Εποχικές νοστιμιές: Μελιτζάνες

Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα και ήρθε στην Ευρώπη μετά το 1000 μ.Χ.από τους Αραβες. Στην αρχή την χρησιμοποιούσαν για διακοσμητικούς και θεραπευτικούς λόγους καθώς η πίκρα της έκανε τη μαγειρική να της γυρίσει την πλάτη. Η Ανατολή τη λάτρεψε και τη μαγείρεψε με χίλιους τρόπους και, αν κατηγορείται ως «βαριά», δεν φταίει αυτή με τις λιγοστές θερμίδες της, αλλά το λάδι της συνταγής.

Η νοστιμότερη μελιτζανοσαλάτα
Ψήνουμε 3 μελιτζάνες ολόκληρες στα κάρβουνα, στο γκριλ ή στο γκαζάκι του καφέ. Αφαιρούμε τη σάρκα και την αφήνουμε να στραγγίσει στο σουρωτήρι. Την ανακατεύουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 σφηνάκι ξίδι, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, θρυμματισμένη φέτα, μπόλικο αλάτι και πιπέρι.

Μελιτζανοκεφτέδες
Σοτάρουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο 4 μελιτζάνες σε κυβάκια μέχρι να μαλακώσουν. Τις ανακατεύουμε με 1 αβγό, 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2 κ.γ. ρίγανη, 2 μεγάλες φέτες ψωμί μουλιασμένο, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου, ½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι, μερικά κλωναράκια ψιλοκομμένου δυόσμου, αλάτι και πιπέρι. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό καλαμποκέλαιο.

Γρήγορα στην κατσαρόλα
Σοτάρουμε σε ¾ φλ. ελαιόλαδο 3 μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια μαζί με 1 κρεμμύδι σε φέτες. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε 3 σκελίδες σκόρδου σε φετάκια, 2 ντομάτες ψιλοκομμένες, αλατοπίπερο και 1 κ.γ. ζάχαρη. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και 200 γρ. θρυμματισμένη φέτα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk