Ομολόγησε αποτυχία η εταιρεία ασφάλειας των Ολυμπιακών του Λονδίνου

Μετανιωμένος για την ανάληψη του συμβουλίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου αλλά και βέβαιος ότι θα το τηρήσει όσο καλύτερα μπορεί εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφάλειας G4S, Νικ Μπακλς, μιλώντας την Τρίτη στους Βρετανούς βουλευτές. Παραδέχτηκε δε ότι η κατάσταση είναι αξιοθρήνητη και ζήτησε συγγνώμη από το σώμα

Μετανιωμένος για την ανάληψη του συμβουλίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου αλλά και βέβαιος ότι θα το τηρήσει όσο καλύτερα μπορεί εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφάλειας G4S, Νικ Μπακλς, μιλώντας την Τρίτη στους Βρετανούς βουλευτές. Παραδέχτηκε δε ότι η κατάσταση είναι αξιοθρήνητη και ζήτησε συγγνώμη από το σώμα.

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, η αδυναμία της εταιρείας να παράσχει τον προβλεπόμενο αριθμό φρουρών ανάγκασε την κυβέρνηση να διαθέσει ακόμα περισσότερους στρατιώτες και αστυνομικούς.

Η G4S θα διαθέσει μόνο 7.000 από τους 10.000 ειδικούς φρουρούς που προέβλεπε η συμφωνία. Τα κενά θα καλυφτούν από την αστυνομία και το στρατό με ανάλογη αύξηση στο κόστος.

Πάντως η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι η ασφάλεια των Αγώνων δεν θα επηρεαστεί.

«Η κατάσταση είναι αξιοθρήνητη» είπε στον Μπακλς βουλευτής των Εργατικών με τον επικεφαλής της G4S να απαντά ότι «δεν θα διαφωνήσω μαζί σας».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παραιτείται, απάντησε ότι πρέπει να τηρηθεί το συμβόλαιο, «είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να διασφαλίσω ότι αυτό θα γίνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ήταν από καιρό ενήμερη –αναφορές μιλάνε για προειδοποιήσεις εδώ και 18 μήνες– για την αδυναμία της εταιρείας αλλά το ζήτημα έμεινε στο παρασκήνιο.

Πάντως ο ίδιος ο Μπακλς δήλωσε ότι γνωρίζει για τα προβλήματα μόλις από τις 3 Ιουλίου. Η ανακάλυψη τον σόκαρε, συνέχισε, και τον ανάγκασε να επιστρέψει εσπευσμένα από τις διακοπές του στις ΗΠΑ. Στις 11 Ιουλίου ενημερώθηκε και η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι.

Από την μη εκπλήρωση του συμβολαίου η εταιρεία μπορεί να χάσει 50 από τα 284 εκατομμύρια λίρες (361 εκατ.ευρώ), γράφει το BBC

Παραταύτα, θα κρατήσει την αμοιβή των 57 εκατομμυρίων (management fee) γιατί, κατά τον Μπακλς, η εταιρεία θα καταφέρει να διαθέσει μεγάλο μέρος του απαιτούμενου προσωπικού. Προσφέρθηκε παράλληλα να καλύψει και μέρος του επιπλέον κόστους που προκαλεί η μη εκπλήρωση του συμβολαίου από μέρους του.

Ωστόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ερευνήσει το πώς διαχειρίστηκε το συμβόλαιο η G4S. Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Μπακλς η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί την πληρωμή προς την εταιρεία, όμως σημείωσε ότι «δεν θα αρχίσουμε τις αλληλοκατηγορίες 10 ημέρες πριν τους Αγώνες»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk