Διορθώσεις στον Νόμο – Πλαίσιο για να ανοίξουν ΑΕΙ – ΤΕΙ

Αμεσα θα προχωρήσει σε μικροδιορθώσεις άρθρων του νέου Νόμου Πλαισίου για τα πανεπιστήμια το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το Σεπτέμβριο αλλά και να εφαρμοστεί ο νόμος στα βασικά σημεία του.

Αμεσα θα προχωρήσει σε μικροδιορθώσεις άρθρων του νέου Νόμου Πλαισίου για τα πανεπιστήμια το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το Σεπτέμβριο αλλά και να εφαρμοστεί ο νόμος στα βασικά σημεία του.

Αυτό δήλωσε σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας κ. Κων Αρβανιτόπουλος, στους εκπροσώπους των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) και ΤΕΙ (ΟΣΕΠ – ΤΕΙ) που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των δυο Ομοσπονδιών της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, μια από τις βασικές βελτιώσεις που θα γίνουν στο νόμο θα αφορά τα θέματα διοίκησης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, χωρίς να έχει γίνει όμως γνωστό, το περιεχόμενο και η φιλοσοφία τους.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο κανονικά, ενώ ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις των καθηγητών αλλά και των νυν διοικήσεων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ πριν καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις.
Κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη τα μισθολογικά του κλάδου για τα οποία ο κ. Αρβανιτόπουλος υποσχέθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποφύγει νέες μειώσεις αποδοχών των διδασκόντων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Κεντρικό θέμα στις συζητήσεις που έγινε σήμερα Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας ήταν ο επικείμενος Καλλικράτης στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, για τον οποίο όπως έχει ήδη γράψει το «Βήμα» θα ενεργοποιηθεί σύντομα η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) προκειμένου να συσταθεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και να προτείνει σχέδιο ριζικού «ανασχεδιασμού» πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Με το αίτημα αυτό συμφωνούν οι εκπρόσωποι και των δυο Ομοσπονδιών που ζήτησαν να εφαρμοστεί μια σύγχρονη λογική στην λειτουργία των τμημάτων των ανωτάτων ιδρυμάτων και να εγκαταλειφθεί το άναρχο μοντέλο των προηγούμενων ετών.

Το ΠαΣοΚ κάνει επίθεση στο… ΠαΣοΚ

Καταγγελία σε βάρος της φοιτητικής παράταξης του ΠαΣοΚ (ΠΑΣΠ) έκανε στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Αρβανιτόπουλο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Νικ. Σταυρακάκης, προερχόμενοε επίσης από το χώρο του ΠαΣοΚ. Όπως είπε ο κ. Σταυρακάκης, επικαλούμενος πρόσφατα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι εκπρόσωποι τς παράταξης συστηματικά παρεμποδίζουν τις συνεδριάσεις των οργάνων του πανεπιστημίου.
«Η συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει μακρά παράδοση άσκησης βίας, προπηλακισμού καθηγητών, φοιτητών και γενικότερα αποδιοργάνωσης της ακαδημαϊκής ζωής στο Ίδρυμα και αυτό συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στις μέρες μας, χωρίς οι αρχηγίσκοι της – ανώριμοι, ώριμοι και υπερώριμοι – να συναισθάνονται τις τραγικές συνθήκες, που διαβιεί το μέγιστο μέρος των φοιτητών και οι οικογένειες τους. Αυτή ακριβώς η τραγικότητα των συνθηκών επιβάλει στο πανεπιστημιακό σύστημα την επιτάχυνση της αναβάθμισης των ακαδημαϊκών διαδικασιών και όχι τη συνεχή διάλυση και το χάος» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταυρακάκης και συνεχίζει:

«Βρισκόμαστε στην αρχή μίας εποχής σκληρών θυσιών και έντονης ανασφάλειας για το λαό μας. Η εποχή αυτή απαιτεί την πλήρη αναστροφή της πορείας που μέχρι σήμερα ακολουθήσαμε στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στην αγορά, στον συνδικαλισμό, αλλά πρώτα και κύρια στην κεντρική πολιτική σκηνή – μια πορεία που οδήγησε τη χώρα και τους πολίτες σε πλήρες αδιέξοδο. Η Ομοσπονδία διεκδικεί τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, που να κατανέμουν πιο δίκαια τα βάρη για την αντιμετώπιση της και να καθιστούν πιο ορατή τη διέξοδο από αυτήν, μέσα από μια καλά σχεδιασμένη και σύγχρονη αναπτυξιακή πορεία. Σε μια τέτοια πορεία, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα φιλοδοξούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάτι που δεν πρέπει και δεν μπορεί να αγνοεί και να παραβλέπει συστηματικά η πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και οι ποικιλώνυμοι τοπικοί «ηγετίσκοι» εντός των Ιδρυμάτων» καταλήγει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταυρακάκης ζητάει άμεση λύση στο θέμα της …δράσης της ΠΑΣΠ και όπως αναφέρει στη δήλωση του προτείνει:
– «Ο «κομματικός φορέας» της συγκεκριμένης παράταξης να πάρει ξεκάθαρη θέση για αυτά και όποια άλλα ανάλογα γεγονότα έχουν ή πρόκειται να συμβούν και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την πρόληψη παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον,


– Τα άλλα κόμματα να προβούν σε ανάλογες ενέργειες, αφού είναι γνωστό ότι η πρόκληση επεισοδίων και άλλων έκνομων ενεργειών, δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της προαναφερθείσας παράταξης, αλλά όλων, ανάλογα με την ισχύ που η καθεμιά διαθέτει σε κάθε ίδρυμα. Τα κόμματα θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι ακαδημαϊκοί χώροι δεν μπορεί να αποτελούν το πεδίο εξάσκησης – ενίοτε δε και το πεδίο βολής – του νεανικού στελεχιακού δυναμικού τους!


– Η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτές τις καταστροφικές πράξεις για την ακαδημαϊκή λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν για διαφόρους λόγους να αντιμετωπισθεί εντός του Ιδρύματος, υπάρχει η δημοκρατικά δομημένη Πολιτεία με τα αντίστοιχα όργανα της, τα οποία – αν χρειασθεί – θα πρέπει να παρέμβουν αυτεπάγγελτα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk