Τα μυστήρια του Κρόνου

«Φως» στα μυστήρια του Κρόνου ρίχνουν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του διαστημικού σκάφους Cassini της NASA. Μέσα από το μοναδικό φωτογραφικό ταξίδι, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τόσο τους δακτύλιους του δεύτερου μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος (μετά τον Δία), όσο και τον ακούραστο «χορό» των δορυφόρων του γύρω από αυτόν.

«Φως» στα μυστήρια του Κρόνου ρίχνουν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του διαστημικού σκάφους Cassini της NASA. Μέσα από το μοναδικό φωτογραφικό ταξίδι, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τόσο τους δακτυλίους του δεύτερου μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος (μετά τον Δία), όσο και τον ακούραστο «χορό» των δορυφόρων του γύρω από αυτόν.

Ταξίδι στον Κρόνο

Συγκεκριμένα, ο Κρόνος με διάμετρο 120.660 χλμ., αποτελεί τον έκτο σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτη, καθώς βρίσκεται περί τα 1,432 δισ. χλμ. μακριά του. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα «δροσερό» πλανήτη με θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους -140 βαθμούς Κελσίου.

Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του, οι δακτύλιοι παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα από τον ιταλό φυσικό, αστρονόμο και μαθηματικό, Γαλιλαίο. Οι δακτύλιοι εκτείνονται στα 74.000 χλμ. και έχουν συνολική διάμετρο 274.000 χλμ.

Η τροχιά του Cassini

Το Cassini βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η τελευταία φορά που κατάφερε να απαθανατίσει τόσο καθαρές φωτογραφίες των δακτυλίων του γιγάντιου πλανήτη, ήταν πριν από δύο χρόνια.

«Οι συγκεκριμένες λήψεις είναι και πάλι εφικτές ακριβώς επειδή το Cassini άλλαξε γωνία στην τροχιά του γύρω από τον Κρόνο και τους δορυφόρους του» εξηγούν οι επιστήμονες της NASA.

Δείτε το βίντεο με τις μεταβολές των δακτυλίων, που κατέγραψε το Cassini.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science