Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει συζήτηση για δάνειο-γέφυρα έως τον Σεπτέμβριο

Καμία συζήτηση στην ευρωζώνη για το ενδεχόμενο να υπάρξει για την Ελλάδα ένα δάνειο-γέφυρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθεί το κενό της δόσης του δανείου που ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο.

Καμία συζήτηση στην ευρωζώνη για το ενδεχόμενο να υπάρξει για την Ελλάδα ένα δάνειο-γέφυρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθεί το κενό της δόσης του δανείου που ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αίτημα ούτε η ευρωζώνη το εξετάζει. Οι πληροφορίες λένε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν συζητά το ενδεχόμενο για δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα ούτε στις Βρυξέλλες γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι δεν υπάρχει καν η δυνατότητα ενός τέτοιου δανείου χωρίς την τελική έκθεση της τρόικας. Η εκδοχή ενός δανείου-γέφυρας «είναι άγνωστη» και «χωρίς την τρόικα, δεν υπάρχουν λεφτά».

Η επόμενη δόση του δανείου ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο, δεν μπορεί ωστόσο να εκταμιευτεί καθώς εκκρεμεί η τελική έκθεση της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, η οποία είναι προϋπόθεση για να δοθεί η δόση.

Από τη δόση των 31 δισ. ευρώ επρόκειτο να αποπληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ, καθώς και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Το ομόλογο της ΕΚΤ λήγει στις 20 Αυγούστου και θεωρείται δεδομένο ότι τα χρήματα δεν θα είναι διαθέσιμα, ώστε να αποπληρωθεί.

Οι Βρυξέλλες έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, κάτι που μένει να ξεκαθαριστεί πλήρως.

Την Τετάρτη, για άλλη μια φορά, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα να κάνει τα επώδυνα μεταρρυθμιστικά βήματα και τις περικοπές, γιατί μόνο έτσι θα είναι εφικτή η επιστροφή της χώρας στις αγορές.

«Πρέπει να συνεχιστεί ο δρόμος που θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σοβαρή πιθανότητα επιστροφής στις αγορές σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk