Μόντι: Ενίσχυση 400 εκατ. ευρώ στην οικονομία της Σικελίας

Το Γενικό Λογιστήριο της Ιταλίας διέθεσε 400 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί μια πιθανή χρεοκοπία της Σικελίας, το έλλειμμα της οποίας αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος.

Το Γενικό Λογιστήριο της Ιταλίας διέθεσε 400 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί μια πιθανή χρεοκοπία της Σικελίας, το έλλειμμα της οποίας αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος.

Ο δεύτερος τη τάξει της ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Ίβαν Λο Μπέλο είχε δηλώσει πως από το τεράστιο συσσωρευμένο έλλειμμα υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν πλέον να καταβληθούν μισθοί στους 28.000 δημόσιους λειτουργούς της Σικελίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επέμεινε ότι η πολιτική περιστολής των δαπανών που αποφασίσθηκε για την χώρα στο σύνολό της πρέπει να εφαρμοστεί με ουσιαστικές περικοπές και στην Σικελία. Η κυβέρνηση Μόντι φέρεται, επίσης, να προσανατολίζεται σε αποστολή επιτρόπων για να ελέγξουν διεξοδικά τον προϋπολογισμό του νησιού και την χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνεται η συνάντηση του Σικελού περιφερειάρχη Ραφαέλε Λομπάρντο με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη στο κυβερνητικό μέγαρο της ιταλικής πρωτεύουσας Παλάτσο Κίτζι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λομπάρντο θα ζητήσει να μείνει στην θέση του μέχρι τις επόμενες τοπικές εκλογές, την Άνοιξη του 2013. Η απάντηση του Μάριο Μόντι θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα προσφέρει ο περιφερειάρχης για άμεση αλλαγή πορείας.

Συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι περικοπές στην δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά να μπορέσουν να εγκριθούν οριστικά από το κοινοβούλιο τις επόμενες είκοσι ημέρες.

Κύριος στόχος της συγκεκριμένης «κούρσας με το χρόνο» είναι να περιορισθούν τα περιθώρια δράσης των κερδοσκόπων που, σύμφωνα με σχολιαστές, θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν την ιταλική οικονομία, τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου.

Η Ιταλία, πάντως, προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση της «ευρωπαϊκής ασπίδας κατά των σπρεντ», από την στιγμή, μάλιστα, που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι τεχνικές λεπτομέρειες απαραίτητες για την λειτουργία της.

Το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ιτάλια Ούνο του ομίλου Μπερλουσκόνι μεταδίδει ότι «για να μπορέσει να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, η κυβέρνηση θα πρέπει να μπορέσει να προσθέσει στα φετινά έσοδα ακόμα 6 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνισθεί ποια οδός θα επιλεγεί, αλλά δεν αποκλείεται να επιβληθεί έκτατος φόρος επί των μεγάλων περιουσιών» σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk