Για την τόνωση της αγοράς συζήτησαν Χατζηδάκης – ΕΣΕΕ

Δράσεις για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά συζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο της ΕΣΕΕ

Δράσεις για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά συζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο της ΕΣΕΕ. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η πάταξη του παρεμπορίου, κυρίως στις πύλες εισόδου, θέμα για το οποίο την επόμενη Τρίτη θα γίνει σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας. Από το παρεμπόριο η ελληνική οικονομία στερείται 20 δισ. ευρώ ετησίως, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο Β.Κορκίδης κατέθεσε πρόταση 15 σημείων για την τόνωση της αγοράς.

Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τρεις παρεμβάσεις για την τόνωση της αγοράς την ώρα που, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σε δείγμα 3.000 επιχειρήσεων, επιχειρήσεις οι οποίες το 2009 έκαναν τζίρο 450.000 ευρώ, σήμερα φυτοζωούν, κάνοντας τζίρο 145.000 ευρώ, με τα λειτουργικά έξοδά τους να υπερβαίνουν αυτό το ποσό.

Στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης τόνισε: «Το Δημόσιο, δυστυχώς, δεν μπορεί να δώσει λεφτά για την τόνωση της αγοράς, αλλά προτίθεται να προωθήσει δράσεις που θα αναστρέψουν το κλίμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει σύσκεψη με το υπουργείο Ναυτιλίας, την επόμενη Τρίτη, για να σχεδιαστούν οι δράσεις πάταξης του φαινομένου του παρεμπορίου στις πύλες εισόδου στα νησιά, σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα, ενώ ταυτόχρονα θα ενταθούν οι έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου και στο χονδρεμπόριο και στα πεζοδρόμια.

Η πάταξη του παρεμπορίου είναι ένα θέμα που χρειάζεται καλό συντονισμό, προκειμένου να μη στερείται η ελληνική οικονομία από 20 δισ. ευρώ, ετησίως, είπε.

Στο μεταξύ, γνωστοποιήθηκε ότι, μόλις τις προηγούμενες μέρες υπεγράφη απόφαση, βάση της οποίας, στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας θα δημιουργηθούν, τους επόμενους μήνες «Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα», δίνοντας προστιθέμενη αξία στις εμπορικές περιοχές.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι ο τρίτος άξονας, στον οποίο θα κινηθεί το υπουργείο, είναι μια συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που έχουν προθυμοποιηθεί να συμβάλουν δωρεάν για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων με στόχο να αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε δε ότι η ενεργοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Ταμείου
Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), η πληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τους επιχειρηματίες, είναι ζητήματα προτεραιότητας για το υπουργείο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης έδωσε υπόμνημα στον υπουργό με 15 προτάσεις για να «σταματήσει η επιδημία των λουκέτων», όπως είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων επαναλαμβάνονται αιτήματα όπως η διαμόρφωση ενός ενιαίου και δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ

Πιο συγκεκριμένα, οι 15 προτάσεις της ΕΣΕΕ αφορούν:

1. Πάταξη του παρεμπορίου σε κάθε μορφή και στάδιο- από τις πύλες εισόδου έως και την διακίνηση- και εφαρμογή των νόμων περί υπαίθριου εμπορίου καθώς και ενίσχυση της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

2. Ορισμός υπερχρεωμένης επιχείρησης με τρία απλά κριτήρια: μείωση του τζίρου, τραπεζικός δανεισμός και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Περαιτέρω, είναι επιτακτική η ανάγκη θέσπισης νόμου- ρύθμισης για την υπερχρεωμένη επιχείρηση, αντίστοιχου με εκείνου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στον οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, με πρωταρχικό στόχο την αποφυγή της οικονομικής βίας και των ποινικών διώξεων. Στη ρύθμιση αυτή πρέπει να μπορεί να μετέχει κάθε επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων και όσων έχουν οφειλές προς το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

3. Κοινή δράση υπουργείου Ανάπτυξης και ΕΣΕΕ στη δημιουργία και αναπαραγωγή κοινωνικού μηνύματος, με θέμα την προβολή των ελληνικών προϊόντων και των τοπικών αγορών στις παραμεθόριες περιοχές, αναδεικνύοντας, με τον τρόπο αυτό και το πρόβλημα της «αιμορραγίας» του διασυνοριακού εμπορίου.

4. Αίτημα για βελτίωση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τρόπων αποφυγής δημιουργίας «παραλαϊκών». Στην υλοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος, να μετέχουν ενεργά σε τοπικό επίπεδο οι Εμπορικοί Σύλλογοι.

5. Μετατροπή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το ΤΕΜΠΜΕ/ΕΤΕΑΝ σε μακροχρόνιες δανειακές συμβάσεις (δεκαετούς διάρκειας το λιγότερο).

6. Ανάδειξη και προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στις εμπορικές επιχειρήσεις. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τον εξωστρεφή χαρακτήρα που έχει, μπορεί να βοηθήσει στην μετατροπή των μικροεισαγωγικών επιχειρήσεων σε μικροεξαγωγικές. Σχεδιασμός και εισαγωγή του σήματος αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων.

7. Ενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Αντιμετώπιση της χαμηλής απορροφητικότητας μόνο 730 εκατ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ της τριετίας και σύνδεση των προγραμμάτων με τις εμπορικές επιχειρήσεις.

8. Δημιουργία πρότυπων υπαίθριων εμπορικών κέντρων στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων (open malls).

9. Συνεργασία των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών για την αναχαίτιση της πρακτικής των ενδοομιλικών συναλλαγών, οι οποίες διαμορφώνουν υψηλές τιμές στα είδη που αφορούν στο καλάθι της νοικοκυράς.

10. Με την ευκαιρία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κρίνεται απαραίτητη η διασφάλιση παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

11. Επίσπευση διαδικασιών συμψηφισμού των οφειλών.

12. Ολοκλήρωση των διαδικασιών και υπηρεσιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

13. Απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης στις προμήθειες των δημόσιων οργανισμών.

14. Δημιουργία ειδικών οικονομικών περιοχών όπου οι επιχειρήσεις, διατηρώντας την υφιστάμενη έδρα των εγκαταστάσεών της εντός της τοπικής αγοράς, θα έχει τα ίδια προνόμια με αυτά που επιφυλάσσονται για τις ειδικές οικονομικές ζώνες.

15. Συμφωνία μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και ΕΣΕΕ πως για οποιοδήποτε θέμα βελτίωσης του πλαισίου της αγοράς, σε έναν κατεξοχήν ανταγωνιστικό κλάδο όπως του εμπορίου, θα υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και ειλικρινής διάλογος χωρίς μονομερείς αποφάσεις και αιφνιδιασμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία