Την εκπλήρωση, στο ακέραιο, των δεσμεύσεων της χώρας και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, επανέλαβε το πρωί ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος μιλώντας σε εκδήλωση για το σύστημα υγείας.

«Γνωρίζω για το κούρεμα των ομολόγων και τις διαθέσεις σας να βοηθήσετε, αλλά ως υπουργός πρέπει να εκπληρώσω στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της χώρας. Η αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη δεν συνεπάγεται καλύτερη περίθαλψη, ενώ η ορθολογικότερη περίθαλψη σημαίνει επιβίωση του συστήματος», δήλωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012, χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή νούμερα και ποσοστά. Δεδομένης αυτής της αύξησης, είπε, πρέπει να εφαρμοστούν rebate και claw back (μηχανισμοί επιστροφής χρημάτων).

«Η αυθαίρετη επιβολή συμφερόντων οδηγεί στην κατάρρευση του συστήματος», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι εστιαζόμενες μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν σε όλα τα μέτωπα. «Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά τη συνεννόηση», ανέφερε.

Επίσης, δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει πλήρως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση «…. παρά τις αντιστάσεις των γιατρών».

Αξιολόγηση Νοσοκομείων, συγχωνεύσεις και Πάρκο Υγείας

Σε σχέδιο ρύθμισης των δαπανών των Νοσοκομείων και αξιολόγησης των επιδόσεων των διοικήσεων, προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επίσης, σχεδιάζεται νέος οργανισμός στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εκλείψει κάθε γραφειοκρατική διαδικασία και να επιτευχθεί συγχώνευση υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων.

Επιπροσθέτως, θα συνεχιστεί η συγχώνευση και η λειτουργική ενσωμάτωση των μονάδων υγείας όπως έχει έχει ξεκινήσει και έχει εφαρμοστεί εν μέρει.

Παράλληλα ο υπουργός επανέλαβε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση δύο στόχων, στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και στην αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου Υγείας. «Σήμερα το ελληνικό κράτος δεν έχει πόρους, έχει όμως χώρους», είπε ο κ. Λυκουρέντζος, επαναφέροντας το θέμα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός ακόμη σχεδίου, το οποίο στο παρελθόν είχε εξεταστεί από προκατόχους του και αφορά τη δημιουργία Πάρκου Υγείας. Είναι μια ιδέα, είπε, η οποία θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Κ. Φρουζής: « Οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι ασθενείς»

Ακολούθως, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κ. Φρουζής, ο οποίος δήλωσε ότι η βιομηχανία θα σταθεί δίπλα στην πολιτεία και όχι απέναντι, προς όφελος των πολιτών και δη των ασθενών «οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλους», αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν υπερβαίνει το όριο που έχει τεθεί για το 2012. «Δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε πάντα εμείς την όποια υστέρηση εσόδων του κράτους και την αδυναμία της πολιτείας να τα εισπράττει», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι λογικό να ζητείται η εφαρμογή του claw back τη στιγμή μάλιστα που το ΦΠΑ είναι μέσα σε αυτό.

«Αυτό δεν το θέλει καμία λογική, ούτε νομική ούτε επιχειρηματική», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, μόνο για το 2012, ανέρχονται σε 750 – 800 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των οφειλών των Ταμείων (παρελθόντων ετών) αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε εκ νέου στη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης του Δελτίου Τιμών νέων φαρμάκων (πλέον των 20 μηνών), το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι οι πάσχοντες με σοβαρά, χρόνια και σπάνια νοσήματα παραμένουν χωρίς νέες θεραπείες.

«Ποιος μπορεί να κοιτάξει στα μάτια έναν ασθενή με μεταστατικό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου και να του πει ότι δεν έχει στη διάθεσή του φάρμακο το οποίο μπορεί να του σώσει τη ζωή λόγω προεκλογικής περιόδου ή για να μην αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη;», ρώτησε.

«Το φάρμακο», πρόσθεσε, «είναι ένα όπλο που αποτρέπει περαιτέρω κόστη στο ευρύτερο κομμάτι της υγείας».

Κινητοποιήσεις φαρμακοποιών τέλος Ιουλίου

Το ενδεχόμενο να κατεβάσουν ρολά τα φαρμακεία στις 25 Ιουλίου άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου. «Αν δεν μας πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 25 Ιουλίου, οδηγούμαστε αναγκαστικά στο κλείσιμο», είπε ο κ. Αμπατζόγλου, καθώς όπως είπε τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των φαρμακείων.

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πιθανότητα αυτή θα αποφευχθεί, καθώς θα υπάρξει ροή χρημάτων από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ.