Να τελειώσει το μαρτύριο των μέτρων

Είναι άραγε χαμένη υπόθεση η διάσωση της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ;

Να τελειώσει το μαρτύριο των μέτρων | tovima.gr

Είναι άραγε χαμένη υπόθεση η διάσωση της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ; Οι μέχρι τώρα πολλές τραυματικές εμπειρίες των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων δεν είναι οι καλύτερες και δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Ορισμένοι δεν διστάζουν να τοποθετηθούν αρνητικά, σπεύδοντας να δηλώσουν ότι η ελληνική υπόθεση χάθηκε το 2009 και τώρα δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας.

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη δυνατότητες, αρκεί να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να επιδιώξουμε χωρίς συμβιβασμούς μια καθαρή προσαρμογή.

Η αλήθεια είναι ότι το δίλημμα τίθεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, χωρίς μέχρι τώρα να μπορεί να δοθεί ασφαλής απάντηση. Και επανατίθεται τούτο το καλοκαίρι.Τα ζητούμενα νέα μέτρα και ιδιαιτέρως η γενναία περιστολή των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να θιγούν εισοδήματα και χωρίς να στριμωχθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία του κράτους.

Είναι βέβαιο ότι κάποιο πλαφόν στις υψηλές, στις διπλές συντάξεις θα τεθεί, όπως και θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης των πολλών κοινωνικών επιδομάτων.

Το ζήτημα ωστόσο είναι αν τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία και δεν θα χρειασθούν κι άλλα σε λίγους μήνες. Αν μπορούσε να βεβαιώσει κάποιος ότι το μαρτύριο των μέτρων τελειώνει, τότε πιθανώς ο ελληνικός λαός να επιδείκνυε τουλάχιστον κάποια ανοχή.

Και τη διαβεβαίωση τούτη τη φορά οφείλει να τη δώσει η τρόικα. Φέρει κι αυτή ευθύνη για την αποτυχία των προγνώσεών της και για το βάρος που σώρευσαν οι επιλογές της στην ελληνική οικονομία.

Ας δεσμευθούν επιτέλους για κάτι και οι κύριοι Τόμσεν, Τράα, Μαζούχ, Μόρς και όποιοι άλλοι τους συνεπικουρούν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk