Η επανάσταση στην Αίγυπτο δεν έχει χώρο για τις γυναίκες

Η Αραβική Άνοιξη μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στην Αίγυπτο, οπως διαπιστώνει σε ανταπόκριση του από το Κάιρο το βρετανικο δικτύο BBC

Η Αραβική Άνοιξη μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στην Αίγυπτο, οπως διαπιστώνει σε ανταπόκριση του από το Κάιρο το βρετανικο δικτύο BBC.

Είναι γεγονός επίσης ότι η πρώτη – διαλυμένη προς το παρόν – Βουλή που σχηματίστηκε μετά την εκλογή του Μοχάμεντ Μούρσι, από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, ως προέδρου της χώρας, είχε μικρότερο αριθμό γυναικών απ’ ότι την περίοδο της θητείας του Μουμπάρακ. Υπάρχει ακόμη ο φόβος ότι πολλά δικαιώματα των γυναικών που κατακτήθηκαν εκείνη την περίοδο θα κριθούν τώρα παράνομα από το νέο καθεστώς του ισλαμιστή προέδρου.

Μετά από από το πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων στις αρχές του έτους στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, που είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια παραμονής του στην εξουσία, γυναίκες που διαδήλωσαν εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος και υπέρ του εκδημοκρατισμού της χώρας παρουσιάζονται ακόμη επιφυλακτικές.

Η νεαρή Νισρίν παρέμεινε για μέρες ασφαλής στην πλατεία Ταχρίρ διαδηλώνοντας παρέα με άντρες χωρίς να δεχτεί καμία παρενόχληση. Λίγο καιρό μετά, όμως, θα έβλεπε, στην ίδια πλατεία όπου γυναίκες και άντρες διαδήλωναν μαζί για την ελευθερία, γυναίκες να γίνονται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από άντρες που τους επιτίθενται ξεγυμνώνοντάς τις και ασελγώντας σε αυτές σεξουαλικά.

Η Μόνα Ελταχάουι, γνωστή δημοσιογράφος και μπλόγκερ του Καΐρου, δείχνει αισιόδοξη για τα δικαιώματα των γυναικών μετά την επανάσταση. Δηλώνει μάλιστα ότι είναι καλύτερα τώρα πια καθώς οι Αιγύπτιες ξέρουν εναντίον ποιών πρέπει να μάχονται γνωρίζοντας ότι το 70% του Κοινοβουλίου αποτελείται από Αδελφούς Μουσουλμάνους και Σαλαφιστές, πολέμιους των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με την Σάντος Ασέμ, όμως, που διαχειρίζεται το μπλόγκ των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι φόβοι για υπονόμευση των δικαιωμάτων των γυναικών ύστερα από την άνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εξουσία δεν έχουν βάση. Απαντά, μάλιστα, ότι τα κοσμικά καθεστώτα διέφθειραν για χρόνια την Αίγυπτο, ενώ το Ισλάμ είναι εκείνο που δίνει δύναμη στις γυναίκες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk