Κέρδη από τον ήλιο για τον Μπήτρο

Την απορρόφηση της συγγενούς εταιρείας Big Solar σχεδιάζει η Μπήτρος Συμμετοχική, μια κίνηση που θα αλλάξει επι τα βελτίω τα μεγέθη της εισηγμένης αφού οι βασικές της δραστηριότητες στη μεταλλουργία και στο real estate πλήττονται από την οικονομική κρίση

Την απορρόφηση της συγγενούς εταιρείας Big Solar σχεδιάζει η Μπήτρος Συμμετοχική, μια κίνηση που θα αλλάξει επι τα βελτίω τα μεγέθη της εισηγμένης αφού οι βασικές της δραστηριότητες στη μεταλλουργία και στο real estate πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Η Big Solar συμφερόντων της οικογένειας Μπήτρου που ελέγχει την εισηγμένη εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στο χονδρικό εμπόριο φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά αναλαμβάνει εργολαβίες και για εγκατάσταση πάνελ.
Η άνοδός των μεγεθών της συνάδει με τη δυναμική διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το 2011 μετά από υπερδωδεκάμηνη χρήση εμφάνισε τζίρο 36 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι πωλήσεις έχουν φτάσει τα 49 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων έχουν προσεγγίσει τα 9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας οι ρυθμοί αυτοί θα διατηρηθούν και στο σύνολο της χρήσης.
Αντιθέτως, η εισηγμένη εταιρεία και ειδικότερα οι θυγατρικές της Μπήτρος Μεταλλουργική και Μπήτρος Κατασκευαστική είδαν από τα μέσα του 2008 τα μεγέθη τους να υποχωρούν σημαντικά αφού η ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα μειώθηκε σε ποσοστά άνω του 50%, ενώ η αγορά των ακινήτων «πάγωσε».
Το 2011 οι πωλήσεις του εισηγμένου ομίλου διαμορφώθηκαν στα 95 εκατ. ευρώ έναντι 117,6 εκατ. ευρώ το 2010 και τα καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 7,3 εκατ. ευρώ, διευρυμένο σε σχέση με τα 5,2 εκατ. ευρώ του 2010.
Ο όμιλος μόνο για τόκους ξόδεψε 7 εκατ. ευρώ το 2011 αλλά με τη συμφωνία του Μαρτίου του 2012 σχεδόν το σύνολο των υποχρεωσεών της αναδιαρθρώθηκαν με την έκδοση ομολόγου πενταετούς ομολογιακού δανείου 85,4 εκατ. ευρώ.

Λόγο στην υλοποίηση του deal θα έχουν και οι πιστώτριες τράπεζες καθώς πρόκειται για εταιρικό μετασχηματισμό (δεν έχει διευκρινισθεί αν θα γίνει συγχώνευση ή απόσχιση κλάδου) αλλά εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις αφού το νέο σχήμα θα μπορεί να αποπληρώνει πιο εύκολα τα δάνειά του. Επίσης, όταν η Big Solar ενοποιηθεί ο φόρος των κερδών της θα συμψηφιστεί με τις ζημιές της εισηγμένης βελτιώνοντας την τελική γραμμη των κερδών της Μπήτρος Συμμετοχική.

Οι διαδικασίες, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας στο ΧΑ, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31/10/2012.

Η «νέα» Μπήτρος θα έχει τρεις δραστηριότητες: Στην ενέργεια με τη Big Solar αλλά και τους δυο σταθμούς φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 4 MW που διαθέτει σήμερα η εισηγμένη σε Ασπρόπυργο και Σίνδο, την παραδοσιακή δραστηριότητα στη μεταλλουργία και στο σκυρόδεμα και την αξιοποίηση ακινήτων αφού διαθέτει προς πώληση συγκροτήματα μεζονετών σε Μύκονο, Ερυθραία και Χαλκίδα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία