H ακτινογραφία των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων

Η αναλογική εκπροσώπηση των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι το κυρίαρχο στοιχείο στον κατάλογο με τους νέους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που ανακοινώθηκαν στις οκτώ και μισή το πρωί της Τετάρτης και προέκυψε μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνητικών εταίρων, ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ.

Η αναλογική εκπροσώπηση των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι το κυρίαρχο στοιχείο στον κατάλογο με τους νέους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που ανακοινώθηκαν στις οκτώ και μισή το πρωί της Τετάρτης και προέκυψε μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνητικών εταίρων, ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ.
Κύριο χαρακτηριστικό όμως από την πλευρά της Ν.Δ. είναι η επαναφορά στο προσκήνιο στελεχών που είχαν θητεία στον κρατικό μηχανισμό επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, ενώ απουσιάζουν νέα πρόσωπα και δεν αξιοποιήθηκαν, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση, στελέχη που στήριξαν τον κ. Αντ. Σαμαρά τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Από την ακτινογραφία των 49 νέων γενικών γραμματέων (εκκρεμεί η ανακοίνωση δυο ακόμα: της γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης), που επιχειρεί το Βήμα, αναδεικνύονται εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες. Ενδεικτικά:

Στο υπουργείο Εξωτερικών, νέος γενικός γραμματέας ανέλαβε ο πρέσβυς κ. Β. Κασκαρέλιας, τη γενική γραμματεία ευρωπαϊκών υποθέσεων ανέλαβε ο κ. Αρ. Καλογερόπουλος, στενός πολιτικός φίλος και συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλου, ενώ στη γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας τοποθετήθηκε ο κ. Π. Μίχαλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

Στο υπουργείο Οικονομικών επέστρεψε ο καθηγητής κ. Γ. Μέργος στην ίδια θέση που κατείχε επί κυβερνήσεως Ν.Δ. όταν υπουργός ήταν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ενώ διετέλεσε και διοικητής του ΙΚΑ (2007-2009).

Ο κ. Χ. Θεοχάρης παρέμεινε στη θέση του γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων, όπως και ο κ. Αβραάμ Γούναρης, στη θέση του γ.γ. δημόσιας περιουσίας. Νέο πρόσωπο είναι η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, που ορίστηκε γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και προέρχεται από το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).

Στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου υπουργός είναι ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, γ.γ. ορίστηκε ο κ. Ι. Ιωαννίδης, υιός του ιστορικού στελέχους του ΠαΣοΚ και επί σειρά ετών βουλευτής Λασιθίου και πρώην υπουργός, κ. Φ. Ιωαννίδης. Ο κ. Ιωαννίδης είχε οριστεί όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Χ. Καστανίδης, γ.γ. διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη γενική γραμματεία πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής, ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Θρακικής Τέχνης κ. Αγγ. Συρίγος, επιλογή του κ. Στυλιανίδη που πολιτεύεται στη Ροδόπη, ενώ γ.γ. ισότητας των φύλων ανέλαβε η πρώην βουλευτής Μαγνησίας κυρία Ζέτα Μακρή.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίστηκε γ.γ. δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο κ. Δ. Στεφάνου που λέγεται ότι ήταν προσωπική επιλογή του υπουργού κ. Αντ. Μανιτάκη. Ο κ. Στεφάνου διετέλεσε γ.γ. επί υπουργίας κ. Ι Ραγκούση, ενώ ήταν και γ.γ. τύπου όταν υπουργός ήταν ο κ. Ηλ. Μόσιαλος. Η κυρία Άννα Αναγνωστοπούλου, μέλος της ΔΗΜΑΡ, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης γ.γ. γραμματέας ορίστηκε ο κ. Σερ. Τσόκας που διετέλεσε επί πεντέμιση χρόνια, την περίοδο κυβερνήσεων Καραμανλή, περιφερειάρχης Κρήτης, ενώ διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το γραφείο του τέως Πρωθυπουργού. Ο έλεγχος της γ.γ. δημοσίων επενδύσεων (ΕΣΠΑ) ανατέθηκε στον κ. Γ. Γιαννούση, πρώην διευθύνων σύμβουλο του ΟΣΕ επί υπουργίας και πάλι του κ. Κ. Χατζηδάκη όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Ο κ. Γιαννούσης από το 1984 διετέλεσε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, αρμόδιος επί σειρά ετών για τη διαχείρηση των κοινοτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Τη γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανέλαβε ένα άλλο επίλεκτο μέλος της ομάδας των «καραμανλικών» ο κ. Μεν. Δασκαλάκης που είχε διατελέσει και γεν. διευθυντής της Ν.Δ. Επιστροφή είχαμε και για τον κ. Σπ. Ευσταθόπουλο που ορίστηκε γ.γ. Βιομηχανίας, ενώ επί κυβερνήσεων Καραμανλή πέρασε από πολλές θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό (π.χ. γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης και ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας επί υπουργίας του κ. Δ. Σιούφα).

Επίσης, γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε ο καθηγητής ΕΜΠ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών – Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής) κ. Β. Μάγκλαρης, ο οποίος πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ και δραστηριοποιείται πολιτικά στον χώρο των ΑΕΙ με την παράταξη της Αριστερής Μεταρρύθμισης (ΑΡΜΕ).

Στο υπουργείο Παιδείας, γενικός γραμματέας θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Αθ. Κυριαζής, στενός συνεργάτης του υπουργού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στη θέση του παρέμεινε ο γ.γ. Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαϊτζής που είχε στείλει επιστολή προ ημερών στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, επισημαίνοντας ότι όσα στελέχη είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας του κ. Γ. Παπανδρέου, έπρεπε να μην αντικατασταθούν. Ο κ. Καλαϊτζής, ήταν πρώην διευθυντής του γραφείου του κ. Θ. Πάγκαλου, ενώ τώρα είναι στέλεχος των Νέων Μεταρρυθμιστών, εκσυγχρονιστικού ρεύματος του ΠαΣοΚ.

Ως γενική γραμματέας Διά Βίου Μάθησης το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, επελέγη κυρία Ελένη Καραντζόλα, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ παρέμεινε γ.γ. Πολιτισμού η κυρία Λίνα Μενδώνη, που διατηρεί στενή σχέση με τον κ. Βενιζέλο, ενώ έχει και την αποδοχή της Ν.Δ. λόγω της πολυετούς δράσης της.

Η ΔΗΜΑΡ ανέλαβε και την γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με την πολεοδόμο – χωροτάκτη κυρία Μάρω Ευαγγελίδου, η οποία είναι μέλος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας του κόμματος. Στη γενική γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ορίστηκε ο κ. Σωκράτης Αλεξιάδης που είναι μηχανικός με συνδικαλιστική δράση και από τα πρόσωπα που στήριξαν τον κ. Σαμαρά.

Στο υπουργείο Εργασίας, όπου υπουργός είναι ο «γαλάζιος» κ. Ι. Βρούτσης, σε δυο θέσεις γενικών γραμματέων ορίστηκαν δυο στελέχη προερχόμενα από το ΠαΣοΚ. Συγκεκριμένα, γ.γ. του υπουργείου θα είναι η δικηγόρος κυρία Άννα Στρατινάκη, ενώ γ.γ. πρόνοιας ορίστηκε η κυρία Ευθυμία Μπέκου, υποψήφια με το ΠαΣοΚ στη Β΄Αθηνών. Επίσης, τοποθετήθηκε γ.γ. κοινωνικών ασφαλίσεων ο κ. Π. Κόκκορης, πολιτευτής επί σειρά ετών της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι συνήθως πρώτος επιλαχών, αλλά χάνει το εισιτήριο για τη Βουλή, επειδή ο κ. Καραμανλής πολιτεύεται στη συγκεκριμένη περιφέρεια και άρα χάνει την έδρα.

Στο υπουργείο Υγείας τοποθετήθηκε ο στενός πολιτικός φίλος του προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, που τον ήθελε αρχικά για γενικό γραμματέα του Κοινοβουλίου. Τελικά ο κ. Καλλίρης_ επί Καραμανλή πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΔΙΕ και διευθυντής επί των οικονομικών όταν ο κ. Μεϊμαράκης ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, αξιοποιήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Υγείας. Μαζί του θα είναι και η «πράσινη» κυρία Χριστίνα Παπανικολάου (γ.γ. δημόσιας Υγείας) που έχει διαδρομή σε πολλές θέσεις στον κυβερνοχώρο επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ.
Στον «πράσινο» κ. Μόσχο Κορασίδη ανατέθηκε η γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού έχει διατελέσει διευθυντής στο γραφείο του γνωστού στελέχους του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Αργύρη και υπήρξε και πολλά χρόνια αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ανέλαβε επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, πρόεδρος της ΑΓΡΟΓΗ.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης γ.γ. του υπουργείου ορίστηκε ο δικηγόρος, πρώην υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ν. Κανελλόπουλος, ο οποίος ήταν και γ.γ. ΕΟΤ επί κυβερνήσεων Παπανδρέου. Στο ίδιο υπουργείο, γ.γ. διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ορίστηκε ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας και αντιπρόεδρος της Βουλής επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, ο κ. Γ. Σούρλας.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπου υπουργός είναι ο κ. Ν. Δένδιας, επελέγησαν πρόσωπα από την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου τοποθετήθηκε ο κ. Αθ. Ανδρεουλάκος (διετέλεσε και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Καραμανλή), παλαιός δικαστικός και αδελφός του πρώην βουλευτή και υφυπουργού Εσωτερικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή, του κ. Απ. Ανδρεουλάκου.

Μαζί με τον κ. Ανδρεουλάκο θα είναι στο ίδιο υπουργείο και ο κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Γεωργιάδης επί κυβερνήσεων Καραμανλή είχε τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις, με κεντρική αυτή του γ.γ. στο υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας κ. Π. Παυλόπουλου, με τον οποίο διατηρεί πολιτική σχέση, όπως και με τους κκ. Ι. Αγγέλου και Ελ. Ζαγορίτη.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας γενικός γραμματέας νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου αναλαμβάνει ο οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος είναι μέλος της ΔΗΜΑΡ και στις εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής Λέσβου. Επίσης, γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής ορίστηκε ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κ. Μουτζούρης που ήταν επίσης υποψήφιος βουλευτής Λέσβου στις εκλογές με τη Ν.Δ.

Ακόμη μεγάλη συζήτηση γίνεται για την επιλογή να οριστεί γ.γ. στο υπουργείο Τουρισμού ο κ. Αν. Λιάσκος που διετέλεσε και υφυπουργός Τουρισμού επί υπουργίας του κ. Δ. Αβραμόπουλου στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή. Λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της Ν.Δ. η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 επλήγη από την υπόθεση συνεργάτη του κ. Λιάσκου, ενώ ο νέος γ.γ. πριν μερικούς μήνες «φλέρταρε» πολιτικά με το ΛΑΟΣ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk