Σε ύφεση βρίσκονται από την Πέμπτη το βράδυ, τα πύρινα μέτωπα στο Δρέπανο, το Πλατάνι, το Καστρίτσι και τα Σέλλα της Πάτρας.

Με λιγότερες από αέρος δυνάμεις συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης στην περιοχή της Αχαΐας.

Τρεις αξιωματικοί της Πυροσβεστικής – ένας εκ των οποίων ο διοικητής του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού – τραυματίστηκαν ελαφρά και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο του Ρίο.

Επίσης από τα οκτώ αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού, τα έξι δήλωσαν βλάβη, με αποτέλεσμα η από αέρος επιχείρηση να γίνεται για αρκετή ώρα από δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα. Χάρη στις προσπάθειες των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας επισκευάστηκαν οι βλάβες σε τρια αεροσκάφη τα οποία επέστρεψαν στη περιοχή.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν, επίσης, 130 πυροσβέστες με 69 οχήματα και 75 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σε ύφεση βρίσκονται δύο πύρινα μέτωπα στο Άνω Καστρίτσι και στην περιοχή από το Πλατάνι μέχρι τα Σελλά. Υπό έλεγχο τέθηκε το πύρινο μέτωπο στο Κάτω Καστρίτσι, όπου νωρίτερα κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Άνω και Κάτω Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά και Δρέπανο της Αχαΐα

Οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, ενώ ο δήμος έχει φροντίσει για τη φιλοξενία τους. Η φωτιά πλησίασε και την κοινότητα Πλατάνι, αλλά οι φλόγες δεν απείλησαν άμεσα τα σπίτια. Η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή για την εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, ενώ λόγω του καπνού έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια καμμένη κατοικία, ενώ όπως ανέφερε ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής, Κ. Δεσυνιώτης, εκτιμάται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες αναμένεται να κοπάσουν και οι άνεμοι, γεγονός που θα διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης.

Σε παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε την ένταση των προσπαθειών εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων, ενώ τόνισε την ανάγκη για πλήρη ετοιμότητα και συντονισμό, προκειμένου να είναι δυνατή η αντιμετώπιση κάθε πιθανής εξέλιξης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από τη δική του πλευρά, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να κρατηθούν με κάθε θυσία ανοιχτοί οι δρόμοι για την περίπτωση που θα χρειαστεί να εκκενωθούν περιοχές από κατοίκους.

Στην Αχαΐα μεταβαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διέκοψε την παρουσία του στο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο διεξάγεται στη Σάμο. Νωρίτερα, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Στη συνέχεια, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, ο οποίος νωρίτερα βρέθηκε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής.

Σε εξέλιξη είναι επίσης πυρκαγιά στην περιοχή Τζάιλο Αχαΐας, κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Η φωτιά καίει δασική έκταση, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Όπως είπε στον Βήμα 99,5 ο αντιδήμαρχος Πατρέων Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, έχει μπει σε εφαρμογή η πρώτη φάση του σχεδίου «Ξενοκράτης» ώστε οι κάτοικοι των χωριών που κινδυνεύουν να είναι σε ετοιμότητα να εγκαταλείψουν την περιοχή αν χρειαστεί.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου.

Φωτιά στην Κίσσαμο Χανίων

Στην εκκένωση των Παπαδιανών στην Κίσσαμο Χανίων προχώρησαν οι αρχές, καθώς οι φλόγες απείλησαν τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη, ξέσπασε το απόγευμα μεταξύ των περιοχών Βάθη, Παπαδιανά, Κεφάλι και Αμυγδαλοκεφάλι, και σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων, Τάσο Κουρουπάκη, εκτείνεται σε ένα μέτωπο 20 χιλιομέτρων.

Αργά το βράδυ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης επικοινώνησε με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας νωρίς το πρωί να σηκωθούν εναέρια μέσα για να βοηθήσουν την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης, στην οποία συμμετείχαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Κύριο μέλημα των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν να μην καούν κατοικίες, ωστόσο στις φλόγες παραδόθηκε οίκημα που παλαιότερα ήταν σχολείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει καεί χορτολιβαδική και γεωργική έκταση, ενώ ακριβής εικόνα θα υπάρχει με το πρώτο φως της ημέρας.

Υπό έλεγχο το Ζευγολατιό

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στο Ζευγολατιό Κορινθίας και έχει καταστρέψει πολλά στρέμματα δασικής έκτασης.

Στην περιοχή επιχειρούν 87 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 66 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην περιοχή κατευθύνονται δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στην Αχαΐα μεταβαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διέκοψε την παρουσία του στο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο διεξάγεται στη Σάμο.

Νωρίτερα, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Στη συνέχεια, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, ο οποίος νωρίτερα βρέθηκε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού ΣώματοςΠαναγιώτη Μπονάτσο.

Στο μεταξύ ένα ακόμη πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στην Αχαΐα, αυτή την φορά στην περιοχή Τζάιλο. Η φωτιά καίει δασική έκταση και στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και από τον γειτονικό νομό Ηλείας, καθώς και εναέρια μέσα.

Εν τω μεταξύ για τρίτη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, καίει δασική έκταση μέσα σε χαράδρα και οι ισχυροί άνεμοι δεν βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 66 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Τετάρτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις Περιφερειακές Ενότητες:

– Κορινθίας, Αργολίδας (Περιφέρεια Πελοποννήσου)

– Βοιωτίας, Εύβοιας, Σκύρου (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας)

– Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου)

– στην Περιφέρεια Αττικής

Ακόμη, από την Τρίτη στις 6 το πρωί έως σήμερα Τετάρτη εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.