Εξι δασικά μονοπάτια αναβιώνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο πλούσιο δάσος του Νυμφαίου, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε μια επανένωση με τη φύση συντροφιά με το βιβλίο «6 Αντίδοτα στην Τεχνολογία» της Αγγλίδας φυσιοδίφη, κυρίας Penny Turner.

«Μου φαίνεται πολύ άδικο που οι περισσότεροι επισκέπτες φτάνουν ως το Νυμφαίο αναζητώντας την «ηρεμία που η Φύση αποπνέει στα βουνά και στα λαγκάδια» και επιστρέφουν σπίτι τους χωρίς να τη βρουν, απλά και μόνο επειδή δεν ξέρουν πού να την ψάξουν» γράφει η συγγραφέας, που έζησε πολλά χρόνια στο Νυμφαίο.

Περίπατοι στο δάσος, την άνοιξη με την ομίχλη, το καλοκαίρι κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων δέντρων ή το φθινόπωρο πριν τα πρώτα κρύα, ακολουθώντας τους χάρτες του βιβλίου και τις πινακίδες που έχει τοποθετήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε όλα τα μονοπάτια. Φορέστε κατάλληλα παπούτσια, πάρτε μαζί κιάλια, μεγεθυντικό φακό και νερό, κλείστε το κινητό και αφήστε τη φύση να σας παρασύρει.

«Η ομορφιά βρίσκεται στο σύνολο της φύσης. Επιθυμία μας είναι να προσανατολίσουμε τους επισκέπτες σε μορφές ήπιου οικοτουρισμού, που μας βγάζουν ένα βήμα πιο έξω από το χωριό και την ταβέρνα και μας χαρίζουν μοναδικές εμπειρίες και βιώματα», λέει στο Βήμα η κυρία Βάσω Πετρίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Οι διαδρομές γίνονται προοδευτικά η μια απαιτητικότερη από την άλλη, οδηγώντας τον επισκέπτη ολοένα και βαθύτερα στην άγρια φύση. «Προτείνουμε δυο – τρεις από τις διαδρομές και σε οικογένειες με παιδάκια, καθώς το δάσος στα μονοπάτια αυτά είναι ήπιο και εύκολα προσβάσιμο. Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τις πιο δύσκολες διαδρομές, μπορούν να ζητήσουν έναν εξειδικευμένο ξεναγό από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για να αισθάνονται ασφαλείς στο ανοίκειο περιβάλλον του δάσους», τονίζει η κυρία Πετρίδου.

6 Βόλτες στο δάσος του Νυμφαίου
1. Λευκή Διαδρομή – Η βόλτα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για υγεία και ευτυχία. Είναι ένας περίπατος διάρκειας μισής ώρας ανάμεσα στις οξιές, τα πεύκα, τα λουλούδια και τις πεταλούδες. Αν πάρετε μαζί κιάλια και μεγεθυντικό φακό θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σκίουρους, Σταυρομύτες (μικρά πουλιά που μοιάζουν με παπαγάλους), ακόμα και κοράκια και να παρατηρήσετε όλες τις «λιλιπούτειες» μορφές ζωής.

2. Γαλάζια Διαδρομή – Το αντίδοτο στην Τεχνολογία. Η οριοθετημένη διαδρομή διαρκεί μια ώρα και οι γαλάζιες πινακίδες σας οδηγούν μέσα από το δάσος της οξιάς, στο ρυάκι όπου θα δείτε τους κιτρινόγαστρους φρύνους με τις κίτρινες κοιλιές και μια μεγάλη ποικιλία αμφιβίων κι από εκεί, σε μια κοιλάδα με πολύχρωμα άνθη. Συντροφιά θα έχετε τα κελαηδίσματα των πουλιών, τσίχλες, κότσυφες, τρυποφράκτες και αηδόνια, ενώ στο τέλος το Καταφύγιο της Αρκούδας σας περιμένει να το επισκεφθείτε.

3. Κόκκινη Διαδρομή – Χαρισματική άγρια πανίδα. Για περίπου δύο ώρες εισέρχεστε στο βασίλειο της αρκούδας. Χρειάζεστε οπωσδήποτε κατάλληλα παπούτσια και νερό. Θα περπατάτε δίπλα στα ίχνη άγριων αρκούδων και ζαρκαδιών, αλλά δεν θα αισθάνεστε μόνοι καθώς μια ποικιλία μικρών και μεγαλύτερων πουλιών θα σας παρακολουθεί. Θα περάσετε και μέσα από την κοιλάδα των βράχων, χάρη στον παλιό πέτρινο δρόμο, δείγμα της εξαιρετικής τέχνης των προγόνων μας στην κατασκευή δρόμων.

4. Μπλε Διαδρομή – Το οδοιπορικό της καραβίδας. Η διαδρομή, που διαρκεί περίπου δύο ώρες, πήρε το όνομά της από τις μοναδικές μοβ – μπλε καραβίδες του γλυκού νερού που ζούσαν στο ποτάμι μέχρι το 1995. Θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τις λειχήνες που κοσμούν τα βράχια και θα συναντήσετε μεγάλη ποικιλία μανιταριών. Ίσως το πιο θεαματικό είναι ο Αμανίτης ο Μυγοκτόνος, δηλητηριώδες μανιτάρι με παραισθησιογόνο δράση, που χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές των Βίκινγκς.

5. Ροζ Διαδρομή – Το μονοπάτι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για φιλόσοφους και πανθεϊστές. Στις δύο ώρες που διαρκεί αυτή η διαδρομή θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη φύση με όλες σας τις αισθήσεις. Η μυρωδιά των βοτάνων κατακλύζει το μονοπάτι, ενώ μικρά πουλιά ξεπετάγονται από τις φτέρες, όπως το γιδοβίζι. Τα 7 είδη δρυοκολάπτη της ελληνικής υπαίθρου απαντώνται όλα σε αυτή τη διαδρομή κι αν ακόμα δεν τα δείτε, σίγουρα θα τα ακούσετε να σφυροκοπούν τα δέντρα. Εδώ μεγαλώνει και η θανατηφόρος μπελαντόνα, ένα από τα πιο δηλητηριώδη φυτά της Ευρώπης.

6. Πορτοκαλί Διαδρομή – Η βόλτα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην άγρια φύση. Είναι η μεγαλύτερη και απαιτητικότερη διαδρομή διάρκειας τουλάχιστον 5 ωρών και χρειάζεται κατάλληλο εξοπλισμό, νερό και τροφή. Συγχρόνως όμως, είναι και η πιο συναρπαστική. Μέσα στο πυκνό δάσος της οξιάς θα συναντήσετε την αινιγματική ορχιδέα – φάντασμα, που ζει υπογείως και κάθε δέκα χρόνια βγάζει ένα μοναδικό μίσχο με κίτρινα – μοβ λουλουδάκια. Αν σας κάτι σας μυρίσει απαίσια, μην παραξενευτείτε. Είναι το μανιτάρι φαλλός ο αναιδής, με εικόνα ανάλογη του ονόματός του. Στο μονοπάτι αυτό θα έχετε συντροφιά τους καλλύτερους τραγουδιστές της φύσης. Τσίχλα, κοτσύφι, κοκκινολαίμη και αηδόνι. Προσοχή, μη μαζέψετε μανιτάρια. Εδώ ζουν δύο από τα φονικότερα και σπανιότερα μανιτάρια της Ευρώπης, amanita virosa και amanita phalloides.

Το βιβλίο οδηγός για τα έξι μονοπάτια διατίθεται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στα ελληνικά και τα αγγλικά και υποστηρίζει το έργο του. Για περισσότερες πληροφορίες και για συνοδεία ξεναγού επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 23860 31155.