Οι μεν και οι δε…

Οι μεν και οι δε… | tovima.gr

Τα ασφαλιστικά δικαίωματα,αν διακρίνονται για κάτι, είναι για την διαφοροποίησή τους από κλάδο σε κλάδο, από Δημόσιο σε Ιδιωτικό τομέα για μισθωτούς και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Άλλοι παίρνουν λίγα, άλλοι λογικά, άλλα υπερβολικά και άλλοι εντελώς παράλογα ποσά. Για παράδειγμα, το «εφάπαξ» στον αμιγή ιδιωτικό τομέα καταβάλλεται μειωμένο κατά 40% της αποζημίωσης λόγω καταγγελίας συμβάσεως εργασίας αναλόγως προϋπηρεσίας στον -τελευταίο- εργοδότη, εάν ο συνταξιοδοτούμενος δικαιούται και παροχής επικουρικής σύνταξης.

Στην πράξη λοιπόν, εκτός και εάν ισχύουν βελτιωμένες επιχειρησιακές συμβάσεις, το εν λόγω ποσόν είναι «πετσοκομμένο». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο αυστηρά δημόσιο πεδίο, όπου το «εφάπαξ» αποδίδεται «εις ολόκληρον», ανεξάρτητα από το γεγονός της ύπαρξης περισσοτέρων από μιας σύνταξης (π.χ. από Γ.Λ.Κ. και από ΤΣΜΕΔΕ-ΤΣΑΥ-ΝΟΜΙΚΩΝ) ή επικουρικής παροχής (π.χ ΤΕΑΔΥ-ΜΤΠΥ).

Αντίστοιχα, στις χαμηλές έως ειρωνείας ατομικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, σε καμμία απολύτως σχέση με το ατομικό εισόδημα, αντιστοιχούν συντάξεις ακόμη και πολλαπλάσιες των ετήσιων δηλώσεων εισοδήματος. Οι αιτίες για τις προκλητικές αυτές διαφορές είναι ποικίλες.Οι «κοινωνικοί» πόροι, μοναδικός σχεδόν θεσμός στην Ε.Ε. αλλά και διεθνώς και η κάλυψη του «ανοίγματος» μεταξύ εισφορών πλέον αποδόσεων και παροχών σε βάθος χρόνου από τα δημόσια ταμεία, είναι μερικές.

Πόσοι γνωρίζουν π.χ. ότι σε προνοιακό φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι πόροι προέρχονται κατά 100% από «χαράτσι» στον τακτικό Π/Υ των Δήμων και στις δαπάνες προμηθειών; Ποιά είναι η σχέση μεταξύ της καταβαλλόμενης σύνταξης π.χ. σε δικηγόρο ή γιατρό και του εισοδήματος που δήλωνε κατά την ενεργό του δράση; Προφανώς υπάρχουν «λύσεις», αλλά κοστίζουν πολιτικά.

Η επίτευξη ενός ουσιαστικού κράτους Δικαίου, επιτυγχάνεται από την πλήρη «ισότητα» υποχρεώσεων» και δικαιωμάτων, με βάση τα όσο ισχύουν για την πλειοψηφία των πολιτών.Με απλά λόγια:

1. Σύνταξη σε όλους στα -τουλάχιστον- 65 έτη με 35/37 χρόνια ασφάλισης, στο 70% του μ.ό. της καλύτερης «5ετίας» προ συνταξιοδότησης

2. Εισφορές -συνολικά- 20% στις δηλούμενες αποδοχές και εισοδήματα από εργασία

3.»Εφάπαξ» βάσει της γενικής αρχής στον ιδιωτικό τομέα.

4. Κοινωνικές παροχές και ίδια συμμετοχή βάσει -συνολικού εισοδήματος και οικογενειακών υποχρέωσεων

5. Κατάργηση «ιδιαιτεροτήτων» και «παραθύρων»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες