Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη (54,7%) στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία» και λίγο μετά τις 12.30 η ΠΑΕ Παναθηναϊκός άλλαξε οριστικά σελίδα.

Ο πρώην πλέον μεγαλομέτοχος κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν έδωσε το «παρών» αλλά οι υπογραφές μπήκαν κανονικά από τους νομικούς εκπροσώπους του και στη συνέχεια ο εμπνευστής της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» κ. Γιάννης Αλαφούζος τόνισε: «Από εδώ και πέρα ο Παναθηναϊκός ανήκεi στον λαό του».

Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ δήλωσε αναλυτικά:
«Ευχαριστώ όλο τον κόσμο, όλους τους παράγοντες για τη στήριξη που έκαναν δυνατή την μεταβίβαση των μετοχών. Το σωματείο αντιπροσωπεύει τους οπαδούς. Θέλω να επισημάνω ότι εάν δεν είχαν υπάρξει οι προηγούμενοι μέτοχοι και οι οπαδοί, δεν θα είχαμε τον ΠΑΟ. Όταν άρχισε η προσπάθεια και με τον κ.Καμάρα αρχίσαμε στις συσκέψεις ήρθαμε σε αδιέξοδο. Σκεφτήκαμε ότι ο μόνος δρόμος είναι ο κόσμος του. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε τη δύναμη και τη θέληση εμείς οι οπαδοί του να ξακανάνουμε τον ΠΑΟ μια πολύ μεγάλη ομάδα.

Ευχαριστώ όλους, που έχουν συμμετάσχει και ειδικά αυτούς που έχουν δώσει 20 ευρώ γιατί είναι δεδομένο ότι το έχουν κάνει από το υστέρημα τους. Πρέπει να μάθουμε από τις ζημιές που έγιναν πέρυσι. Πρέπει να συζητήσουμε τώρα πού θα πάει ο ΠΑΟ και να αρχίσουμε το χτίσιμο για έναν νέο Παναθηναϊκό. Ευχαριστούμε τους παίκτες και τον προπονητή που δέχθηκαν να καθυστερήσουν οι πληρωμές τους. Και επίσης πρέπει να ευχαριστήσουμε τους οργανωμένους οπαδούς με τους οποίους θέλουμε να έχουμε στενή σχέση. Έχουμε μεγάλη ευθύνη γιατί από εδώ και πέρα ο ΠΑΟ ανήκει στους οπαδούς του».

Εν συνεχεία, ο παλαίμαχος άσος του Τριφυλλιού και συνοδοιπόρος του κ. Αλαφούζου, κ. Αριστείδης Καμάρας δήλωσε: «Πριν από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ και για την πολύτιμη βοήθειά σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μπροστά σε ένα αξεπέραστο αδιέξοδο. Σαφέστατα εκείνες τις δύσκολες ώρες, με τον ρομαντισμό του Γιάννη Αλαφούζου, ξεκίνησε μία προσπάθεια να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο. Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα κατορθώθηκαν πολύ δύσκολα επιτεύγματα. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Αυτό οφείλεται σε μία προσπάθεια από πάρα πολύ κόσμο και τη συμπαράσταση που έχει η ομάδα από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Από αυτό το σημείο και πέρα, που έχει πλέον διασκεδαστεί η οποιαδήποτε επιφύλαξη για το αν η Παναθηναϊκή Συμμαχία εκπροσωπεί κάτι, αν πράγματι έχει αυτό το 54% που μεταβίβασαν οι μέτοχοι της ΠΑΕ και η Green Team, πιστεύω ότι από αυτό το σημείο και πέρα άνοιξε μία λεωφόρος μιας τιτάνιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η Παναθηναϊκή Συμμαχία. Νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τύχες του συλλόγου μας έχουν περάσει στα χέρια του πραγματικού μας φορέα, του κόσμου μας. Πλέον αναλαμβάνει ένα σημαντικό έργο για την επιτυχία αυτού του έργου. Ελπίζουμε πως θα είμαστε οι προπομποί αυτών των ενεργειών και θα καταπολεμήσουμε τη βία.

Οι στόχοι για έναν καινούργιο Παναθηναϊκό με μια διαφορετική σύλληψη είναι σαφέστατοι. Ο Παναθηναϊκός θέλει να φέρει το άθλημα μακριά από τη βία και όλα εκείνα που κατασπαράζουν το σώμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ελπίζουμε να γίνουμε οι αγγελιοφόροι ενός μεγάλου μηνύματος. Πρέπει να ξαναφέρουμε τις συνθήκες που επικρατούσαν κάποτε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Χρειάζεται να αποκτήσει ο θεσμός του πρωταθλήματος το κύρος που του λείπει. Καλώ τον κόσμο να δείξει έμπρακτα την αγάπη του στον σύλλογο και να στηρίξει την ομάδα. Ανοίγεται ένα μέλλον λαμπρό για να βαδίσει ο σύλλογος σε μία διαφορετική πορεία»

Για λογαριασμό του κ. Βαρδινογιάννη μίλησε ο νομικός εκπρόσωπός του κ.Λεωνίδας Γεωργόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Η πράξη που ολοκληρώθηκε σήμερα είναι η υπόσχεση που είχε δώσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Ο Παναθηναϊκός θέλει να αποκτήσει την αίγλη που είχε χάσει και ελπίζουμε να τα καταφέρει ο Γιάννης Αλαφούζος. Καλή τύχη στον Παναθηναϊκό μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 33 χρόνια, στις 16 Ιουλίου του 1979, ο Παναθηναϊκός είχε περάσει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη υπό την ηγεσία της οποίας κατέκτησε 8 πρωταθλήματα (’84, ’86, ’90, ’91, ’95, ’96, ’04, ’10), 11 Κύπελλα (’82, ’84, ’86, ’88, ’89, ’91, ’93, ’94, ’95, ’04, ’10), έξι νταμπλ και τρία Σούπερ Καπ (’88, ’93, ’94), ενώ έφτασε δύο φορές στον ημιτελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών και μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ (1985 και 1996). Ωστόσο από το 1997 και έπειτα οι Πράσινοι έχασαν την επαφή τους με τους τίτλους (με εξαίρεση το 2004 και το 2010), ενώ και η ΠΑΕ, ιδίως κατά την τετραετία 2005-2008, ήρθε ουκ ολίγες φορές σε ρήξη με το πιο δυναμικό κομμάτι της εξέδρας, τους οργνωμένους οπαδούς.

Μέλος ο Βγενόπουλος

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος της ΠΑΕ κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοίνωσε την προσχώρησή του στην κίνηση που δημιούργησε ο κ. Αλαφούζος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του μετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέφερε τα εξής: «Ανακοινώνεται ότι ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ενεγράφη σήμερα ως μέλος στην ‘ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ’».

Ο κ. Βγενόπουλος, ο οποίος ήδη την τελευταία τετραετία έχει συνεισφέρει στην ΠΑΕ περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ, θα συμμετάσχει και στην επερχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταθέτοντας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.