Δικαίωση για «Το Βήμα» και από την Ενωση Τύπου Ν.Α. Ευρώπης

Υπερ του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Το Βήμα» κ. Ζώη Τσώλη και κατά του Μπομπ Τράα, ανώτερου αξιωματούχου του ΔΝΤ, τάσσεται και ο SEEMO, η Οργάνωση για τα ΜΜΕ της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, που έχει την έδρα της στην Βιέννη και είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (ΙΡΙ).

Υπερ του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Το Βήμα» κ. Ζώη Τσώλη και κατά του Μπομπ Τράα, ανώτερου αξιωματούχου του ΔΝΤ, τάσσεται και ο SEEMO, η Οργάνωση για τα ΜΜΕ της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, που έχει την έδρα της στην Βιέννη και είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (ΙΡΙ).

Οπως επισημαίνει η SEEMO σε ανακοίνωσή της:

«Η αντίδραση του επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», ήταν να καλέσει τον δημοσιογράφο στο γραφείο του και να απαιτήσει, να μάθει με ποιο τρόπο ο δημοσιογράφος απέκτησε τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ, την οποία χρησιμοποίησε στο άρθρο του. Όταν ο ρεπόρτερ Ζώης Τσώλης αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα τον προειδοποίησε ότι στο μέλλον δεν θα ενημερώνουν την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το ΔΝΤ θα συνεργάζεται με άλλα ΜΜΕ.

Η Οργάνωση για τα ΜΜΕ της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης SEEMO, που έχει την έδρα της στην Βιέννη και είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (ΙΡΙ), εκφράζει ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και όπως είναι φανερό, παραβιάζεται η ελευθερία του Τύπου.

Στις 24 Ιουνίου 2012, ο Ζ. Τσώλης δημοσίευσε αποκλειστικό άρθρο που περιελάμβανε στοιχεία για τον αριθμό των δημοσιών υπαλλήλων, οι οποίοι προσλήφθηκαν σε ορισμένα υπουργεία το 2010 και 2012 σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, που συμφώνησε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Ζ. Τσώλης ανέφερε ότι προσλήφθηκαν 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Οταν ο Ζ. Τσώλης αρνήθηκε να δώσει τη σχετική πληροφορία, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του δημοσιογράφου που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουλίου 2012, ο Μπ. Τράα δήλωσε «δεν πρόκειται να ξαναμιλήσουμε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», πιστεύαμε ότι είστε η επίσημη εφημερίδα του ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα), έχουμε άλλες εφημερίδες, που γράφουν με ακρίβεια τα στοιχεία μας». Το ΔΝΤ δεν έχει διαψεύσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Ο Ολιβερ Βούγιοβιτς, Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης SEEMO δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι δυνατόν οι διεθνείς οργανισμοί να απειλούν τους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να τους απαγορεύσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και να απαιτούν, να αποκαλύψουν την πηγή των πληροφοριών τους. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει στην χώρα του, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της κρίσης. Ελπίζω ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, θα σεβαστούν απόλυτα το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk