Βρετανία: Σάλος για τη διδασκαλία της «Θεωρίας της Δημιουργίας»

Ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας Μάικλ Γκοβ, γνωστός για τις ενίοτε αμφιλεγόμενες προτάσεις του, έδωσε την άδεια σε τρία σχολεία της χώρας να διδάσκουν την θεωρία του Δημιουργισμού (Creationism) έναντι της επικρατούσας θεωρίας της Εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου.

Ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας Μάικλ Γκοβ, γνωστός για τις ενίοτε αμφιλεγόμενες προτάσεις του, έδωσε την άδεια σε τρία σχολεία της χώρας να διδάσκουν την θεωρία του Δημιουργισμού (Creationism) έναντι της επικρατούσας θεωρίας της Εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου.

Τα τρία εν λόγω σχολεία στο Σάντερλαντ, στο Κεντ και στο Νότιγχαμ, θα μπορούν από τον Σεπτεμβριο να διδάσκουν στους μαθητές τους ότι «η άποψη πως ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο δεν είναι απλώς μια θεωρία, αλλά η επιστημονική πραγματικότητα».

Ο Δημιουργισμός, που ήδη διδάσκεται στις ΗΠΑ σε ορισμένα δημόσια σχολεία των πολιτειών της Λουϊζιάνα, του Αρκάνσας και του Οχάιο, υποστηρίζει ότι η αφήγηση της Παλαιάς Διαθήκης δεν είναι συμβολική αλλά ρεαλιστική. Οτι δηλαδή ο Θεός δημιούργησε κυριολεκτικά την Εύα από το πλευρό του Αδάμ και έπειτα ρύθμισε τα χρωμοσώματα της για να την κάνει γυναίκα, ενώ ισχυρίζεται ότι ο Νώε προσκάλεσε όλα τα ζώα ανά ζεύγη στην κιβωτό του για να τα σώσει από τον Κατακλυσμό.

Η απόφαση, που αφορά μόνο σε τρία «ελεύθερα» σχολεία (δηλαδή δημόσια που λειτουργούν με κρατικές επιχορηγήσεις, δίχως δίδακτρα για τους μαθητές), έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως επειδή οι Δημιουργιστές θεωρούν τη Θεωρία της Εξέλιξης ως αβάσιμη, ζητώντας την εξαίρεση της διδασκαλίας της από τη σχολική ύλη.

Το ζήτημα αυτό έγινε πρόσφατα πεδίο αντιπαράθεσης στη Βρετανία όταν ο βιολόγος και ιερέας Μάικλ Ράις παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή εκπαίδευσης της Βασιλικής Εταιρείας- της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών- μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η τοποθέτηση του ότι «ο Δημιουργισμός πρέπει να διδάσκεται στα βρετανικά σχολεία, όχι ως παρανόηση, αλλά ως κοσμοθεωρία, από σεβασμό στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ορισμένων μαθητών».

Η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας της Βρετανίας ήταν άμεση εναντίον του Ράις, τονίζοντας ότι είναι παράλογο να εξισώνεται ο Δημιουργισμός με την επιστήμη στη διδασκαλία στα σχολεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Παιδείας προβαίνει σε μια αμφιλεγόμενη πρόταση: τον περασμένο Ιανουάριο έχει εκνευρίσει πολλούς στη Γηραιά Αλβιόνα, ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα των Συντηρητικών, όταν είχε προτείνει η χώρα να κάνει – σε εποχή πρωτοφανούς μεταπολεμικά οικονομικής κρίσης – μία πολυτελή θαλαμηγό δώρο στη βασίλισσα Ελισάβετ για το Ιωβηλαίο της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk