκε στον γκρεμό ήταν δεδομένο και φυσικά δεν είναι υπεύθυνο στο σύνολο. Όμως, πρέπει να αποδείξει πλέον ότι η πολιτική του δικαιώθηκε.

Πως θα το αποδείξει; Προβάλλοντας με στοιχεία την κατάσταση που παρέλαβε και την κατάσταση που παρέδωσε έχοντας περάσει η πικρία των ημερών της κρίσης και της δυσκολίας αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης. Αν η ιστορία δικαιώσει το ΠαΣοΚ τότε ίσως γλιτώσει την ολοκληρωτική καταστροφή. Το θέμα είναι να μην μείνει ως ιστορικό γεγονός η δικαιώση του αλλά να περάσει και στον κόσμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι εξοργισμένος.

Ουσιαστικά το ΠαΣοΚ είναι ένας κατάδικος που προσπαθεί να αποδείξει ότι έπραξε σωστά και θα αποδειχθεί στο μέλλον. Άρα πιστεύω ότι στο ΠαΣοΚ υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη επικοινωνίας παρά πολιτικής. Το τρίπτυχο του κ. Βενιζέλου πρέπει να είναι ριζική ανανέωση προσώπων, συγκρότηση ιδεολογικής βάσης και σωστή επικοινωνία του κινήματος με τον κόσμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες