Η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλεί κάθε χρόνο ανά τον κόσμο τόσους θανάτους, όσους και το κάπνισμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε εκτενής έρευνα διεθνούς ομάδας 33 επιστημόνων η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Το κόστος της αδράνειας

Σύμφωνα με το άρθρο, το ένα τρίτο περίπου των ενηλίκων διεθνώς δεν ασκούνται όσο χρειάζεται, γεγονός που έχει ως συνέπεια 5,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ο αριθμός ισοδυναμεί με περίπου το 10% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Ειδικότερα στην έλλειψη άσκησης αποδίδεται το 6% των καρδιολογικών προβλημάτων, το 7% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 και το 10% ορισμένων καρκίνων (μαστού, εντέρου κ.α.).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τόσο τεράστιες ώστε η σωματική αδράνεια θα πρέπει να θεωρείται πανδημία. Οι συνέπειες της έλλειψη άσκησης πλήττουν περισσότερο τους εφήβους και τις γυναίκες.

Αμεση λήψη μέτρων

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο τους θανάτους κάθε χρόνο. Οι ερευνητές συνιστούν ότι οι ενήλικοι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά (δυόμισι ώρες) ήπιας άσκησης κάθε εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κηπουρική κ.ά. Η άσκηση θα μπορούσε να κατανέμεται σε μισή ώρα (30 λεπτά) τη μέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνεται πιο έντονη άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτών επί τρεις φορές την εβδομάδα (ή κάποιος συνδυασμός των δύο παραπάνω).

Τέλος, οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα και να λάβουν μέτρα, ώστε η σωματική άσκηση να γίνει πιο εύκολη, φθηνή και ασφαλής για τους πολίτες τους (π.χ. περισσότεροι χώροι περιπάτου, καλύτεροι και μεγαλύτεροι ποδηλατόδρομοι, πιο σωστή γυμναστική στα σχολεία κ.α.).