Συνελήφθη και κρατείται ναζί εγκληματίας πολέμου

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε ο 97χρονος Ούγγρος ναζί εγκληματίας πολέμου Λάσλο Τσάταρι με απόφαση ουγγρικού στρατοδικείου. Ο Τσάταρι ήταν ο πλέον καταζητούμενος ζωντανός ναζί εγκληματίας, κατηγορούμενος για την αποστολή 15.700 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς και συνελήφθη στο σπίτι του στη Βουδαπέστη τα ξημερώματα της Τετάρτης

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε ο 97χρονος Ούγγρος ναζί εγκληματίας πολέμου Λάσλο Τσάταρι με απόφαση ουγγρικού στρατοδικείου. Ο Τσάταρι ήταν ο πλέον καταζητούμενος ζωντανός ναζί εγκληματίας, κατηγορούμενος για την αποστολή 15.700 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς και συνελήφθη στο σπίτι του στη Βουδαπέστη τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ο Τσάταρι υπήρξε ο επικεφαλής της αστυνομίας της σλοβακικής πόλης Κόσιτσε, όπου κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής χιλιάδες Εβραίοι δολοφονήθηκαν και οι υπόλοιποι στάλθηκαν μαζικά για εξόντωση στο Αουσβιτς.

Ο Τσάταρι δήλωσε ότι είναι αθώος γιατί απλά υπάκουσε σε διαταγές των ανωτέρων του, αλλά η απόφαση ήταν να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό για 30 ημέρες. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός «αρμόζει (…) δεδομένης της σοβαρότητας των γεγονότων, αλλά επίσης και της ανάγκης να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας, εξαιτίας της ηλικίας του και για να προστατευθεί η υγεία του», ενώ πρόσθεσε ότι ο Τσάταρι «είναι σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Είναι συνεργάσιμος. Εξεπλάγη αλλά περίμενε ότι θα ανακριθεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk